Megtalálták a világ legrégebbi palackposta üzenetét

New Yersey-i Corson’s Inlet State Park tengerpartján találták meg a legrégebbi üzenetet üvegben
Fotó: X/WCBS
Vágólapra másolva!
Idén július harmadikán egy sétáló világrekorder leletre bukkant New Jersey homokos partján. Amy Smyth Murphy, miközben a fövenyen sétált, a homokból kikandikáló üveg nyakára figyelt fel, amelyről kiderült, hogy egy nem is akármilyen palackposta-üzenet.
Vágólapra másolva!

Üvegpalack a parton
Amy Smyth Murphy, aki üdvözlőlapok tervezésével foglalkozó grafikus, az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja előtti délutánt egy kiadós sétával tervezte eltölteni a New Jersey-i Corson’s Inlet State Park tengerpartján. Beszámolója szerint - amit az ABC7 New York médiának adott-, arra figyelt fel, hogy valami „vízszerű” csillog a homokban. Amikor közelebbről szemügyre vette a furcsa tárgyat, kiderült, hogy egy üvegpalack nyaka kandikál ki a homokból. Egy régi palackposta üzenet volt benne.

A szerencsés felfedező, Amy Smyth Murphy kezében a legrégebbi palackposta-üzenettel
Fotó: MSN

 A régiesnek tűnő palackon a „Barr & Brother Philadelphia” felirat szerepelt amiből sikerült megállapítani, hogy a cég a 19-20. század fordulója előtt forgalmazott ilyen üvegpalackokat. A palack felnyitása után – amit Smyth Murphy videófelvétellel dokumentált – kiderült, hogy az üvegben boríték nélküli elsárgult papírlapok rejtőznek, ami nyilvánvalóvá tette, hogy egy régi palackposta-üzenet lehet a ritka lelet. A kézírás pedig felcsillantotta a reményt a palackposta üzenet pontosabb kormeghatározására.
 

Mikor keletkezhetett a palackposta üzenet? 
 

A palack belsejében fellelt kéziraton, amelyhez a W.G. & J. Klemm által vezetett lakberendezési cikkeket gyártó cég névjegykártyáját is csatolták, egy „Yacht Neptune, Atlantic City NJ August 6-76” feljegyzést azonosítottak. A felfedező már e részletek ismeretében kereste fel a The Philadelphia Inquirer archívumát. A levéltári iratok között kutatva kiderült, hogy a két fivér nevével fémjelzett cég valóban létezett a 19. század második felében. Smyth Murphy kutatómunkája azt is kiderítette, hogy a palackposta-üzenetben hivatkozott Neptun yachtot Samuel Gale kapitány építtette 1874-ben az állam területén fekvő Atlantic City dokkjában.

Az üvegpalack falán lévő felirat alapján kezdték el pontosítani a palackposta-üzenet keletkezési idejét
Fotó: TikTok/ASmythco

 Így bebizonyosodott, hogy a palackba zárt üzeneten szereplő „August 6-76” bejegyzés az írás készítésének a dátuma, vagyis 1876. augusztus 7-e. Így ez lenne a világ legrégebbi ismert palackposta-üzenete, ami tíz évvel korábbi, az eddig legrégebbinek ismert és Ausztráliában megtalált 1886-ból származó palackpostánál. Ennek tényét, vagyis, hogy Smyth Murphy felfedezése hivatalosan is bekerüljön a Guinnes világrekordok könyvébe a legrégibb ismert palackposta-üzenetként, ehhez még független szakértőknek is meg kell erősíteniük az üvegbe zárt üzenet eredetiségét és korát. E vizsgálat azonban még további hónapokat vehet igénybe- írja az Ilf Science tudományos hírportál.


Megtalálták a legrégebbi palackposta-üzenetet?


Ami magát az üzenetet illeti, talán továbbra is ez a legnehezebben megoldható rejtély. A rendelkezésre álló levéltári dokumentumok szerint a Neptun yacht igen népszerű sétahajó volt, amely Atlantic City kikötőjéből vitt utasokat tengeri kirándulásokra. Egyelőre még nem tudni, hogy ki, és milyen okból engedte útjára ezt a lassan 150 éves palackposta-üzenetet.

A történelmi palackposta a legrégebbi, palackban talált üzenettel
Fotó: Instagram/@asmythco

A palackba zárt feljegyzést egyaránt készíthette a hajó parancsnoka, Samuel Gale kapitány, vagy a személyzet egyik tagja, illetve bármelyik egykori utas. Smyth Murphy azonban szeretne teljesen végére járni a világ legrégibb ismert palackposta-üzenetének az eredetére. „Nagyon szeretem a rejtélyeket, és szeretem a kutatást”-nyilatkozta a felfedező az nj.com internetes lapnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!