A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ismét mérgező füst száll fel a vulkánból, amely elpusztított egy egész várost

Vágólapra másolva!
Alig néhány évvel a legutóbbi kitörése után ismét mérgező gázt és füstöt eregetett a nicaraguai Momotombo tűzhányó – derült ki egy űrből készített felvétel alapján.
Vágólapra másolva!

A Momotombo egy aktív rétegvulkán, amely a nyugat-nicaraguai Managuai-tó északi partjánál fekszik. A NASA Földi Megfigyelőközpontja szerint a régiót felmérő szakértők 1902-ben "füstölgő rémnek" nevezték el a vulkánt. Tűzhányó létére viszonylag fiatal - körülbelül 4500 éves -, csúcsa pedig a Smithsonian Intézet által koordinált Globális Vulkanizmus Program szerint 1270 méterrel a tengerszint felett található.

A Momotombo egy korábbi felvételen
A Momotombo egy korábbi felvételen
Fotó: AFP

A Momotombo az elmúlt 500 év során többször is nagyobb kitörést produkált, 

1610-ben például működés közben óriási földrengést váltott ki, amely elpusztította a közeli, spanyol ellenőrzés alatt álló León városát.

A megsemmisült település lakói elköltöztek és felépítették León modern változatát, amely jelenleg Nicaragua második legnagyobb városa, míg az óváros romja az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

A vulkán pillanatnyilag aktív fázisban van, 2015 novemberében és 2016 februárjában is voltak komolyabb kitörései. Ezt megelőzően a vulkán 1905-ben tört ki utoljára. A Globális Vulkanizmus Program mérései szerint 2021 óta a tűzhányó ismét csendesebb működési szakaszba lépett, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen leállt volna.

Mérgező füst a vulkán csúcsánál

A nemrég nyilvánosságra hozott, eredetileg 2018-ban készített képen jól látható, hogy a vulkán csúcsa közelében vastag gázfelhő képződött. 

Ez a felhő valószínűleg vízgőz és mérgező gázok keverékét tartalmazza, például bűzös hidrogén-szulfidot, amely évezredek alatt sárgára színezte a vulkán csúcsát.

 A tűzhányó gyakran produkál ilyen gázfelhőket kitörés előtt, de az utóbbi pár évben már nem tapasztaltak hasonló jelenséget.

A képen két sötét lávamező is látható a hegy lábánál, amelyek a NASA Földi Megfigyelőközpontja szerint akkor maradtak hátra, amikor a korábbi kitörések során az olvadt kőzet a vulkán oldalánál lévő lávacsatornákon keresztül leáramlott.

A vulkán által kibocsátott gázokról készült műholdas felvétel
A vulkán által kibocsátott gázokról készült műholdas felvétel
Fotó: NASA Earth Observatory/ISS program/

Erőmű a vulkánnál

A Momotombo a Közép-Amerikai Vulkáni Ív része, amely a kontinens nyugati partja mentén húzódik Mexikótól Panamáig, és számos más tűzhányó veszi körül, köztük egy kisebb testvérvulkán, a Momotombito. Utóbbi egy körülbelül 350 méter magas szigetvulkán a Managua-tó közepén, amely a Momotombóval egy időben keletkezett.

A Momotombo környéke tele van fumaroláknak nevezett kisebb nyílásokkal, amelyeken keresztül  gőz és gázok törnek a felszínre.

Ennek következtében a környező terület nagy részére 1983-ban geotermikus erőműveket telepítettek, amelyek ebből a geológiai tevékenységből termelnek elektromos áramot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!