Több százezer haltetem árasztotta el a görög kikötőket

A nagy mennyiségű haltetem eltávolítása a tengerparton
A nagy mennyiségű haltetem eltávolítása a tengerparton
Vágólapra másolva!
A görög hatóságok megkezdték több százezer elpusztult hal begyűjtését, amelyek a héten árasztották el Volosz központi városának egyik kikötőjét, miután a tavalyi árvíz során kiszorultak a megszokott édesvízi élőhelyükről. A haltetemek könnyen környezeti katasztrófát okozhatnak.
Vágólapra másolva!

Negyven tonna haltetemet gyűjtöttek

A lebegő haltetemek ezüstös takarót hoztak létre a kikötőben, és olyan bűzt árasztottak, amely riadalmat keltett a lakosokban és a hatóságokban, akik igyekeztek összeszedni őket, mielőtt a szag elérte volna a közeli éttermeket és szállodákat.

A haltetemek kilométereken át beterítették a kikötőt. Nemcsak a part mentén van, hanem a Pagasetic-öböl közepén is 

– mondta Stelios Limniosz városi tanács tagja a Reutersnek, amit a The Guardian online portál idéz, utalva Volos part menti területére, amelynek partjait nyaralóházak szegélyezik.

A nagy mennyiségű haltetem eltávolítása a tengerparton
A nagy mennyiségű haltetem eltávolítása a tengerparton
Fotó:  Nicolas Economou/NurPhoto/REX/Shutterstock

Szerdán a vonóhálós halászhajók hálókat vontattak a halak begyűjtésére, amelyeket aztán teherautók hátuljába dobtak. 

A hatóságok szerint az elmúlt 24 órában több mint negyven tonna haltetemet gyűjtöttek össze.

Achilleas Beos, a település polgármestere szerint a szag elviselhetetlen. Sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a rothadó halak könnyen környezeti katasztrófát okozhatnak a környék más állatfajaira nézve.

 

A sós víz megölte őket

A szakértők szerint a problémát a tavalyi történelmi áradások okozták, amelyek északabbra, a Thesszália-síkságot elárasztották. Az áradások újratöltöttek egy közeli tavat, amelyet 1962-ben a malária elleni küzdelem jegyében leeresztettek, ami a normális méretének háromszorosára duzzadt. Azóta a tó vize drasztikusan visszahúzódott, és az édesvízi halakat a Volos kikötő felé kényszerítette, amely a Pagasetic-öbölbe és az Égei-tengerbe ömlik, ahol az állatok nem tudnak életben maradni, elpusztultak.

A kutatók a folyó torkolatánál nem helyeztek ki hálót; amikor a halak ugyanis a tengerrel találkoztak, a sós víz valószínűleg azonnal megölte őket.

 

Egy munkás mobildaruval távolítja el az elhullott halakat a Xiria folyóból Volos közelében
Egy munkás mobildaruval távolítja el az elhullott halakat a Xiria folyóból Volos közelében
Fotó: AFP/Getty Images

A helyi ügyészség nyomozást rendelt el, a turizmusra építő vállalkozások pedig aggódnak. Úgy tűnik, a katasztrófa a görögországi szélsőséges időjárás legújabb hatása, amelyet a tudósok az éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe, beleértve:

  • a magasabb hőmérsékletet,
  • a rendszertelen esőzéseket, amelyek erdőtüzeket, és 
  • árvizeket okoznak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!