Tudósok életre keltettek egy ezer éves magot - Lehet, hogy ez a bibliai balzsam forrása

Sheba, a fa, ami egy bibliai balzsamot termel.
Vágólapra másolva!
Bár ez nem az első eset, hogy az Arava Intézet csapata visszahoz az életbe egy ókori magot, ezúttal lehet, hogy újra felfedezték a bibliai balzsamot. A Communication Biology magazinban publikációjukban a csapat lajstromozta egy 1986-ban a Júdeai-sivatagban egy régészeti ásatás során felfedezett mag bámulatos utazását. A magból kicsírázott fa a bibliai balzsam forrásának első számú jelöltje.
Vágólapra másolva!

A bibliai balzsam (héberül: tsori) forrása régóta rejtély. Vannak tudósok, akik úgy vélik, hogy egyszerűen a júdeai balzsamnak a szinonimája. Lehetséges, hogy most néhány kérdésre választ ad egy Sheba becenevű kis mag. A Ciszjordániában, Wadi el-Makkukban egy barlangban felfedezett mag évtizedekig a Héber Egyetem alagsorában hevert, mielőtt az Arava csapat egy tagja kiszedte más magok kollekciójával együtt.

Sheba, a fa, ami egy bibliai balzsamot termel.
Sheba, a fa, ami egy bibliai balzsamot termel.
Fotó: Biblical Archeology Society

 

 

A bibliai balzsamot termő fa növesztése

 

A cél: megnézni, hogy ezeket az ezer éves magokat ki tudják-e csíráztatni és tudják-e növeszteni? Szénizotópos kormeghatározással megállapítotátk, hogy a Kr.e. a korai 11. század és a késői 13. század közti időszakból származik. A most majdnem 3 méter magas Sheba az Arava Intézet üvegházában van.

De ez a történet többről szól, mint hogy csak életre keltettek egy ókori magot, amit az Arava csapat már korábban is megtett, amikor feltámasztották egy Masadaban talált 2.000 éves pálmamagot. A Shebaból kicsírázott fa most a bibliai tsori forrásának első számú jelöltje. 

 

A fa, ami ugyanabba a családba tartozik, mint a tömjén és a mirha, tiszta gyantát termel, aminek széles körű orvosi rendeltetése van: sebgyógyító, gyulladásgátló, antibakteriális, vírusellenes, és még tumor ellenes anyagként is szolgál.

 

Bár majdnem ezer évvel ezelőtt sikerült a magnak bejutnia egy barlangba - valószínűleg rágcsálók segítségével – a kicsírázott növény nem felel meg egyetlen ma ismert fajnak sem.

A csapat szerint ez teszi a Shebat a bibliai balzsam nagyszerű jelöltjévé, amit számos bibliai forrás említ és megjegyzik gyógyító tulajdonságait. Az ezekből a fákból kivont balzsam hihetetlenül értékes lehetett a bibliai időszak idején és utána. De, mint más, a bibliában említett növény, vagy kihalt a régióban, vagy nagyban elfelejtetődött.

(Forrás: Biblical Archeology Society: https://www.biblicalarchaeology.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!