A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megdöbbentő: nem a hideg okozza az ízületek fájdalmát

Nem fedeztek fel szoros kapcsolatot a hőmérséklet vagy a páratartalom és a legtöbb ízületi vagy izomfájdalom között
Nem fedeztek fel szoros kapcsolatot a hőmérséklet vagy a páratartalom és a legtöbb ízületi vagy izomfájdalom között
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás nem talált közvetlen kapcsolatot az időjárási változások és a legtöbb ilyen típusú fájdalom között. A szakemberek több mint 15 ezer ember adatait vizsgálták világszerte, és arra jutottak, hogy sem a hőmérséklet, sem a páratartalom, sem más időjárási tényezők nem növelik a térd-, csípő- vagy derékfájás vagy más ízületi fájdalom kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az ízületi fájdalom összefüggései

Odakint hideg van és nedvesség. Ahogy kikászálódunk az ágyból, a csontjainkban érezzük a fájdalmat.. A jobb térdünk megint fellángol, ami megnehezíti a kutyasétáltatást vagy az edzőterembe járást. Azt gondoljuk, hogy biztosan az időjárás miatt van. Ez egy gyakori elképzelés, de mítosz.

Amikor megvizsgáltuk a bizonyítékokat, nem találtunk közvetlen kapcsolatot a leggyakoribb fájdalmak és az időjárás között. Ez az első ilyen jellegű tanulmány, és nem fedeztünk fel relációt a hőmérséklet vagy a páratartalom és a legtöbb ízületi vagy izomfájdalom között sem. De akkor miért vannak olyan sokan meggyőződve arról, hogy az időjárás a hibás? 

– vetette fel Manuela Ferreira, a George Institute for Global Health csont- és izomrendszer egészségének professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Nem fedeztek fel szoros kapcsolatot a hőmérséklet vagy a páratartalom és a legtöbb ízületi vagy izomfájdalom között
Nem fedeztek fel szoros kapcsolatot a hőmérséklet vagy a páratartalom és a legtöbb ízületi vagy izomfájdalom között
Fotó: PInterest

Ahogy arra emlékeztetett, az időjárás gyakran összefüggésbe hozható az új és a folyamatban lévő egészségi állapotok kockázatával. 

A hideg hőmérséklet például ronthatja az asztmás tüneteket, míg a meleg növeli a szívproblémák, például a szívritmuszavar (szabálytalan szívverés), a szívmegállás és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

Sokan ezért vannak meggyőződve arról, hogy az időjárás összefügg a fájdalmaikkal. Például minden harmadik térd-, csípő- vagy kézízületi gyulladásban szenvedő emberből kettő azt állítja, hogy a hideg hőmérséklet váltja ki a tüneteiket.

 

Kevés a kivétel

Nagyon kevés tanulmányt terveztek kifejezetten arra, hogy közvetlen kapcsolatot keressenek az időjárási változások és az ízületi vagy izomfájdalmak között. Ez az első, amely az ilyen speciális vizsgálatok adatait értékeli.

A kutatók több mint 15 ezer ember adatait vizsgálták a világ minden tájáról, akik együttesen több mint 28 ezer fájdalmas epizódról számoltak be, főként hátfájásról, térd- vagy csípőízületi gyulladásról. A vizsgáltba a reumás ízületi gyulladásban és köszvényben szenvedő embereket is bevonták. Ezután összehasonlították a fájdalomról szóló beszámolók gyakoriságát a különböző időjárási típusok között:

  • meleg vagy hideg,
  • párás vagy száraz,
  • esős,
  • szeles, valamint
  • néhány kombináció (például meleg és párás, illetve hideg és száraz).
Sokan meg vannak győződve arról, hogy az időjárás összefügg a fájdalmaikkal
Sokan meg vannak győződve arról, hogy az időjárás összefügg a fájdalmaikkal
Fotó: Pinterest

A szakemberek megállapították, hogy a levegő hőmérsékletének, páratartalmának, légnyomásának és csapadékmennyiségének változásai nem növelik a térd-, csípő- vagy derékfájás tüneteinek kockázatát.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy nem tapasztalunk ízületi vagy izomfájdalom fellángolást az időjárás változásai miatt, és egy hideg nap nem növeli a térd- vagy hátfájás kockázatát. Más szavakkal: nincs közvetlen kapcsolat az időjárás és a hát-, térd- vagy csípőfájdalom között, és nem is okoz ízületi gyulladást 

– magyarázta Leticia Deveza, a Sydneyi Egyetem reumatológusa és tudományos munkatársa, aki szerint fontos azonban megjegyezni, hogy a nagyon hideg (10 °C alatti) levegő hőmérsékletét ritkán vizsgálták, így nem tudnak következtetéseket levonni a tünetek súlyosbodásáról az időjárás szélsőségesebb változásai esetén.

Az egyetlen kivétel a megállapításaik alól a köszvény, az ízületi gyulladás egy gyulladásos típusa volt, amely jön és megy, ahol a fájdalom fokozódott a melegebb, száraz körülmények között.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!