Új, veszélyes vírus terjed a világban

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kullancscsípéssel érintett páciensek vérében is kimutatta az új Wetland-vírust
Fotó: CIDARP
Vágólapra másolva!
Olyan bizonyítékokat mutattak be, amik azt támasztják alá, hogy egy nemrég felfedezett kullancs által terjesztett új vírus bizonyos esetekben megfertőzheti az embert, és károsíthatja az agyat. Az új, Kínában kimutatott vírust kullancs hordozza, és kullancscsípéssel terjed.
Vágólapra másolva!

Milyen típusú a kullancs terjesztette és most felfedezett új vírus?


A Wetland-vírusnak (WELV) elnevezett kórokozót először egy kórházi betegnél mutatták ki, akit a kínai Jinzhou városában kezeltek még 2019 júniusában a The New England Journal of Medicine című folyóiratban múlt hé szerdán, szeptember 4-én közzétett szerint jelentés szerint. A 61 éves férfibeteg körülbelül öt nappal azután, hogy ellátogatott az észak-kínai autonóm tartomány, Belső-Mongólia egyik vizes élőhelyeiről híres nemzeti parkjába, belázasodott, hányni kezdett és erős fejfájást tapasztalt. Az orvosoknak arról számolt be, hogy a park területén kullancscsípés érte, ezután alakultak ki a tünetei. Az antibiotikumok nem enyhítették a beteg tüneteit, ami arra utalt, hogy a fertőzést nem baktériumok okozták.

A képen látható kullancsfaj egy újonnan leírt vírust hordozhat, ami kullancscsípés révén átterjedhet az emberre
Fotó: Live Science

 A laboratóriumi vizsgálatok a férfi vérében lévő DNS- és RNS-elemzése során egy addig még soha nem látott orthonairovírust mutattak ki – egy olyan vírust, melynek rokonait több kullancsfaj is hordozza. Az orthonairovírus-félék okozzák a krími-kongói vérzéses lázat, amely ritka és halálos betegség, és ami kullancscsípésekkel vagy fertőzött emberek testnedveinek való kitettséggel terjedhet. 

A Wetland-vírust korábban nem észlelték állatokon vagy embereken. 

Miután felfedezték a kórházi kezelésre jelentkezett beteg vérében, a kutatók a fertőzés területén, Észak-Kínában – azt a nemzeti parkot is beleértve, amit meglátogatott a férfi -, kullancsokban és más állatokban kezdték keresni az új vírust - írja a Live Science tudományos hírportál.


Több páciens szervezetében is kimutatták az új Wetland-vírust


Közel 14 600 kullancsot gyűjtöttek össze, amiket faj és a feltalálás helye szerint csoportosítottak így tételesen elemezhetővé váltak a kórokozók. Ezeknek nagyjából 2%-a volt pozitív a WELV genetikai anyagára. Öt kullancsfajban mutatták ki a vírust, de arányosan a Haemaphysalis concinna fajnevű kórokozót hordozó kullancsok voltak a leggyakrabban pozitívak. A vírust a kutatók által vizsgált juhok, lovak és sertések kis százalékában, továbbá egy Myospalax psilurus tudományos fajnevű nevű rágcsálóban is kimutatták. 

Egy rágcsáló vérét szívó kullancsok ( a kép illusztráció)
Fotó: Magyar Madártani Egyesület/Orbán Zoltán

A vírus genetikai anyaga ugyanakkor az érintett területen sem a kutyákban sem pedig a szarvasmarhákban nem volt kimutatható, de a megvizsgált állatok némelyike antitesteket hordozott, ami arra utal, hogy az immunrendszerük egy bizonyos ponton védekezett a kórokozó ellen. 

A kutatócsoport látszólag egészséges parkőrök vérét is elemezte, és azt találta, hogy 640 mintából 12-ben volt kimutatható a vírus elleni antitest. 

A fentebbieken kívül négy északkelet-kínai kórházban is szűrték az új vírust. Több száz olyan beteget vizsgáltak meg, akiknek a kórelőzményéből ismert volt, hogy az őket ért kullancscsípés után egy hónapon belül belázasodtak. Az elvégzett teszt 20 betegnél lett pozitív. A páciensek közül hárman egyidejűleg más kullancs által terjesztett betegséggel is fertőzöttek voltak, míg a többi 17 betegnél úgy tűnt, hogy csak WELV- vírus fertőzésben szenvedtek.


Megtámadhatja az agyat is


A WELV-fertőzötteknél a láz, a szédülés, a fejfájás, a rossz közérzet és hátfájás, valamint hányinger, hányás és hasmenés az egységesen jellemző tünetek. A laboratóriumi eredmények sok betegnél a szövetkárosodás és a véralvadás jeleit mutatták ki. Figyelemre méltó az is, hogy az egyik Wetland-vírussal fertőzött beteg kómába esett. A páciensnek magas volt a fehérvérsejt-koncentrációja volt – a fertőzés jeleként – az agyát és a gerincvelőt körülvevő folyadékban. Szerencsére a kezelés hatására "minden beteg felépült, és 4-15 nap után hazaengedték őket" - jegyezték meg a kutatók. 

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kullancscsípéssel érintett páciensek vérében is kimutatta az új Wetland-vírust
Fotó: CIDARP

Amikor azonban a kutatók laboratóriumi egereket fertőztek meg a vírussal, azt találták, hogy a WELV halálos fertőzést okozhat, ami számos szervre, köztük az agyra is kiterjedhet. 

Ez a megfigyelés is alátámasztja azt az elképzelést, hogy a WELV súlyos idegrendszeri fertőzéseket okozhat. 

"Összefoglalva ezek az adatok arra utalnak, hogy az újonnan felfedezett orthonairovírus, a WELV az emberekre is veszélyes kórokozó… " - hangsúlyozzák a kutatók. Az orthonairovírusok kimutatásának javítása lehetővé teszi e vírusok emberi egészségre gyakorolt hatásának jobb megértését, és az ellenük való védekezés, hatékony terápia kidolgozását.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!