Videón a részeg majmok, ahogy pont úgy viselkednek, mint az emberek

A részeges majmok rákaptak az alkohol ízére
A részeges majmok rákaptak az alkohol ízére
Vágólapra másolva!
A Karib-tenger trópusi paradicsomában rejtőző St. Kitts sziget érintetlen strandjairól, vibráló kultúrájáról ismert. Mostanában azonban a részeg majmok is felkerültek a listára. Ezen a buja szigeten a vervet majmok az alkohol iránti rajongásukkal váltak hírhedté, ami egyrészt mulatságos, másrészt tanulságos betekintést nyújt a főemlősök és az emberek viselkedésébe.
Vágólapra másolva!

A részeg majmok fosztogatták a bárokat

Három évszázaddal ezelőtt az európai telepesek cukornádat és a rumtermelést vittek a Karib-térségbe. Ahogy a cukornádültetvények virágoztak, úgy fejlődtek a lepárlóüzemek is, amelyek az édes nedűt rummá alakították. Az üzemek hulladékai, köztük a kidobott erjesztett cukornád azonban gyakran olyan helyekre került, ahol a helyi részeges majmok megtalálhatták azt.

A részeg majmok rákaptak az alkohol ízére
A részeg majmok rákaptak az alkohol ízére
Fotó: BBC Nature

Idővel ezek az okos főemlősök mondhatni „ráéreztek” az alkohol ízére. Az erjedő cukornáddal kezdték, majd feljebb léptek és egyre gyakrabban fosztogatták a helyi bárokat és üdülőhelyeket, hogy a turisták által felügyelet nélkül hagyott cukros koktélokat kortyolgassák

 – írja a ZME Science online portál. 

Ma a St. Kitts-i részeg majmokat már az alkoholos italok iránti vonzalmukról ismeri a világ, és az állatok néha pont úgy viselkednek, amely kísértetiesen hasonlít a részeg emberekéhez.

 

Igencsak hasonlítanak az emberekhez

Szakemberek szerint a St. Kitts-i vervet majmokkal kapcsolatban lenyűgöző, hogy az alkohol hatása alatt tanúsított viselkedésük igencsak hasonlít az emberekéhez. 

részeges majmok
A majmok a turisták által felügyelet nélkül hagyott alkoholos italokat kortyolgatják
Fotó: Sky News

Íme néhány feltűnő hasonlóság:

  • Különböző toleranciaszintek: az emberekhez hasonlóan nem minden majom bírja egyformán az alkoholt. Néhány állat képes jelentős mennyiséget meginni anélkül, hogy a mérgezés nyilvánvaló jeleit mutatná, míg mások már néhány korty után érezhetően lerészegednek.
  • Társas ivási szokások: az emberek hasonlóan a vervet majmok is szívesebben isznak társaságban. Egyesek inkább csoportosan isznak, megosztják egymással az alkoholos szerzeményeiket, míg mások inkább magányosan, elvonulva alkoholizálnak, hogy nyugodtan kiélvezzék az italukat. Érdekes módon ezek a majmok hasonló „személyiségtípusokat” mutatnak, mint az emberek.
  • Függőség és mértékletesség: az emberekkel ellentétben a majmoknál is kialakulhat alkoholfüggőség; néhányan erős ivókká válnak, míg mások mértékletesebbek, vagy teljesen kerülik azt.
  • Reggeli utóhatások: a „másnaposság” egyetemes tapasztalat; néhány majomnál megfigyelték, hogy egy átmulatott éjszaka után az emberi másnapossághoz hasonló tüneteket mutatnak. Lassúak, ingerlékenyek, és vizet vagy cukros gyümölcsöket keresnek, valószínűleg azért, hogy enyhítsék kellemetlen érzéseiket.

És van még egy csavar: minél jobban szerette egy majom az alkoholt, annál valószínűbb volt, hogy vezetővé vált és a többiek követték. Ebben viszont nem igazán hasonlítanak az emberekre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!