Ezért íródnak a törvények olyan érthetetlen stílusban

A jogi dokumentumokat közismerten nehéz megérteni, még az ügyvédeknek is. Ez felveti a kérdést: Miért íródnak ezek a dokumentumok olyan áthatolhatatlan stílusban? A Massachusettsi Műszaki Egyetem kognitív tudósai úgy vélik, hogy megtalálták a választ a kérdésre. Arra jutottak, hogy ahogyan a varázsigék speciális rímeket és archaikus kifejezéseket használnak, hogy mutassák az erejüket, a jogi szakszöveg nyakatekert nyelve tekintélyérzetet közvetít.
Vágólapra másolva!
A jogi dokumentumokat közismerten nehéz megérteni, még az ügyvédeknek is. Ez felveti a kérdést: Miért íródnak ezek a dokumentumok olyan áthatolhatatlan stílusban? A MIT kognitív tudósai úgy vélik, hogy megtalálták a választ a kérdésre. Arra jutottak, hogy ahogyan a varázsigék speciális rímeket és archaikus kifejezéseket használnak, hogy mutassák az erejüket, a jogi szakszöveg nyakatekert nyelve tekintélyérzetet közvetít.
Vágólapra másolva!

Egy, a héten a Nemzeti Tudományos Akadémia Kiadványa (Proceedings of the National Academy of Sciences ) magazinban megjelent tanulmányban a kutatók azt találták, hogy még a nem-ügyvédek is használják ezt a fajta nyelvet,  amikor arra kérik őket, hogy írjanak törvényeket.

Edward Gibson, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője azt mondja, hogy úgy tűnik, az emberek tudják, hogy van egy implicit szabály, hogy a törvényeknek így kell hangzaniuk, és ilyen módon írják őket.

 

Jogi varázsige alkotása

Gibson kutatócsoportja egy 2022-es tanulmányban jogi szerződéseket elemzett, melyek összesen 3.5 millió szóból álltak és összehasonlították más írásfajtákkal, mozi forgatókönyvekkel, újságcikkekkel, és akadémiai dolgozatokkal. Az analízis kimutatta, hogy a jogi dokumentumokban hosszú definíciók vannak a mondatok közepébe illesztve – ez az úgynevezett „közép beágyazás”. A nyelvészek korábban már megállapították, hogy ez a fajta szerkezet sokkal nehezebben érthetővé teszi a szöveget.

A jogi szakszöveg valahogy kifejlesztette ezt a tendenciát, hogy struktúrákat helyezzen más struktúrákba, olyan módon, ami az emberi nyelvekre nem jellemző.

 

Az ügyvédek általában jobb szeretik a dokumentumok egyszerű angol verzióját, és úgy értékelték ezeket a verziókat, hogy ugyanúgy alkalmazhatók, mint a hagyományos jogi dokumentumok. Egy 2023-ban publikált tanulmányban a kutatók felfedezték, hogy a jogi szakszöveg az ügyvédek számára is megnehezíti a megértést. 

 

Az ügyvédek nem szeretik, a laikusok nem szeretik, így a jelenlegi dolgozat értelme az volt, hogy megpróbáljanak rájönni, miért ily módon íródnak a dokumentumok? Az ügyvédek a jogi szakszöveget nehezen kezelhetőnek és komplikáltnak találják.

A kutatóknak van néhány hipotézise, hogy a jogi szakszöveg miért ilyen elterjedt? Az egyik a „másol és szerkeszt” hipotézis, ami szerint a jogi dokumentumok egy egyszerű premisszával kezdődnek, aztán plusz információk és definíciók vannak a más létező mondatokba illesztve, komplex közép-beágyazott mondatokat hozva létre. A kutatók úgy vélték, hogy valószínűleg az történik, hogy az ember elkezdi egy kezdeti piszkozattal, ami egyszerű, aztán később úgy gondolja, hogy ezt a többi tényezőt is bele akarja foglalni és sokkal egyszerűbb azt a meglévő törvénycikk közepébe beágyazni.

Végül egy más, az úgynevezett „varázsige hipotézisre” jutottak. 

 

A kutatók szerint, ahogyan a varázsigék a mindennapi nyelvtől eltérő stílusban íródnak, úgy tűnik, hogy a nyakatekert jogi nyelv különleges tekintélyt jelez. 

 

Az angol kultúrában, ha valaki valami varázsigét akar írni, az emberek tudják, hogy ennek módja az, hogy sok ódivatú rímet kell beletenni. A kutatók úgy vélik, hogy ugyanígy működik a jogi szakszövegben a közép-beágyazás.

A tanulmányban a kutatók körülbelül 200 nem-ügyvédet (az Amerikai Egyesült Államokban élők, angol anyanyelvűek, akiket a Prolific nevű közösségi ötletbörze honlapról toboroztak) kértek meg, hogy írjanak két fajta szöveget. Az első feladat az volt, hogy írjanak olyan bűncselekményeket tiltó törvényeket, mint az ittas vezetés, betörés, gyújtogatás, és drogkereskedés. A második feladatban történeteket kellet írni ezekről a bűncselekményekről. Hogy teszteljék másolás és szerkesztés hipotézist, a résztvevők felét megkérték, hogy a megírt kezdeti törvényükhöz, vagy történetükhöz adjanak plusz információkat. A kutatók azt találták, hogy a törvényeket minden alany közép-beágyazott mondatokkal írta, tekintet nélkül arra, hogy a törvényeket egyidejűleg írták, vagy azt kérték tőlük, hogy írjanak egy piszkozatot és aztán később adjanak hozzá információkat. És amikor a törvényekkel kapcsolatos történeteket írtak, sokkal egyszerűbb angollal írták, tekintet nélkül arra, hogy később kellett hozzáadniuk információkat.

Egy másik kísérletsorozatban, megkértek körülbelül 80 résztvevőt, hogy írjanak törvényeket, valamint leírásokat, amik ezeket a törvényeket egy másik országból érkező látogatóknak elmagyarázzák. A résztvevők ezekben a kísérletekben is közép-beágyazást használtak a törvényekhez, de a törvény magyarázatokhoz nem.

A jogi dokumentumokat közismerten nehéz megérteni, még az ügyvédeknek is. Ez felveti a kérdést: Miért íródnak ezek a dokumentumok olyan áthatolhatatlan stílusban? A Massachusettsi Műszaki Egyetem kognitív tudósai úgy vélik, hogy megtalálták a választ a kérdésre. Arra jutottak, hogy ahogyan a varázsigék speciális rímeket és archaikus kifejezéseket használnak, hogy mutassák az erejüket, a jogi szakszöveg nyakatekert nyelve tekintélyérzetet közvetít.
Fotó: Massachusetts Institute of Technology

 

A jogi szakszöveg eredete

Gibson laboratóriuma most a jogi dokumentumok közép-beágyazásos eredetét vizsgálja. A korai amerikai törvények a brit törvényeken alapultak, ezért a kutatók azt tervezik, hogy elemzik a brit törvényeket, hogy megnézzék, vajon ugyanazok a nyelvtani szerkezetek jellemzik-e? És azt tervezik, hogy sokkal messzebbre visszamenve, elemzik, hogy vajon Hammurabi törvénykönyve, a körülbelül Kr.e. 1750-ből származó, legkorábbi ismert törvénygyűjtemény közép-beágyazott-e?

Gibson azt mondja, lehet, hogy csak egy akkorról származó írásstílus, amit sikeresnek találtak és az emberek más nyelvekben is ezt használták. Gibson azt tippeli, hogy az, hogyan írták először a törvényeket, véletlen tulajdonság, de ezt még nem tudják.

A kutatók azt remélik, hogy munkájuk motiválni fogja a törvényalkotókat, hogy próbálják érthetőbbé tenni a törvényeket. Az arra való törekvés, hogy a jogi dokumentumokat egyszerű nyelven írják, legalább az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor Richard Nixon bejelentette, hogy a szövetségi rendeleteket laikus nyelven kell írni. Azonban a jogi nyelvezet nagyon keveset változott azóta.

(Forrás: Massachusetts Institute of Technology: https://news.mit.edu/)

 



 



 



 



 


 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!