A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy nagy mamut agyarat fedezett fel egy amatőr fosszília gyűjtő - Az agyar a Mississippi folyómederből állt ki

A 270 kilogrammos agyar egy kolumbiai mamuthoz (Mammuthus columbi) tartozott.
Fotó: Mississippi-i Környezetminőségi Osztály
Vágólapra másolva!
Egy amatőr fosszília vadász a Mississippiben talált egy mamut fosszíliát - ez az első ismert mamut fosszília a régióban –, egy jó állapotban fennmaradt, körülbelül 270 kilogrammos agyarat.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben, miközben Mississippi vadonján keresztül kóborolt egy férfi egy jó állapotban fennmaradt mamut agyarba botlott, ami egy meredek sziklából állt ki egy patak mentén. Ez az első ismert mamut fosszília, amit a területen felfedeztek. Az agyarak általában nem konzerválódnak jól a területen. 

Eddie Templeton, amatőr fosszília gyűjtő a vidéki Madison megyében sétált most augusztusban, amikor meglátta a félig vízbe merült és a folyómeder üledékébe és agyagába ragadt agyarat. Kapcsolatba lépett a Mississippi Állam Geológiai Felügyeletével, mely kiásta a fosszíliát. A felügyelet tudósai tanulmányozták a 2 méter hosszú, 270 kilogramm elefántcsontot, mely majdnem érintetlen volt, és megerősítették, hogy egy kolumbiai mamuthoz (Mammuthus columbi) tartozik.

A mamut rokonainak, mint például az amerikai masztodonok (Mamut americanum) fosszíliáit találnak a Mississippiben, mert különböző növényekkel táplálkoztak és ezért különböző típusú környezetekben életek, de a mamutok válogatósabbak voltak és csak nyílt füves területeken legeltek. Ennélfogva a helyi területen csak két régió táplálta a mamutokat.

A 270 kilogrammos agyar egy kolumbiai mamuthoz  (Mammuthus columbi) tartozott.
Fotó: Mississippi-i Környezetminőségi Osztály / Live Scince

 

A kolumbiai mamutok a pleisztocén időszakban (2.6 millió-11.700 millió évvel ezelőtt) éltek és átkeltek a Bering-földnyelven, hogy belépjenek Észak-Amerikába körülbelül 1.5 millió évvel ezelőtt. 

 

A bozontos, lomha állatok körülbelül 4.5 méter magasra nőhettek a vállaiknál, és 9 metrikus tonnát is nyomhattak.

Az utolsó jégkorszak idején a mamutok keresztülbarangoltak Észak-Amerikán. Ahogy olvadtak a gleccserek, élőhelyük zsugorodott. Valószínűleg ez és az, hogy az emberek vadásztak rájuk vezetett a kihalásukhoz.

A kolumbiai mamutok 13.000-11.000 évvel ezelőtt halt ki, míg közeli rokonaik, a gyapjas mamutok (Mammuthus primigenius) 6.000 évig tovább éltek. Az utolsó ismert gyapjas mamutok egy Alaszka melletti orosz szigeten, a Wrangel-szigeten éltek körülbelül 3.700 évvel ezelőttig. Egy idei tanulmány azt találta, hogy valószínűleg egy rejtélyes esemény pusztította ki őket. Ez az ellentmondásos korábbi tanulmány azt veti fel, hogy a beltenyészet katasztrofális DNS-hez vezetett, ami végül kipusztította őket.

 

(Forrás: Live Science:  https://www.livescience.com/)



 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!