A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ritka, mint a fehér holló: hófehér füsti fecskét találtak

A hétfőn felfedezett rendkívül ritka fehér, és mellette egy "normál" füsti fecske
Fotó: Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület/Facebook
Vágólapra másolva!
Valamennyien jól ismerjük az igen népszerű füsti fecskéket. Az apró és hasznos madarak a tavasz és nyár szimbólumai, melyeket igen könnyű felismerni villás farkukról, vörös torkukról és jellegzetes kékesfekete háti, illetve szárnytollazatukról, továbbá a fehér hasukról. A Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa hétfőn madárgyűrűzés közben azonban egy extrém ritka hófehér fecskére akadt.
Vágólapra másolva!

Nem albínó, de mégis fehér a rendkívül ritka füsti fecske


A Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület a Facebook-oldalán számolt be a rendkívüli felfedezésről. Az egyesület munkatársa, Bátky Kolos augusztus 12-én, hétfőn, a madárgyűrűzésre felállított hálókat ellenőrizte, amelyben egy addig nem látott furcsa jövevényre, egy teljesen fehér füsti fecskére bukkant. Az apró madárnak csak a szárnytollai között akadt néhány sötétebb árnyalatú. Az egyesület szakemberei megállapították, hogy a madár a szokatlan fehér színe ellenére teljesen egészséges egyed. A füsti fecskék között rendkívül ritka egységes fehér színt az úgynevezett leucizmus okozza, ami nem keverendő össze az albinizmussal – mutatnak rá az egyesület szakértői. 

A furcsa és extrém ritka, fehér színű füsti fecske egészséges egyednek bizonyult
Fotó: Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület/Facebook

A leucizmus egy olyan genetikai rendellenesség, amivel a madár már a kikelése óta rendelkezik. Ez megakadályozza, hogy a pigment, és különösen a sötét melanin egyenletes eloszlásban helyezkedjen el a madár tollazatán, és ami rendkívül halvány, a fehér árnyalatához közeli színeket, illetve foltokat produkál. 

A leucizmussal érintett madárnak éppen ezért nincsenek normál, a terepi útmutatókban bemutatott tollazatszínei 

– írja a Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület. Az albinizmus esetén teljesen egységes fehér külsővel és piros szemekkel találkozhatunk. Az egyesület szakemberei miután megvizsgálták, meggyűrűzték és lefotózták a ritka fecskét, kedd reggel szabadon engedték. 

Csak a szárnytollakon volt megfigyelhető egy-egy sötétebb árnyalatú toll
Fotó: Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület/Facebook

A feltűnő fehér szín nem jelent hátrány sem a táplálkozásban, sem pedig a párosodásban, egyedül a ragadozók miatt jelenthet hátrányt az apró fecskének. Az egyesület munkatársai remélik, hogy a fehér fecske a kora szeptemberben kezdődő vándorlás során a társaival együtt sikeresen megérkezik Afrikába.


Akár Dél-Afrikáig is elrepülnek telelni az apró madarak


A füsti fecske (Hirundo rustica) a verébalakúak rendjébe és a fecskefélék családjába (Hirundinidae) tartozó kis termetű és villámgyors röptű énekesmadár. A füst fecskének összesen hat alfaját azonosították az ornitológusok, amelyek a sarkvidéki és sivatagai területek kivételével az Antarktiszt leszámítva, az összes kontinensen elterjedtek. Valamennyien az északi féltekén költenek. Hazánkban az európai füstfecske (Hirundo rustica rustica) számít a honos alfajnak. 

A füsti fecskék rendkívül elterjedt énekes vándormadarak
Fotó: Wikimedia Commons/Jörg Hempel

A füsti fecske rendkívül hasznos madár, amely olyan repülő rovarokkal, levéltetvekkel és lepkékkel táplálkozik, amelyek között igen sok a kártevő. Augusztus végén és szeptember elején nagy rajokba gyűlnek össze, hogy a telelőhelyeikre vándoroljanak. Az apró madarak rendkívül nagy távolságokra, jellemzően Afrika Szahara alatti területeire repülnek el. A meggyűrűzött egyedek nyilvántartásából tudjuk, hogy Európából egészen Kenyáig, Tanzániáig, sőt, a Dél-afrikai Köztársaságig is elrepülnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!