Halálos veszély: ez a kapcsolat az alvás és a szívroham között

A huzamosabb ideig tartó alváshiány rendkívül veszélyes következményekkel járhat
A huzamosabb ideig tartó alváshiány rendkívül veszélyes következményekkel járhat
Vágólapra másolva!
Legtöbbünknek talán túlságosan is ismerős lehet az a kábult, fáradt érzés, amikor egy nyugtalan éjszaka után fáradtnak érezzük magunkat. Néhány közösségi média felhasználó azonban a végletekig tesztelte ezt a fáradtságot, amikor részt vett egy úgynevezett „alvás nélküli kihívásban”, ami komoly alváshiányhoz vezetett.
Vágólapra másolva!

Egy 19 éves influenszer, Norme élőben közvetítette azt a kísérletét, amikor megpróbálta megdönteni az alvás nélküli egymást követő napok világrekordját. Amikor elérte a 250 órás határt, a nézők aggodalmuknak adtak hangot az egészségével és közérzetével kapcsolatban, de végül 264 óra 24 perces „alvás nélküli” idővel „teljesítette a kihívást”. Az alváshiány veszélyeire figyelmeztetésül Normet kitiltották a YouTube és a Kick közösségi médiaplatformokról. Hiába állította, hogy megdöntötte a világrekordot, ez mégsem sikerült neki: a legutóbbi Guinness-rekorder, Robert Mcdonaldot 453 órát (majdnem 19 napot) nem aludt 1986-ban.

A huzamosabb ideig tartó alváshiány rendkívül veszélyes következményekkel járhat
A huzamosabb ideig tartó alváshiány rendkívül veszélyes következményekkel járhat
Fotó: iStock

A Guinness World Records 1997-ben biztonsági okokból leállította a leghosszabb alvás nélküli idő rekordjának ellenőrzését és a szakemberek szerint teljesen igazuk volt. A huzamosabb ideig tartó alváshiány rendkívül veszélyes következményekkel járhat.

 

Komoly veszélyei vannak az alváshiánynak

A felnőtteknek rendszeresen több mint hét órát kellene aludniuk éjszakánként. A krónikus alváshiány ugyanis több betegség, például a depresszió, a cukorbetegség, az elhízás, a szívroham, a magas vérnyomás és a stroke fokozott kockázatával jár együtt.

Az alvás a napi rutinunk fontos része. Lehetővé teszi, hogy számos testi rendszerünk kipihenje magát, és a javításra és regenerálódásra összpontosítson. Az alvás első három szakaszában a pihenést és az emésztést szabályozó paraszimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást, ami csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást. Az utolsó, a gyors szemmozgás (REM) szakaszban a szív aktivitása megnő és a szemek mozognak, ami kulcsfontosságú az olyan kognitív funkciókhoz, mint a kreativitás, a tanulás és a memória

 – magyarázta Adam Taylor, a Lancaster Egyetem Klinikai Anatómiai Oktatási Központjának professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Az alváshiány lehet akut vagy krónikus. Az akut alvásmegvonás ráadásul akár egy-két nap alatt bekövetkezhet. Bár rövid időnek tűnhet, de már huszonnégy óra alvásmegvonás is nagyobb fokú funkcionális károsodást okozhat, mint az ittas vezetési határérték túllépése.

Az alvás szükséges a gyulladás visszaszorításához és az immunrendszer csúcsműködésének támogatásához
Az alvás szükséges a gyulladás visszaszorításához és az immunrendszer csúcsműködésének támogatásához 
Fotó: Forrás: WELL PR Agency

Az akut alvásmegvonás tünetei közé tartozhat:

  • a puffadt szem vagy
  • a sötét szem alatti rész,
  • az ingerlékenység,
  • a kognitív hanyatlás, 
  • az agyi köd és
  • az étel utáni sóvárgás.

A második alvás nélküli nap során a tünetek erősödnek és viselkedésbeli változások, valamint a kognitív funkciók további romlása következik be. A szervezet alvásigénye erősebbé válik, ami „mikroalvásokat”, körülbelül harminc másodpercig tartó önkéntelen szunyókálásokat okoz. A szervezet táplálékszükséglete megnő, valamint az olyan fiziológiai reakciók lépnek fel, mint a szisztémás gyulladás és a károsodott immunválasz, amivel fogékonyabbá válunk a betegségekre.

A harmadik huszonnégy órás időszak kétségbeesett alvási vágyat válthat ki, ami növeli a hosszabb mikroalvások, a deperszonalizáció (a valóságtól való elszakadás érzése) és a hallucinációk valószínűségét.

 A kialvatlanság negyedik napján pedig minden tünet sokkal rosszabbá válik, ami az alvásmegvonásos pszichózis felé halad, ahol képtelenek vagyunk értelmezni a valóságot, és fájdalmas vágyat érzünk az alvásra.

Az alváshiányból való felépülés egyénenként változó, ami napokig vagy akár hetekig is eltarthat. Ráadásul gyakran nem fordítja vissza azokat az anyagcsere-változásokat, amelyek többek között súlygyarapodást és az inzulinérzékenység csökkenését is okozhatják.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!