Kígyóhorror: elevenen hányta ki zsákmányát a falánk kígyó

Vágólapra másolva!
Egy befogott indigókígyó két kisebb kígyót hányt ki az elfogása után, és az egyik még mindig élt. A kígyók gyakran ejtenek zsákmányul más kígyókat, amelyeket a többi zsákmányhoz hasonlóan elevenen nyelnek le.
Vágólapra másolva!

Furcsa eset történt az egyesült államokbeli Délkelet-Georgiában. Matt Moore, a georgiai természeti erőforrások minisztériumának (DNR) munkatársa egy keleti indigókígyót fogott be, amely két további kígyót hányt ki, Matt legnagyobb meglepetésére. A két kígyó közül az egyikről ráadásul kiderült, hogy életben van.

kígyó
Jobbra az indigókígyó, balra a két kihány zsákmánya
Fotó: Georgia DNR, Wildlife Resource Division

A kígyók gyakran zsákmányolnak más kígyókat

A keleti indigókígyó (Drymarchon couperi) a leghosszabb őshonos kígyó az Egyesült Államokban. Az 1,2 méteres kígyót befogták és megjelölték, majd mérlegelésre egy zsákba tették. 

Utána jött a nagy meglepetés: amikor Moore kinyitotta a zsákot, még két kígyó volt benne. 

„Csordultig tele volt a zsák kígyókkal” - írta Moore a Georgia DNR blogbejegyzésében.

Az indigókígyó, amely arról ismert, hogy más kígyókra vadászik, lenyelte, majd visszaöklendezte az ételt, és közben körülbelül fél kilót veszített a súlyából

- írta a Wildlife Resources Division - Georgia DNR a Facebookon.

Az első kígyó, egy fiatal patkánykígyó, már döglött volt, de a kettes kígyó egy kis Lázár-előadást mutatott be. A fiatal keleti gyémánthátú csörgőkígyó (Crotalus adamanteus) kezdetben élettelennek tűnt, de egy órával később Moore észrevette, hogy mozogni kezd. 

Moore gyanította, hogy az indigókígyót nem sokkal azután kapta el, hogy az lenyelte a csörgőkígyót; egyértelmű volt, hogy a patkánykígyót régebb óta emésztette. 

Moore szabadon engedte a csörgőkígyót és később látták a fűben sütkérezni a napon.

A csörgőkígyó fején lévő bőr kissé felszakadt, de begyógyult, és még hasznos azonosítónak is bizonyult, mivel néhány héttel később látták és lefényképezték. 

Még egy érdekesség: az újjáéledt csörgőkígyó hasán feltűnő dudor volt, ami arra utal, hogy nemrégiben egy nagy egeret evett. „Sikerült megőriznie az ételt, miután az indigókígyó lenyelte és felöklendezte” - mondta Moore. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!