Tudta, hogy a hagyma nagyon veszélyes méreg a házi kedvenceink számára?

Vágólapra másolva!
Sokan nem tudják, hogy a hagyma egyaránt veszélyes a kutyák és macskák számára. Sajnos olyannyira nem ismert ez dolog, hogy a fokhagymapor gyakori összetevője sok interneten elérhető, otthon elkészíthető kutyacsemege receptnek. Mivel számos, emberek által kedvelt ennivaló is tartalmaz hagymát, ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy az állatok ne egyenek ezekből.
Vágólapra másolva!

Az általunk kedvelt és jótékony hatású hagyma a házi kedvenceink számára súlyos veszélyforrás

A nyers hagymán kívül egy másik veszélyforrást jelenthetnek a házi kedvenceink számára azok a hagymával ízesített emberi táplálékkiegészítők, amik csemegefalatnak tűnhetnek az állataink számára. Éppen ezért ezeket sose hagyjuk elöl és arra is ügyeljünk, hogy ezek ne essenek le a földre. A hagymapor még veszélyesebb, mint maga a hagyma, mivel a por koncentrátumnak számít.

Ami számunkra ízletes és egészséges étek, a házi kedvenceink számára súlyos  kockázat
Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Zahn

A hagyma, vagy hagymával ízesített tápálékkiegészítők gyomor-bél hurutot okozhatnk a kedvenceinknél amik tönkreteszik a vörösvérsejteket és akár életveszélyes vérszegénységhez vezethetnek. (A vörösvérsejtek szállítják a szervezetben az oxigént, így az állat nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez, aminek súlyos szervkárosodás lehet az eredménye.) 

A vérszegénység és a máj-, illetve vesekárosodás tünetei: sápadt, sárga, kék, vagy szürke íny, letargia, depresszió, fokozott szívverés és légzés, gyengeség,  sötét vizelet, bőr és szemfehérje sárgulás, súlyos esetben ájulás , rohamok és halál. 

A hagyma ellazítja a szívizmokat és tágítja a véredényeket, ami keringési problémákhoz és alacsony vérnyomáshoz vezet, ami gyengeséget eredményez és további gátat jelent az oxigénszállításban.  Maga a vérszegénység is veszélyes állapot az állatok számára, ami akut esetben súlyos szervkárosodást, vagy halált is okozhat.

Fotó: Szomor Anikó / Szomor Anikó

A mérgezésnek lehetnek azonnali tünetei, de lehet, hogy csak napok múlva jelentkeznek és már csak akkor, amikor jelentős mennyiségű vörösvérsejt károsodott. Ami jelentős kockázat, hogy bármilyen, tehát kisebb mennyiség is okozhat problémát.

Nem minden esetben lép fel az összes tünet és sok állat ügyesen el is rejti, hogy beteg. Ha azt gyanítjuk, hogy valami nincs rendben a kedvencünkkel, vagy tudjuk, hogy hagymát fogyasztott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minél hamarabb megkapja a kezelést az állat, annál jobbak a gyógyulási esélyei.  A hagymamérgezésre nincs specifikus teszt. Az állatorvos a tünetek alapján állapítja meg, hogy volt-e hozzáférése az állatnak hagymához, vagy hagymatartalmú dologhoz.

A hagymamérgezés kezelése

Ha a mérgezés nemrégiben történt, az állatorvos lehet, hogy meghánytatja a kis beteget, és széntablettát vagy más fertőtlenítő kezelést ad, hogy csökkentse a véráramban abszorbeálódó toxint. Mi magunktól soha ne hánytassuk az állatot! Az is előfordulhat, hogy bent kell hagyni a kis pácienst az állatkórházban, mert infúziót és egyéb terápiát kap, valamint, hogy megfigyelés alatt tartsák. Szükség lehet oxigénadagolásra, hogy a károsodott vörösvérsejtek oxigénveszteségét helyreállítsák, vagy akár vérátömlesztésre is, ha a vörösvérsejt szint nagyon rossz értéket mutat.

Fotó: Szomor Anikó

A felépülés után pár hétig még monitorozni kell a vörösvérsejt számot. Ha idejében megkapja a kezelést a kis beteg, akkor jók a kilátások, de ha nem, vagy nagyon súlyos a mérgezés, annak nagyon rossz vége lehet.

Nem csak a hagyma, hanem sok egyéb, számunkra egészséges táplálék is az állatok számára méreg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!