40 millió ember halhat meg 2050-re ezektől a betegségektől

Vágólapra másolva!
Sürgős cselekvésre van szükség egy kutatócsoport szerint. Egy globális elemzés arra jutott, hogy a következő 25 évben várhatóan közel 40 millió ember halálát okozzák majd a gyógyszer-rezisztens szuperbaktériumok okozta betegségek.
Vágólapra másolva!

A szuperbaktériumok, vagyis az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá vált baktériumtörzsek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a globális egészségre nézve, ugyanis olyan betegségeket okozhatnak, amelyeket a jelenlegi gyógyszerekkel nem tudunk majd gyógyítani. 

A szuperbaktériumok olyan betegségeket okozhatnak, amelyeket a jelenlegi gyógyszerekkel nem tudunk gyógyítani
A szuperbaktériumok olyan betegségeket okozhatnak, amelyeket a jelenlegi gyógyszerekkel nem tudunk gyógyítani
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány az első elemzés, amely próbálja nyomon követni a szuperbaktériumok globális hatásait, és igyekszik megbecsülni, milyen módon alakíthatják a jövőt az ellenállóvá vált kórokozók. 

A kutatás szerint a szuperbaktériumok miatt 1990 és 2021 között évente több mint egymillió ember halt meg világszerte.

Szerencsére a publikáció nem csak rossz hírekkel szolgál; az eredmények alapján az öt év alatti gyermekek körében a szuperbaktériumok okozta halálozás az elmúlt három évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent, ami a csecsemők és kisgyermekek fertőzéseinek megelőzésére és ellenőrzésére irányuló intézkedések javulásának köszönhető. Üröm az örömben, hogy a legújabb szuperbaktérium-fertőzéseket már a gyerekek esetében is nehezen lehet majd kezelni.

Sajnos az idősek körében sokkal rosszabb a helyzet; a 70 év felettiek halálozása több mint 80 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban, mivel az öregedő népesség egyre sérülékenyebbé vált a fertőzésekkel szemben.

A tanulmány szerint az MRSA (a Staphylococcus baktérium antibiotikumoknak ellenálló törzse) okozta halálesetek száma 2021-re megduplázódott, és a három évtizeddel korábbihoz képest 130 ezerre emelkedett.

Gyógyszer-rezisztens baktériumok okozta betegségek: egyre nagyobb a fenyegetés

A kutatók által készített egészségügyi modellek szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok által okozott közvetlen halálesetek száma 2050-re 67 százalékkal emelkedhet, ami évente közel kétmillió elhunytat jelent. Emellett a gyógyszer-rezisztens kórokozók közvetett módon további 8,2 millió halálesethez fognak hozzájárulni éves szinten, ami nagyjából 75 százalékos ugrást jelent.

E forgatókönyv szerint az antibiotikum-rezisztencia a következő negyedszázadban 39 millió ember közvetlen halálát okozná, és összesen 169 millió halálesethez járulna hozzá - tette hozzá a jelentés.

Persze kevésbé szörnyű forgatókönyvek is lehetségesek. Ha a világ javítaná a súlyos fertőzések kezelését és az antimikrobiális gyógyszerekhez való hozzáférést, a modellek szerint 2050-re 92 millió ember életét lehetne megmenteni.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy az antibiotikum-rezisztencia évtizedek óta jelentős globális egészségügyi fenyegetést jelent, és ez a veszély egyre csak növekszik”

- mondta Mohsen Naghavi, a tanulmány társszerzője, az amerikai székhelyű Institute of Health Metrics munkatársa egy nyilatkozatban.

A kutatók 22 patogén baktériumot, 84 gyógyszer-kórokozó kombinációt, valamint 11 fertőző betegséget, például agyhártyagyulladást vizsgáltak. A tanulmányban 204 ország és régió egészségügyi adatait vették figyelembe.

Az antimikrobiális rezisztencia kialakulása ugyan természetes jelenség, de az antibiotikumok túlzott és helytelen használata súlyosbíthatja a problémát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!