Egy gömbszövő pók csapdába ejti hálójában a hím tűzlegyeket és arra készteti őket, hogy úgy villogjanak, mint a nőstények

A gömbszövő pókok (Araneus ventricosus) manipulálják a tűzlegyek (Abscondita terminalis) viselkedését, hogy segítsenek több tűzlegyet a hálóba vonzani.
Vágólapra másolva!
A tudósok úgy gondolják, hogy a gömbszövő pók mérges harapása valahogyan viselkedésbéli változást idézhet elő a tűzlegyeknél. Egy új tanulmány rávilágít, miért teszik ezt. A gömbszövő pókok manipulálhatják a prédájuk viselkedését, hogy segítsenek nekik több prédát vonzani a hálójukba..
Vágólapra másolva!

Egy a Current Biology magazinban megjelent új tanulmány szerint a gömbszövő pókok manipulálhatják a prédájuk viselkedését, hogy segítsenek nekik több prédát vonzani a hálójukba. Ez az első eset, hogy láttak pókokat ilyen manipulatív technikát alkalmazni vacsorájuk megszerzéséhez. Kínában, Wuhan provincia rizsföldjein a gömbszövő pókok (Araneus ventricosus) minden este hozzálátnak hálójuk építéséhez.Ugyanakkor a tűzlegyek (Abscondita terminalis) elkezdenek villogni a halványuló fényben, hogy párt vonzzanak. A nőstények egy villantást bocsátanak ki, hogy a hímeket vonzzák, a hímek több villanást, hogy a nőstényeket vonzzák.

A gömbszövő pókok (Araneus ventricosus) manipulálják a tűzlegyek  (Abscondita terminalis) viselkedését, hogy segítsenek több tűzlegyet a hálóba vonzani.
A gömbszövő pókok (Araneus ventricosus) manipulálják a tűzlegyek  (Abscondita terminalis) viselkedését, hogy segítsenek több tűzlegyet a hálóba vonzani.
Fotó: BBC Wildlife Magazine

A gömbszövő pókok tűzlegyeket fogyasztanak, de csak hímeket, mert csak a hímek repülnek és ezért csak azokat tudják csapdába ejteni a hálójukba. 

A régió bogáréletének tanulmánya alatt egy tudóscsapat valami furcsát észlelt. A pókok nem mindig ették meg azonnal a hím tűzlegyeket. Sőt, mi több, úgy tűnt, hogy a hálóban csapdába ejtett hím tűzlegyek furcsa módon villogtak, majdnem úgy, mint a nőstények.

Van egy nyilvánvaló előnye a pókok számára, annak, hogy a csapdába ejtett hím tűzlegyek úgy villognak, mint a nőstények – más hímek oda mennek a hálóhoz, mert úgy gondolják, hogy párjukhoz mennek, ami több táplálékot jelent a póknak. A tudósok tesztelni akarták, hogy vajon tényleg ez történik-e, és ha igen, vajon a pókok idézik-e elő azt változást a hímek villogásában?

 

A gömbszövő pókok valóban manipulálják a csapdába ejtett hím tűzlegyeket, hogy több hím repüljön a hálóhoz

A tudósok videókamerákkal és jegyzettömbökkel felszerelve vizsgálták, hogy a pókok manipulálják-e a prédájuk viselkedését? A csapdába esett hímek valóban úgy villogtak, mint a nőstények. És amikor egy pók a hímmel a hálóban volt, nagyobb számú tűzlégy repült a hálóhoz. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a pókok valóban manipulálják a csapdába ejtett hím tűzlegyeket, hogy több hím repüljön a hálóhoz.

A gömbszövő pók manipulálja a tűzlegyet.
Fotó: Xinhua fu / BBC Wildlife Magazine

 

 

De hogyan változtatták meg a pókok a tűzlegyek viselkedését?

A pókok rendszeresen megharapták a tűzlegyeket, amikor azok a hálóban csapdába, és a csapat szerint a mérgező harapás valahogyan viselkedésbéli változást idéz elő a tűzlegyekben. Azt jelenleg nem tudni, hogy ez pontosan hogyan működhet.

(Forrás: BBC Wildlife Magazine:  https://www.discoverwildlife.com/)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!