A konfuciuszi irányelvek több ezer éve vannak hatással az emberekre világszerte

Konfuciusz egy 18. századi kínai festményen
Konfuciusz egy 18. századi kínai festményen
Vágólapra másolva!
Konfuciusz a történelem egyik legnagyobb hatású filozófusának számít; bölcsességei generációkon át, évezredek óta terjednek, és folyamatosan hatással vannak világszerte az emberekre. A konfuciuszi irányelvek többek között az eszmecseréről és a párbeszédről, a toleranciáról és a kölcsönös tanulásról, valamint a közösség és értékei iránti tiszteletről szólnak, amelyek aktív szerepet játszottak a kínai civilizáció örökségében, és inspirációt nyújtottak a különböző civilizációk közötti együttműködéshez.
Vágólapra másolva!

A konfucianizmus egy ókori kínai filozófia és hitrendszer, amely megalapozta a kínai kultúra jelentős részét. Konfuciusz filozófus és tanító volt, aki Krisztus előtt 551 és 479 között élt. Az etikáról, a helyes viselkedésről és az erkölcsi jellemről szóló gondolatait tanítványai több könyvben írták le, ezek közül a legfontosabb a Lunyu. A konfuciuszi irányelvek hangsúlyozzák többek között a hierarchiát, a társadalmi harmóniát, az emberközpontú erényeket és az idősek tiszteletét, amelyek a hitrendszer szerint elengedhetetlenek a békés élethez.

A konfuciuszi irányelvek több ezer éve vannak hatással az emberekre világszerte
A konfuciuszi irányelvek több ezer éve vannak hatással az emberekre világszerte
Fotó: Wikimedia Commons/China Times

Ne tedd másokkal azt, amit nem szeretnéd, hogy mások veled megtegyenek – ez a konfucianizmus aranyszabálya; nem véletlen, hogy hatása óriási volt nemcsak Kínában, Japánban és Koreában, hanem nemzetközi szinten is.

 

A konfuciuszi irányelvek alaptételei és erényei

A konfucianizmus azonban egy olyan kifejezés, amelyet a nyugati világ alkotott; egyetlen kínai nyelvjárásban sincs megfelelője. A konfuciuszi irányelvek és tanítások idővel a szorosan összekapcsolódtak a buddhizmushoz és a taoizmushoz kapcsolódó rituálékkal és hiedelmekkel. A három vallási filozófia tantételei együttesen A három tanítás néven váltak ismertté, és mindhárom mélyen beágyazódott a kínai kultúrába.

Nincsenek papjai vagy templomai, nincsenek konfuciánus istenek, és a konfucianizmus nem foglalkozik a Föld vagy az emberi élet teremtésével, de a túlvilággal sem. 

Sokak szerint inkább egy etikai útmutató az „itt és most élethez”.

Konfuciusz egy 18. századi kínai festményen
Konfuciusz egy 18. századi kínai festményen
Fotó: Wikimedia Commons

A konfucianizmus tanításai több irányelvből vagy erényből állnak. Ebből a legfigyelemreméltóbbak:

  • a ren,
  • a li,
  • a zhong és
  • a xiao (hsziao).

A ren az emberséggel és a másokkal szembeni kedvességgel foglalkozik, ami további erényes viselkedéshez vezet, mint például a tisztelet, az önzetlenség és az alázat. A li a szertartásokra, az udvariasságra és a társadalmi hierarchiában elfoglalt hely megértésére összpontosít. A zhong a felettesek (feljebbvalók, vezetők) iránti lojalitással foglalkozik. A hsziao pedig a gyermeki jámborságot és az idősebbek iránti tiszteletet segíti elő, mind az élők, mind a holtak iránt. Ezek az erények irányítják együttesen az ember mindennapi életét. 

Konfuciusz egyik fő gondolata a jó erkölcsi jellem fontossága, amely szerinte az úgynevezett kozmikus harmónia gondolatán keresztül lehet hatással a személyt körülvevő világra. Hitt a nevelés fontosságában és úgy vélte, hogy az emberek alapvetően jók. 

A „gyermeki jámborság”, vagyis a család iránti odaadás gondolata kulcsfontosságú a történelem legjelentősebb filozófusának gondolkodásában; etikája szempontjából a család a legfontosabb csoport, és csak a család iránti odaadás erősítheti az azt körülvevő társadalmat.

A konfucianizmus továbbra is az egyik legbefolyásosabb filozófia Kínában. A konfuciuszi irányelvek elősegítették a modernizációt és lehetővé tették a gazdasági fejlődést. Nem véletlen, hogy több ezer éve vannak hatással az emberekre világszerte.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!