Rákosi vipera visszatelepítés

Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis). A rákosi vipera álelevenszülő, az utódok a nőstények testében fejlődnek egy hártyás burokban, amelyet megszületésük után szakítanak fel a fejükkel.
Vágólapra másolva!
Hosszú évek munkájának eredményeként 50 rákosi viperát eresztettünk szabadon az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén. - íja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

Az Igazgatóságunk közreműködésével megvalósuló Rákosi vipera védelmi program (LIFE HUNVIPHAB – LIFE18 NAT/HU/000799) keretein belül került sor a történelmi eseményre.

Az Inárcs és Dabas közelében fekvő, védett, Natura 2000 terület a  Igazgatóságunk vagyonkezelésében áll, de azt haszonbérleti szerződéssel egy gazda legelteti. A helyszínen 2019-ben különleges projekt kezdődött, melynek csúcspontjaként 2024. május 31-én első alkalommal engedtünk szabadon rákosi viperákat a DINPI területén.  A kiengedésről a National Geographic Magyarország csapata írt egy remek beszámolót.

A fokozottan védett hüllők Európa legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak, védelmük hatalmas kihívás a természetvédelmi szakembereknek. A kígyók, főleg a mérges kígyók megítélése hagyományosan nem túl jó, a hazai fajokat is rengeteg tévhit övezi. 

Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis). A rákosi vipera álelevenszülő, az utódok a nőstények testében fejlődnek egy hártyás burokban, amelyet megszületésük után szakítanak fel a fejükkel. 
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

Sokan hatalmas, agresszív, veszélyes állatoknak hiszik a rákosi viperákat, de valójában egy meglehetősen kicsi, kifejezetten félénk, nagyjából 50 centiméter hosszúra megnövő fajról van szó. Leginkább csak akkor mar, ha már nincs más választása.

 

A rákosi vipera megmentésén, szaporításán régóta dolgoznak a szakemberek, a tenyésztési programban már több ezer példány jött világra – a faj álelevenszülő, az utódok a nőstények testében fejlődnek egy hártyás burokban, amelyet megszületésük után szakítanak fel a fejükkel. Korábban több helyszínen, több alkalommal engedtek szabadon példányokat a Kiskunsági Nemzeti Parkban és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a DINPI viszont még nem hajtott végre hasonló akciót.

A kitelepülésről szóló rövid filmet itt tekinthetitek meg:

Reméljük a kis viperák sikeresen leküzdik az előttük álló akadályokat és a faj sokáig gazdagítja még a hazai élővilágot.

(Forrás: Duna-Iőpoly Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.dunaipoly.hu/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről