A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Szörnyű következményei lehetnek, ha túl sokat fogyaszt ebből a húsból

Vágólapra másolva!
A feldolgozott vörös húsokban gazdag étrend összefüggésbe hozható a demencia megnövekedett kockázatával – derült ki az Alzheimer-kór Szövetség philadelphiai nemzetközi konferenciáján szerdán bemutatott új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Kapcsolatot találtak a szellemi leépülés és túlzott vörös hús fogyasztás között


A konklúzió, amit még nem értékeltek ki részletesen, egy több mint 130 000 felnőtt bevonásával végzett négy évtizedes kutatás eredménye, amely az étrend és a szellemi leépülés közötti kapcsolatot vizsgálta. „Ez az egyik legforradalmibb és legátfogóbb tanulmány amit eddig láttam, és ami a húsfogyasztás és a demencia közötti kapcsolatot tekintve több évtizeden át követte a vizsgált egyéneket” – mondta Dr. Maria Carrillo, az Alzheimer-kór Szövetség tudományos igazgatója. A kutatók azt találták, hogy azoknál a vizsgálatban részt vevő embereknél, akik hetente legalább két adag feldolgozott vörös húst (például szalonnát, hamburgert) ettek, 14%-kal megnőtt a demencia kockázata, összehasonlítva azokkal, akik havonta háromnál kevesebbet fogyasztottak a 43 éves követési időszak alatt.

Azoknál a vizsgálatban részt vevő embereknél, akik hetente legalább két adag feldolgozott vörös húst esttek, 14 %-al nőtt meg a demencia kockázata
Fotó: pexels.com

 A tanulmány azt is megállapította, hogy minden további napi adag feldolgozott vörös hús további átlagosan  +1,6 éves kognitív leépüléshez vezet, különösen azokon az agyi területeken, amelyek az egyén beszédképességét és a viselkedést irányító mentális készségeit érintik. "Ez valóban összhangban áll egy nagyobb tudományos felismeréssel, amely azt mondja nekünk, hogy az alacsonyabb zsír-, cukor, és összességében több zöldséget tartalmazó étrend sokkal jobb az agyunk egészsége szempontjából" - mondta Dr. Heather Snyder, az Alzheimer-kór Szövetség munkatársa, orvosi és tudományos kapcsolatokért felelős alelnöke.


Károsíthatja az agyat, és növelheti a rák valamint a szívbetegségek kockázatát


A tanulmány egyre több olyan kutatást erősít meg, amelyek azt mutatják, hogy a feldolgozott élelmiszerek általánosságban gyengébb egészségi állapothoz vezethetnek. 

A feldolgozott vörös húsról kimutatták, hogy növeli a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát”

– nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Yuhan Li, a Brigham and Women’s Hospital Channing Network Medicine osztályának kutatási asszisztense."Komolyan érintheti az agyat, mert magas benne a káros anyagok, például a nitritek (tartósítószerek) és a nátrium szintje."

A vizsgálatban részt vevő embereknél, akik hetente legalább két adag feldolgozott vörös húst ettek, 14%-kal nőtt a demencia kockázata
Fotó: TheCrimsonMonkey/ BSIP / Universal Images Group

 Carrillo megjegyezte, hogy a feldolgozatlan vörös húsok – például a darált marhahús vagy steak - nem kapcsolódnak ugyanazokhoz a kognitív ártalmakhoz. "Amikor a vörös hús nincs feldolgozva, mértékkel fogyasztva valójában rendben van" – fűzte hozzá. Dr. Uma Naidoo pszichiáter, a Massachusetts General Hospital táplálkozási és életmód-pszichiátriai igazgatója szerint a vizsgálat mérete és időtartama megerősítette az eredményeket. Megjegyezte azonban, további kutatások szükségesek annak minden kétséget kizáró megállapításához, hogy a feldolgozott vörös hús fogyasztása egyértelműen demenciát okoz.

SANTE-SOCIAL-ALZHEIMER-VIEILLESSE
A demencia egyre szélesebb korcsoportot érint
Fotó: FRANCOIS GUILLOT / AFP/LARGEUR

Snyder azt is elismerte, hogy bár a tanulmány korcsoportja, amelybe többségében fehér és a magasabb társadalmi-gazdasági rétegekben lévők tartoznak, nem biztos, hogy leképzik az Egyesült Államok szélesebb népességét, de mégis rámutat a feldolgozott vöröshús-fogyasztás csökkentésének egészségügyi fontosságára.


De mit együnk a feldolgozott vöröshús helyett?


Dr. Uma Naidoo azoknak is kínál javaslatokat, akik nem férnek hozzá rendszeresen a teljesen friss élelmiszerekhez. A hal- és babkonzervek, valamint a fagyasztott zöldségek megfizethető és széles körben hozzáférhető fehérje- és egyéb tápanyagok forrásai lehetnek azok számára, akik alternatívát keresnek a feldolgozott vörös hús helyett. A babkonzerveket lecsepegtethetjük és leöblíthetjük, hogy csökkentsük nátriumtartalmukat, a fagyasztott zöldségek pedig teljes értékű élelmiszerekként szolgálhatnak, mivel ezeket a csúcsérettségükben gyorsfagyasztják. 

Naidoo azt ajánlja, hogy ezekből az ételekből is az alacsony nátriumtartalmúakat preferáljuk. 

Az Alzheimer-kór által érintett idegsejt számítógépes illusztrációja. A narancsszínnel jelzett amyloid plakkok károsítják a mikroglia sejteket
Fotó: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON

Dr. Yian Gu, a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központjának neurológiai tudományok docense azt mondta, hogy az egészséges táplálkozás csak egy része az általános egészséges életmódnak, amely megakadályozza a demencia kialakulását. „Nemcsak friss, egészséges ételeket kell enni, hanem ezek mellett az egészséges életmódra – elegendő alvásra, testmozgásra, társasági kapcsolatokra és szabadidős tevékenységekre -  is szükséges odafigyelni . Mindezek együttesen érhetik el azt, hogy sokáig  jó és stabil maradjon az egészségi állapotunk – fűzte hozzá a szakember.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!