Top 10: itt vannak a világ leggazdagabb uralkodói

A világ 10 leggazdagabb uralkodója
A világ 10 leggazdagabb uralkodója: a listán szereplő neveket valószínűleg még soha nem hallottuk
Vágólapra másolva!
Ha a leggazdagabb királyi uralkodókról beszélünk, akkor elsőként valószínűleg III. Károly neve jut az eszünkbe, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A világ leggazdagabb uralkodóinak tízes listájára ugyanis még csak fel sem került a brit király. Lássuk a neveket és a megdöbbentő számokat!
Vágólapra másolva!

Királyi rang: egy szó, amely grandiózus és díszes megszólításokkal jár, bár ma már talán nincs akkora súlya, mint néhány száz évvel ezelőtt. A leggazdagabb uralkodók azonban még ma is uralják a világot, ám a vagyonuk révén. Ezek a mesésen gazdag egyének hatalmas vagyont örököltek, amit gyakran annak köszönhetnek, hogy az általuk uralt ország olaj- és egyéb értékes természeti erőforrásokkal rendelkezik. Aztán ott van a paloták, kastélyok, ékszerek és művészeti gyűjtemények tulajdonjoga, amit sokáig sorolhatnánk. 

A világ 10 leggazdagabb uralkodója
A világ 10 leggazdagabb uralkodója: a listán szereplő neveket valószínűleg még soha nem hallottuk
Fotó: Canva

Gazdagságuk a befolyásuknak is tulajdonítható, emellett a már említett örökölt vagyonnak, a kiterjedt birtokoknak és a világméretű befektetéseknek, amelyeket generációk során felhalmoztak. Összegyűjtöttük a világ jelenlegi tíz leggazdagabb uralkodóját, akik a Business Standard becslései szerint együttesen mintegy 134 milliárd dollár (47 519 milliárd 80 millió forint) nettó vagyonnal rendelkeznek.

 

A leggazdagabb uralkodó: Maha Vajiralongkorn, Thaiföld királya

Maha Vajiralongkorn, Thaiföld jelenlegi királya büszkélkedhet 2024-ben a világ leggazdagabb uralkodója címmel. Vajiralongkorn nyolc éve, 2016-ban foglalta el a trónt apja, Bhumibol Adulyadej király halála után, mint a néhai uralkodó egyetlen fia és természetes örököse. Hivatalosan már 1972-ben kinevezték trónörökösnek.

Maha Vajiralongkorn, Thaiföld jelenlegi királya
Maha Vajiralongkorn, Thaiföld jelenlegi királya 
Fotó: Indian Express

 A 43 milliárd dollárra (15 248 milliárd 660 millió forint) becsült nettó vagyonát leginkább a thaiföldi királyi család évszázadok alatt felhalmozott hatalmas vagyonának és erőforrásainak köszönheti.

Maha Vajiralongkorn örökölte ennek a vagyonnak a jelentős részét, amely hatalmas ingatlanbirodalmat, kiterjedt üzleti érdekeltségeket és jelentős befektetési portfóliót foglal magában. Nettó bevételeit tovább növeli a Crown Property Bureau által kezelt jelentős pénzeszköz, amely a királyi család pénzügyi érdekeltségeinek kezeléséért felelős magánszervezet.

 

Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke és Abu Dhabi uralkodója

Mohamed bin Zayed Al Nahyan bátyja, Khalifa bin Zayed Al Nahyan sejk 2022-ben bekövetkezett halála után lett az Egyesült Arab Emírségek harmadik elnöke és Abu Dhabi uralkodója. A Forbes szerint becsült nettó vagyona 30 milliárd dollár (10 638 milliárd 600 millió forint), amivel ő ma a világ második leggazdagabb uralkodója.

Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke és Abu Dhabi uralkodója
Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke és Abu Dhabi uralkodója
Fotó: UAE Embassy

Vagyona sokféle eszközportfólióból származik, amit többek között az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), az Emirates Global Aluminium (EGA) és az Etihad Airways, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársaságának jelentős részesedéséből szerzett.

Vagyonának gyors és rendszeres gyarapodásához családja hatalmas ingatlanvagyona mellett – beleértve a világ legmagasabb épületét, a 828 méteres, ikonikus Burdzs Kalifát – a pénzügyi szektorba irányuló befektetések, például a First Abu Dhabi Bank, valamint a különböző nemzetközi vállalatokban szerzett jelentős részesedései is jelentősen hozzájárulnak.

 

Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja

Hassanal Bolkiah a világ egyik harmadik leggazdagabb uralkodója, akinek a becsült nettó vagyona 28 milliárd dollár (9 929 milliárd 360 millió forint). 

A szultán 1967 óta uralkodik Bruneiben (más néven Brunei Szultanátusban, amelynek területe nagyjából akkora mint Békés vármegyéé), pazar életmódja és hatalmas vagyona régóta az olaj- és gáztartalékokból származó óriási vagyon jelképe.

Sok mindenre kiterjedő befolyással és hatalommal rendelkezik, vezetése alatt Brunei gazdasága növekedi kezdett és nagyívű fejlődésnek indult, hamarosan pedig magas jövedelmű országgá vált. Szárazföldi határai kizárólag Malajziával vannak, a tengeri határai pedig a Dél-kínai-tengeren húzódnak. 

Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja
Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja
Fotó: The Times

Hassanal Bolkiah szultán jelenleg a világ második leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója, aki Brunei miniszterelnöke is, ami a nemzet abszolút uralkodójává teszi. A világ legnagyobb lakópalotájában él: az Istana Nurul Iman több mint 1778 szobával büszkélkedhet, miközben a szultánnak több mint 600 Rolls Royce-ból álló flottája is van.

 

Salman bin Abdulaziz Al Saud, Szaúd-Arábia királya

Salman bin Abdulaziz Al Saúd, Szaúd-Arábia jelenlegi királya 2015-ben foglalta el a trónt féltestvére, Abdullah király halála után. Becsült nettó vagyona 18 milliárd dollárra (6 383 milliárd 160 millió forint) tehető. A Szaúd-ház (Saud-ház) fejeként különböző kormányzati tisztségeket tölt be, többek között Rijád tartomány kormányzójaként és védelmi miniszterként. 

Salman bin Abdulaziz Al Saud, Szaúd-Arábia királya
Salman bin Abdulaziz Al Saud, Szaúd-Arábia királya
Fotó: Al Jazeera

A szaúdi királyi család vagyonán kívül vagyonának jelentős része a szaúdi kormány által ellenőrzött hatalmas olajiparból, valamint a különböző ágazatokban, például az ingatlan-, bank- és távközlési szektorokban folytatott befektetésekből származik. 

Fontos megjegyezni, hogy ha nem az egyéni, hanem a családi vagyont vizsgálnánk, akkor a Szaúd család kerül a világ leggazdagabb családjai lista élére, több mint 1 billió forintos vagyonával. Családjuk birtokolja a legdrágább házakat, autókat, jachtokat, helikoptereket, magánrepülőgépeket és festményeket.

 

Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és Dubai uralkodója

Mohammed bin Rashid Al Maktoum 2006 óta az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, valamint Dubai örökös uralkodója. Tisztségeit és címeit bátyja, Maktoum bin Rashid Al Maktoum sejk halálát követően kapta. 

Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és Dubai uralkodója
Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és Dubai uralkodója
Fotó: Saeed Dahab / Saeed Dahab 

Mohammed bin Rashid Al Maktoum nettó vagyonát 14 milliárd dollárra (4 964 milliárd 680 millió forintra) taksálják, aminek jelentős részét a Dubajban megvalósított ambiciózus fejlesztési projektjeinek köszönheti. 

Ő volt Dubai globális kereskedelmi, turizmus- és pénzügyközponttá alakításának fő tervezője, aki vagyonának nagy részét az emírség sikeres állami vállalataiban – például az Emirates légitársaságban, a Dubai World konglomerátumban és a Dubai Holdingban – szerzett részesedéseiből nyeri, amely szállodákat, médiavállalatokat és üzleti parkokat működtet.

 

A világ leggazdagabb uralkodóinak tízes listája:

  1. Maha Vajiralongkorn, Thaiföld királya (43 milliárd dollár)
  2. Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke és Abu Dhabi uralkodója (30 milliárd dollár)
  3. Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja (28 milliárd dollár)
  4. Salman bin Abdulaziz Al Saud, Szaúd-Arábia királya (18 milliárd dollár)
  5. Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és Dubai uralkodója (14 milliárd dollár)
  6. Henri, Luxemburg nagyhercege (4 milliárd dollár)
  7. II. Hans-Adam, Liechtenstein hercege (4 milliárd dollár)
  8. Tamim bin Hamad Al Thani, Katar emírje (2 milliárd dollár)
  9. VI. Mohammed, Marokkó királya (2 milliárd dollár)
  10. II. Albert, Monaco hercege (1 milliárd dollár)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!