Egy 440 kilós anakonda tűnt fel az Amazonasban

Ismerje meg az északi zöld anakonda (Eunectes akayima) kígyót
Ismerje meg az északi zöld anakonda (Eunectes akayima) kígyót
Vágólapra másolva!
Egy szörnyeteget találtak az amazóniai esőerdő mélyén: egy 8 méter hosszú, 200 kilogrammos kígyót, amelyet eddig nem ismert a tudomány. A hatalmas, zöld anakonda pont olyan, mint a filmekből ismert fenevad.
Vágólapra másolva!

Egy új, óriási anakonda

Ez a gigantikus szörnyeteg a valaha felfedezett legnagyobb kígyó. Nemcsak nagyobb, hanem genetikailag is nagyon különbözik déli rokonától, ami kérdéseket vet fel a biológiai sokféleséggel és az Amazonas törékeny ökoszisztémájával kapcsolatban.

Freek Vonk holland biológus, az Amszterdami Egyetem professzora, valamint kilenc ország tizennégy másik tudósa bukkant rá erre a csúszómászó óriásra. 

A hatalmas anakonda a sekély vizekben leselkedett a zsákmányra,

amikor Vonk és a forgatócsoport az ecuadori Amazonas vizében, búvárkodás közben találkozott vele. A nem mindennapi találkozásról videó készült, ami vírusként terjedt a világhálón.

Ismerje meg az északi zöld anakonda (Eunectes akayima) kígyót
Ismerje meg az északi zöld anakonda (Eunectes akayima) kígyót
Fotó: Jesus Rivas

Ezeknek a csodálatos teremtményeknek a mérete hihetetlen: az egyik nőstény anakonda, amellyel találkoztunk, elképesztő méretű, nyolc méter hosszú volt. A waorani emberek legendába illő beszámolói szerint a környéken más anakondák is élnek, amelyek több mint hét és fél méter hosszúak és körülbelül ötszáz kilogrammot nyomnak

– mondta Bryan Fry, a Queenslandi Egyetem kutatója a ZME Science online tudományos portálnak.

Képzeljünk el egy kígyót, amely hosszabb, mint egy iskolabusz, és annyit nyom, mint egy zongora. Mert itt erről van szó. A genetikai elemzés kimutatta, hogy a most felfedezett állat nem csak egy nagy zöld anakonda: egy teljesen új faj, amely eléggé különbözik ahhoz, hogy önálló elnevezést érdemeljen: Eunectes akayima, ami a helyi őslakosok nyelvén „nagy kígyót” jelent.

A szakemberek szerint a genetikai különbségek óriásiak; akár 5,5 százalékot is kitesz.

 

Csonttörő szorítással ölnek

Az újonnan felfedezett faj, az északi zöld anakonda, elképesztő 10 millió évvel ezelőtt vált el déli rokonától, a zöld anakondától. A tanulmány vezető szerzője, Jesus Rivas már több mint 15 éve gyanította ezt a fajta változatosságot.

Jelentős genetikai különbséget vettünk észre a venezuelai mintákban a peruiakhoz képest. Ez indította el az egész kontinensre kiterjedő együttműködést, hogy összerakjuk a kirakós játék darabjait

– magyarázta Rivas, hozzátéve, hogy az anakondák túlnyomórészt vízi állatok, amelyek olyan változatos zsákmányokat ejtenek el, mint a vízidisznók, a kajmánok vagy akár a szarvasok. 

anakonda
Az anakonda, ahogy épp egy óriási zsákmányt nyel le
Fotó: Bryan Fy

Mérgező társaikkal ellentétben ezek az óriások csonttörő szorítással győzik le áldozatukat, mielőtt egészben lenyelnék azokat.

Ennek a felfedezésnek azonban komor felhangja van. Ez a hatalmas ökoszisztéma a világ édesvizének 20 százalékát rejti és 16 ezer ismert fafajtával büszkélkedhet, ám az erdőirtás, az olajfúrások és a fenntarthatatlan gyakorlatok miatt veszélybe került.

Az Amazonas óriási nyomás alatt áll. Mivel az esőerdő több mint húsz százaléka már eltűnt, ezeknek az ikonikus óriásoknak a fennmaradása a tét. Az új faj a korlátozott elterjedési területe miatt nagyon sebezhető. Déli rokonaikhoz képest is sokkal érzékenyebben reagálnak az éghajlatváltozásra

– figyelmeztetett Vonk professzor.

Az Amazonas védelme nemcsak az északi zöld anakonda számára létfontosságú, hanem számtalan más faj számára is, amelyek ettől a vibráló ökoszisztémától függenek. Ennek az óriáskígyónak a felfedezése élesen emlékeztet minket a folyamatos környezeti kihívásokra és a világ egyik legváltozatosabb biológiai sokféleségű régiójának megőrzésének fontosságára.

Az új anakondafajt az MDPI Diversity című folyóiratban publikált tanulmány ismertette.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!