Így lett a Rubik-kocka minden idők egyik legkelendőbb játéka

Magyar Szent István Rend kitüntetettje, a Rubik-kocka megalkotója
Július 13-án lett nyolcvanéves Rubik Ernő Kossuth-díjas építészmérnök, tárgytervező, a nemzet művésze, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, a Rubik-kocka megalkotója
Vágólapra másolva!
Július 13-án lett nyolcvanéves Rubik Ernő Kossuth-díjas építészmérnök, tárgytervező, a nemzet művésze. A Magyar Szent István Rend kitüntetettje, aki épp ötven éve alkotta meg a világsikerű Rubik-kockát.
Vágólapra másolva!

A Rubik-kocka születése

Apja, idősebb Rubik Ernő a legismertebb magyar repülőgép-tervező volt, tőle örökölte a találékony szellemet, a kreativitást, anyjától, a költőnő Szántó Magdolnától a művészi vénát. A képző- és iparművészeti szakközépiskola után a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként 1967-ben, majd az Iparművészeti Főiskolán (ma: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) szobrászatot és belsőépítészetet tanult 1971-ig. Ezt követően építész-tervezőként dolgozott, és 1970 és 1988 között az Iparművészeti Főiskolán tanított, geometriás modellek készítésével foglalkozott.

1974 tavaszán oktatási segédeszközként tervezte meg a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, 27 fakockából készült, mérnöki modellezést segítő szerkezetét. 

A kocka széleire csupán azért ragasztott színes papírlapokat, hogy egyszerűbben lehessen követni, melyik kis kocka hová kerül. Az oldalanként 3x3-as elrendezésben kilenc négyzetet tartalmazó kocka oldallapjai más-más színűek, és három tengely körül forgathatók el. Gyorsan kiderült, hogy a kocka nem csupán szemléltető eszköznek, de logikai játéknak is jó lehet.

Magyar Szent István Rend kitüntetettje, a Rubik-kocka megalkotója
Július 13-án lett nyolcvanéves Rubik Ernő Kossuth-díjas építészmérnök, tárgytervező, a nemzet művésze, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, a Rubik-kocka megalkotója
Fotó: Profimedia

Találmányára 1976. október 28-án RU-158 ügyszámon, „Térbeli logikai játék” néven kapott szabadalmat. 

A kocka a játékosok körében rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert, gyártásához és külföldi terjesztéséhez azonban át kellett verekednie magát a hazai bürokrácia útvesztőin, míg végül Rubik-kocka (Rubik's Cube) néven meghódította a világot. Népszerűsége azóta is töretlen, ötven év alatt félmilliárd darabot adtak el belőle, változatlanul kihívást jelent a matematikusoknak és a játékosoknak egyaránt. Míg az előbbiek a kirakási lépések minimális számát keresve igyekeznek megfejteni a titkát, az utóbbiak a kockakirakási rekordokat igyekeznek újra és újra megdönteni, hihetetlen eredményeket érve el. 

Az eredeti, 3x3x3-as kockának 2023 óta 3,13 másodperc a kirakási rekordja. Magának Rubiknak először egy hónapba telt, míg megoldotta saját találmánya rejtélyét, ami nem rossz teljesítmény, mivel a kockának 43 trillió különböző állása lehet.

 

Időközben kultusztárggyá vált 

1980-81-ben több országban volt az év játéka, később klubokat, egyesületeket, versenyeket és világbajnokságokat szerveztek rajongóinak. 1981-ben a kocka bevonult a New York-i Modern Művészetek Múzeuma építészeti és dizájngyűjteményébe, 2014-ben pedig bekerült az amerikai Játékok Dicsőségcsarnokába.

Tervezője a tanítás mellett 1982-83-ban főszerkesztőként jegyezte az ...És játék című lapot, 1983-ban megalapította, és azóta is vezeti a játéktervezésre szakosodott Rubik Stúdiót.

A kocka után újabb logikai játékokkal jelentkezett, 1977-ben alkotta meg a Kígyót, 1985-ben a Bűvös négyzetet, majd a Bűvös dominót és a Rubik-órát, 2009-ben a Rubik's 360-at, vagyis a Rubik-gömböt. Ez utóbbiak világszerte kedvelt logikai játékok, de meg sem közelítik az időközben kultusztárggyá vált kocka elsöprő sikerét.

Rubik Ernő
Rubik Ernő nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik: mindenekelőtt a bűvös kocka, ami 1975-ös megjelenését követően példátlan nemzetközi népszerűséget ért el
Fotó: Wikimedia Commons/Rózsavölgyi Gyöngyi 

Rubik Ernő 1982-ben innovációs és ösztöndíj-alapítványt, 1988-ban pedig Rubik Nemzetközi Alapítványt hozott létre a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok támogatására.

1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-1996 között a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, 1996 óta tiszteletbeli elnöke.

Rubik Ernő 1983-ban Állami Díjat kapott, 1995-ben Gábor Dénes-díjjal, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2008-ban Moholy-Nagy-díjat, 2009-ben Esztergomban díszpolgári címet és Magyar Örökség-díjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehetett át. 2010-ben Prima Primissima Díjjal, 2012-ben Hazám díjjal és az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díjával ismerték el. 2014-ben Budapest díszpolgára lett, ugyanebben az évben megkapta a legmagasabb hazai állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet és az elsők között részesült a nemzet művésze címben.

 

Az agy és a memória együttműködését igényli

A kocka sikere lehetővé tette számára, hogy azt csinálja, amit szeret, ugyanakkor hatalmas lekötöttséggel is járt. A rendszeres tanítást abbahagyta, hogy stúdióbeli munkájával, szoftver- és építészeti témákkal, számítógépes játékokkal foglalkozzon. Találmányáról így vallott: 

Nem én vagyok itt a fontos, hanem a kocka. Sőt, még csak nem is a kocka, hanem a hatása: hogy miként tudott ennyi emberre és ilyen sokáig hatni, hogyan tudott évtizedeken át, miközben a világ óriásit fordult, ugyanúgy népszerű lenni az új generációk számára is.”

Bűvös kockája a nehezen megoldható, bonyolult problémák kezelésének jelképévé vált, kirakása a kéz, az agy és a memória együttműködését igényli, az időseknél demencia ellen is használják. Filmekben jelent meg a szereplők magas intelligenciájának bizonyítására, képzőművészeti alkotásokat ihletett meg, magazinok címlapfotójaként szerepelt. Az óbudai Graphisoft parkban térplasztikaként a magyar találékonyságot jelképezi. 

Rubik-kocka
A Rubik-kocka
Fotó: Wikimedia Commons

A 2024-es európai uniós magyar soros elnökség logóját is a Rubik-kocka díszíti: 27 kockája a 27 tagállamra, illetve a magyar találékonyságra és problémamegoldó képességre, valamint az európai ügyek bonyolultságára utal.

A kocka születésének 40. évfordulója alkalmából 2014-ben az amerikai Jersey Cityből, a Liberty Science Centerből indult útjára a Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) vándorkiállítás. Itthon a Magyar kreativitás napjának megtartásával ünnepelték az évfordulót, a Sziget Fesztiválon pedig kiemelt kocka-programsorozatot tartottak. Idén az 50. évfordulóról itthon és külföldön egyaránt megemlékeztek, a MOME-n Rubik 50/80 címmel szimpóziumot rendeztek, a kaliforniai Palo Altóban tartott rekreációs matematikai tanácskozáshoz videókonferencián a részben Spanyolországban élő feltaláló is csatlakozott.

 

(MTVA Sajtóarchívum)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről