A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már Európában is megjelent a halálos vírus

Vágólapra másolva!
A svéd közegészségügyi hivatal közleménye szerint először azonosították az afrikai kontinensen kívül a majomhimlő-fertőzés új változatát.
Vágólapra másolva!

Közép és Kelet-Afrikában egyre több helyen okoz megbetegedést a veszélyes vírus


A svéd közegészségügyi hivatal közleménye szerint az érintett személy Afrika egyik olyan területén való tartózkodása során kapta el a betegséget, amit jelenleg a majomhimlő 1-es típusú vírusa általi fertőzött területként tartanak nyilván. A hír néhány órával azután érkezett, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, az Afrika egyes részein kitört majomhimlő-járvány ma már nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek számít – írja a BBC

Poxvírusok elektronmikroszkópos képe 
Fotó: Wikimedia Commons/Emerging Infectious Diseases Journal, Volume 1

Eddig már legalább 450 ember halt meg a nemrég kitört járványban a Kongói Demokratikus Köztársaságban, 

és a betegség azóta Közép- és Kelet-Afrika egyes területeire is átterjedt. Az úgynevezett Mpox- fertőzés, amit majomhimlőként is említenek, elsősorban testi kapcsolat útján, például szex, bőrkontaktus – ilyen lehet a kézfogás vagy a csók-, valamint egy másik fertőzött személyhez közeli beszélgetés során belégzés útján terjed. A majomhimlő-fertőzés influenzaszerű tünetekkel jár, és jellegzetes bőrelváltozásokat okoz, ami akár végzetessé is válhat; 100 esetből ugyanis átlagosan négy-hat fertőzés vezet halálhoz.


Különösen veszélyes lehet a gyerekekre 


Kétféle majomhimlő-vírus létezik, az 1. és a 2. törzsbe tartozó. A 2-es törzsbeli vírus 2022-ben okozott már közegészségügyi vészhelyzetet, de a betegség lefolyása viszonylag enyhe volt. A Svédországban most azonosított új kórokozó, az 1. törzsbe tartozó vírus a közegészségügyi hivatal véleménye szerint viszont összefüggésbe hozható "a betegség súlyosabb lefolyású esetszámainak növekedésével és a magasabb halálozási arányokkal". 

A majomhimlő vírust először 1959-ben azonosították makákó majmokon
Fotó: Wikimedia Commons/Charles J Sharp/Sharp Photography, sharpphotography

A járványügyi szakértők azt mondják, hogy az 1. vírustörzsbe tartozó kórokozó gyakrabban terjed a háztartásokon belüli szoros kapcsolatokon keresztül, és különösen gyakran gyermekek között, míg az enyhébb változat főként szexuális érintkezés útján terjedhet. A majomhimlő fertőzőbetegséget okozó dupla szálú DNS-t tartalmazó vírus Poxviridae család orthopoxvírus nemzetségébe tartozik. 

A vírus eredendően zoonózis útján, állatról, majmokról terjedt át az emberre. 

A betegség lefolyása kettő és négy hét közötti, emberen a fertőzés magas lázzal, a nyirokcsomók duzzanatával és jellegzetes hólyagos bőrelváltozással jár. 

A fertőzés inváziós szakaszában kemény, jól tapintható, 1–4 cm átmérőjű nyirokcsomó-duzzanatok jelennek meg a nyakon
Fotó: Wikimedia Commons/CDC/ Brian W.J. Mahy/

Az első, Afrikán kívüli fertőzéses eset 2003-ból és az Egyesült Államokból ismert. A megszűntnek nyilvánított fekete himlő ellen korábban alkalmazott vakcina 85 %-ban hatásos a majomhimlővírus okozta fertőzés megelőzésére is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!