Az élet fenntartásához lassan túl savasak lesznek a világ óceánjai

A világ óceánjai hamarosan túl savasak lehetnek ahhoz, hogy biztosítani tudják az élet fenntartását
A világ óceánjai hamarosan túl savasak lehetnek ahhoz, hogy biztosítani tudják az élet fenntartását
Vágólapra másolva!
A világ óceánjai közel állnak ahhoz, hogy túl savassá váljanak ahhoz, hogy megfelelően fenntartsák a tengeri élőlényeket vagy segítsenek stabilizálni az éghajlatot. A Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) jelentése kilenc olyan tényezőt részletez, amelyek döntő fontosságúak a bolygón az élet fenntartásához és annak szabályozásához.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az élet fenntartásához nélkülözhetetlen tényezők közül hat területen már túlléptük a biztonságos határértéket, amit mind az emberi tevékenység generált. A Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet első bolygó-egészségügyi vizsgálata szerint az óceánok elsavasodásának kulcsfontosságú küszöbértéke lehet hamarosan a hetedik, amelyet magunk mögött hagyhatunk.

A világ óceánjai hamarosan túl savasak lehetnek ahhoz, hogy biztosítani tudják az élet fenntartását
A világ óceánjai hamarosan túl savasak lehetnek ahhoz, hogy biztosítani tudják az élet fenntartását
Fotó: Emilie Ledwidge/Ocean Image Bank

A már átlépett biztonságos határértékek olyan kulcsfontosságú – és egymással összefüggő – tényezőkre vonatkoznak, mint

  • az éghajlatváltozás;
  • a természetes fajok,
  • a természetes élőhelyek és
  • az édesvíz elvesztése;
  • valamint a szennyező anyagok, köztük
  • a műanyagok és
  • a mezőgazdaságban használt műtrágyák mennyiségének növekedése.

 

Számos tényezőre van szükség az élet fenntartásához

Hamarosan túlléphetjük az óceánok elsavasodásának fenntartható szintjét, ami nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a szén és a gáz elégetése során keletkező szén-dioxid (CO2) egyre növekvő kibocsátásának eredménye.

A szén-dioxid-kibocsátás növekedésével egyre több szén-dioxid oldódik a tengervízben, ami az óceánokat savasabbá teszi. Még gyors kibocsátáscsökkentés esetén is elkerülhetetlen lehet a folyamatos savasodás bizonyos szintje a már kibocsátott szén-dioxid és az óceáni rendszer reakcióideje miatt

 – mondta Boris Sakschewski, a tanulmány egyik vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: az óceánok elsavasodásának határának átlépése ezért elkerülhetetlennek tűnik az elkövetkező években.

Fitoplankton virágzás a Barents-tengeren
Fotó: The Conservation

A savas víz károsítja az óceánban élő korallokat, a kagylókat és a fitoplanktont, amely számos tengeri faj táplálékául szolgál. Ez azt jelenti, hogy emberek milliárdjainak élelmiszerellátását zavarhatja meg, valamint korlátozhatja az óceánok azon képességét, hogy több szén-dioxidot tudjanak elnyelni, és ezzel járuljanak hozzá a globális felmelegedés korlátozásához.

Az egyetlen, amely még nem lépte át a határértéket a fent említett tényezők közül, az a bolygó ózonrétegének állapotára vonatkozik.

 Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, ezt a pajzsot az ember által előállított vegyi anyagok károsították, ami savas esőt okozott. Ám amióta 1987-ben betiltották ezeknek a vegyi anyagoknak egy részét, azóta elkezdett regenerálódni. Egy kilencedik küszöbérték – amely a légkörben lévő, szív- és tüdőbetegségeket okozó apró részecskék koncentrációjára vonatkozik – viszont közel áll a veszélyességi határhoz.

Ha átlépjük ezeket a fordulópontokat, az visszafordíthatatlan és katasztrofális következményekkel járhat emberek milliárdjai és a Föld számos jövőbeli generációja számára

 – mutatott rá Boris Sakschewski, aki szerint mind a kilenc bolygóhatár „összekapcsolódik”, így egy-egy kritikus határérték átlépése a Föld egész életrendszerét destabilizálhatja.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!