Több tízezer kísérlet vezetett a kémiai Nobel-díjhoz

Carl Bosch német vegyész, aki 1931-ben Friedrich Bergiusszal megosztva kémiai Nobel-díjban részesült a magas nyomású kémiai módszerek tanulmányozásáért
Carl Bosch német vegyész, aki 1931-ben Friedrich Bergiusszal megosztva kémiai Nobel-díjban részesült a magas nyomású kémiai módszerek tanulmányozásáért
Vágólapra másolva!
Százötven éve, 1874. augusztus 27-én született Carl Bosch. A Nobel-díjas német kémikus, mérnök, az ipari ammóniagyártás kidolgozója, az IG Farben vállalat alapítója.
Vágólapra másolva!

Hosszú út a kémiai Nobel-díj felé

Carl Bosch Kölnben született. Apja sikeres kereskedőként víz- és gázszerelvények árusításából tett szert jelentős vagyonra. Apai nagybátyja, Robert Bosch neves mérnök és feltaláló, a Bosch vállalat megalapítója, a belső égésű motorokhoz használt első megbízhatóan működő nagyfeszültségű gyújtógyertya kifejlesztője volt. 

Carl fogékonysága a műszaki- és természettudományok iránt már fiatalon megmutatkozott, apja cégénél lakatos- és finommechanikai munkákat végzett, de saját kémiai laboratóriumot is berendezett. 

1893-ban befejezte a kölni reálgimnáziumot és egy évig a sziléziai Kotzenauban egy lakatos- és öntőmintaüzemben dolgozott tanoncként, hogy kitanulja a kohászatot a gyakorlatban. 1894-től 1896-ig a charlottenburgi Műszaki Főiskolán (ma: Berlini Műszaki Egyetem) hallgatott kohászati és gépészmérnöki ismereteket, majd Johannes Wislicenusnál tanult a Lipcsei Egyetem kémia szakán. 1898-ban szerves kémiából diplomázott.

Carl Bosch német vegyész, aki 1931-ben Friedrich Bergiusszal megosztva kémiai Nobel-díjban részesült a magas nyomású kémiai módszerek tanulmányozásáért
Carl Bosch német vegyész, aki 1931-ben Friedrich Bergiusszal megosztva kémiai Nobel-díjban részesült a magas nyomású kémiai módszerek tanulmányozásáért
Fotó: BASF-Negativnummer 12508

1899 áprilisában felvették a BASF (Badische Anilin- und Sodafabrik) vegyipari céghez, ahol eleinte a szintetikus indigó gyártási módszerén dolgozott.

 Később a légköri nitrogén megkötésére alkalmas módszereket kezdett kidolgozni fémcianidok és nitridek felhasználásával. 1907-ben új módszert dolgozott ki a bárium-cianid ipari előállítására.

Az igazán nagyszabású munkára akkor nyílt lehetősége, amikor 1908-ban a BASF megszerezte az ammónia Fritz Haber által kifejlesztett nagynyomású szintézisének eljárását. Haber laboratóriumi körülmények között fémkatalizátorok segítségével nitrogénből és hidrogénből ammóniát állított elő. A cég Boscht bízta meg a reakció ipari körülményekre való adaptálásával. Haber a drága és ritka ozmiumot és uránt használta katalizátorként, Bosch azonban felfedezte, hogy a tiszta vas és bizonyos adalékanyagok is megfelelnek katalizátornak.

 

Katalizátorokat kerestek a fémek és vegyületeik körében

Megoldandó probléma volt még a biztonságos nagynyomású kohók építése, az ammónia szintéziséhez szükséges gázok előállításának és tisztításának olcsóbbá tétele. Bosch és munkatársai lépésről lépésre egyre nagyobb gyártóegységeket alkalmaztak, így hozták létre a szintetikus ammónia nagynyomású eljárással történő előállításával foglalkozó iparágat. 

Kutatásaik során több mint 20 ezer kísérletet végeztek el. A munka jó részét az jelentette, hogy katalizátorokat kerestek a fémek és vegyületeik körében.

 Kidolgoztak egy magas nyomáson és közepesen magas hőmérsékleten zajló folyamatot. A Haber-Bosch volt az első ipari vegyi eljárás, amely a kémiai reakciókhoz nagy nyomást alkalmazott. A Haber-Bosch reakció alapvető fontosságúvá vált a modern vegyipar számára, amely lehetővé tette a légköri nitrogén felhasználását a különböző vegyületekhez, mint például a műtrágyák ipari előállításához.

Az I.G. Farben AG felügyelőbizottsága
Hermann Groeber festménye: Az 1925-ben alapított I.G. Farben AG felügyelőbizottsága, Carl Bosch és Carl Duisberg (elöl ülve), Edmund ter Meer
Fotó: Hermann Groeber 

A BASF első nitrogéngyára 1911-ben kezdte meg működését Oppauban (ma Ludwigshafen része), előbb ammónium-szulfátot, majd ammónium-nitrátot gyártottak. 1919-ben Boscht nevezték ki a cég ügyvezető igazgatójává.

1921. szeptember 21-én az üzemben súlyos baleset történt, egyike az ipartörténet legsúlyosabb vegyi katasztrófáinak. Az egyik tároló, amelyben ammónium-nitrátot és ammónium-szulfátot is tároltak, felrobbant. A robbanásban legalább 560 ember halt meg, a sebesültek száma meghaladta a kétezret. A robbanás 1-2 kilotonna TNT erejével rázta meg a környéket, a lökéshullám még 25-30 kilométerrel arrébb is ablakokat tört be, a detonáció hangját még a 300 kilométerre lévő Münchenben is hallani lehetett.

 

A legmagasabb tudományos elismerést is kiérdemelte

1925-ben a német vegyipar legnagyobb cégei, a BASF, a Hoechst, a Bayer és három másik egyesült, létrehozva ezzel a korszak legnagyobb vegyipari vállalatát, az IG Farben vegyipari és gyógyszeripari konszernt, amelynek Bosch lett az első igazgatója, 1935-ben az igazgatótanácsa elnökévé is megválasztották. 1937-ben ő lett a Vilmos Császár Társaság (a német kutatóintézetek koordináló szerve) elnöke.

Carl Bosch munkásságával a legmagasabb tudományos elismerést is kiérdemelte, 1931-ben a szén cseppfolyósítását felfedező Friedrich Bergius-szal megosztva kémiai Nobel-díjat kaptak a nagynyomású kémiai eljárások kidolgozásáért. 

Az IG Farbenben folyó munka színvonalát jelzi, hogy kutatói közül 1939-ben még Gerhard Domagk patológus is orvosi Nobel-díjat kapott a Prontosil, az első kereskedelmi forgalomban kapható antibiotikum felfedezéséért.

A német tárgyalódelegáció tagjai Versailles-ban, 1919 januárjában
A német tárgyalódelegáció tagjai Versailles-ban, 1919 januárjában
Fotó: Bundesarchive

Bosch-t számos főiskola és egyetem választotta díszdoktorává. 1924-ben elnyerte a Werner von Siemens Gyűrűt, 1932-ben az osztrák Wilhelm Exner-érmet. 2011-ben (Haberrel együtt) minden idők legbefolyásosabb vegyészmérnökének választotta a nagy-britanniai székhelyű Nemzetközi Vegyészmérnöki Intézet (Institution of Chemical Engineers, IChemE).

1902-ben alapított családot, feleségül vette Else Schilbackot, házasságukból egy fiuk és egy lányuk született. 

Nagy természettudományos gyűjteményt állított össze rovarokból, ásványokból, drágakövekből. Ásvány- és meteoritgyűjteménye a Yale Egyetemhez, majd a Smithsonian Intézethez került. Amatőr csillagász is volt, később róla nevezték el a 7414 Bosch aszteroidát.

Többször kritizálta a nemzetiszocialistákat, Hitler hatalomra jutása után emiatt egyre kisebb befolyással járó pozíciókba helyezték át. Idős korára mellőzöttsége miatt depressziós lett, az alkoholizmusba menekült. 1940. április 26-án halt meg Heidelbergben, a Bergfriedhof temetőben nyugszik.

 

(MTVA Sajtóarchívum)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!