A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
14:20Kajak-kenuKajak 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Hihetetlen kincseket találtak az ókori sírokban

Arany kincsek
Arany kincsekre bukkantak az ókori egyiptomi nekropolisz érintetlen sírjaiban
Vágólapra másolva!
Rendkívül ritka felfedezést tettek a régészek a damiettai Tel el-Deir ókori egyiptomi nekropoliszban. Az ásatások során több tucat olyan temetkezést tártak fel, amelyek évezredek óta érintetlenek maradtak; olyan vályogtéglából készült kamrákat, amelyekben még mindig ott rejtőztek azok az értékes kincsek, amelyekkel együtt temették el a halottakat több mint 2500 évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Kincseket rejtettek el a nekropoliszban

A nekropoliszban felfedezett kincsek közé tartoznak a kerámiaedények, a halottat a „túlvilági életben” védő temetkezési amulettek és szkarabeuszok, a túlvilágon őket szolgáló ushabti figurák, a bronzérmék, valamint a vallási szimbólumok és istenségek, például Ízisz, Basztet és Hórusz aranyfóliás ábrázolásai.

A felfedezés azért szokatlan, mert a fáraók kora óta számos ókori egyiptomi sírt kifosztottak, nagyon keveset hagytak érintetlenül. Az ép temetkezések révén azonban jobban megismerhetjük az ókori egyiptomiak temetkezési szokásait, és segíthetnek feltárni egy ősi, lenyűgöző kultúra titkait

 – mondta Mohamed Ismail Khaled, az egyiptomi Legfelsőbb Régiségtanács főtitkára a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Arany kincsek
Arany kincsekre bukkantak az ókori egyiptomi nekropolisz érintetlen sírjaiban
Fotó: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Tel el-Deirben már több éve tart a régészeti misszió, ahol fokozatosan tárnak fel egy temetkezési komplexumot, amely a 26. dinasztia idejéből, Krisztus előtt 644 és 525 közötti időszakból származik. Egy korábbi ásatás során húsz sírt találtak, köztük amuletteket, aranyfóliákat, szkarabeuszokat és miniatűr kanópuszedényeket, amelyekbe az elhunyt szerveit helyezték a mumifikálási rítus során. egyszerűbb temetkezések is előkerültek. Úgy tűnik,

 a nekropolisz mindenféle temetkezésnek otthont adott, az egyszerűbbektől a magasabb státuszú emberek gazdagon berendezett végső nyughelyéig.

Azóta az ásatások során nemcsak hatvanhárom önálló vályogtéglasír, hanem egyszerűbb temetkezések is előkerültek. Úgy tűnik, a nekropolisz mindenféle temetkezésnek otthont adott, az egyszerűbbektől a magasabb státuszú emberek gazdagon berendezett végső nyughelyéig.

 

Látványos kézművességről tanúskodnak

A csapatot rendkívül érdekelte a komplexum építészeti elrendezése.

A nekropolisz kialakítása általánosnak számított az egész ókori Egyiptom késői korszakában, amely a 26. dinasztiával kezdődött. Ez pedig kiemeli a felfedezés történelmi jelentőségét, amely Damietta városának egy fontos korszakának újradatálásának kezdete lehet 

– áll az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium közleményében.

Néhány újonnan felfedezett Tel el-Deir amulett és szkarabeusz
Néhány újonnan felfedezett Tel el-Deir amulett és szkarabeusz
Fotó: Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Érdekesség, hogy a kerámiaedényben talált harmincnyolc bronzérme a Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származik, amely Krisztus előtt 305 és 30 között uralkodott, tehát több száz évvel a komplexum építése után. Ez a régészek szerint arra utal, hogy 

Damietta az ókori Egyiptom történelme során jó ideig fontos kereskedelmi csomópontként funkcionált.

Hozzátették: a feltárt leletek látványos kézművességről tanúskodnak, ami a készségek széles skálájáról, az anyagokhoz való hozzáférésről, sőt, más mediterrán tengerparti városok közötti kereskedelemről árulkodik, a kerámiaedények egy részét pedig Egyiptomba importálhatták.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, minden ókori komplexumból, még a kifosztott sírokból is sokat tanulhatunk az ókori világról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!