A kutyák agya szinkronizál a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk

A kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk
A kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk
Vágólapra másolva!
Aki valaha is belenézett már egy kutya nagy, csillogó szemébe, akkor biztosan érezte, hogy valahogy „összekapcsolódott” az állattal; ilyenkor az agyi szinkronizáció egy pillanatát éltük át. Kínai kutatók most először találtak szinkronizált idegi aktivitást két különböző faj, az ember és a kutyák között. Az eredmények szerint mélyebb neurológiai szinten kötődünk a háziállatainkhoz.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy amikor az emberek beszélgetnek vagy közösen dolgoznak valamin, az agyi aktivitásunk szinkronizálódhat a kulcsfontosságú régiókban. A kínai kutatók által végzett vizsgálat azonban az első olyan kísérletsorozat, amely hasonló jelenségről számolt be az emberek és egy másik faj között. A szakemberek úgy mérték az emberek és a kutyák agyi aktivitását, hogy elektródákat helyeztek a koponyára. A kísérlethez tíz fiatal beagle-t „párosítottak” ismeretlen emberekkel, és a „párok” öt napon keresztül ismerkedtek egymással.

A kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk
A kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk
Fotó: Westend61 / SERGIO NIEVAS

A kísérletek során az ember-kutya párok nonverbális kommunikációt folytattak, például kölcsönösen nézték egymást vagy a gazdi megsimogatta kedvencét. Kontrollként az ember és a kutya szintén egy szobában tartózkodott, és nem lépett kapcsolatba egymással.

Megfigyeltük, hogy a frontális és parietális régiókban az ember-kutya agy közötti korrelációk drámaian megnövekedtek akkor, amikor egymás szemébe néztek

 – mondta Wei Ren biológus, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Amikor az emberek csak simogatták a kutyákat, a csapat hasonló szinkronizációs mintázatokat figyelt meg, de ebben az esetben a szinkronitás a parietális agyi régióban volt erősebb.

 

Neurális szinkronizálás a kutyák és emberek között

Embereknél a frontális és a parietális agyi régiók aktivitása egyaránt összefügg a közös figyelemmel. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy amikor az emberek megsimogatják a kutyájukat, a frontális lebeny aktivitása megugrik, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a gazdák nagyon figyelnek a háziállatukra és érzelmileg elkötelezettek. Eddig azonban nem bizonyították, hogy ez az aktivitás tükröződik a kutya agyában is.

Az Advanced Science című folyóiratban publikált vizsgálatban amikor az embereket arra kérték, hogy simogassák meg a kutyákat és nézzenek a szemükbe, a kettőjük közötti agyi aktivitás még jobban összekapcsolódott, mint amikor csak simogatták vagy csak nézték az ebeket.

Az agyközi kapcsolódás iránya embertől kutyáig terjed, és öt nap alatt növekszik több szociális interakcióval
Az agyközi kapcsolódás iránya embertől kutyáig terjed, és öt nap alatt növekszik több szociális interakcióval
Fotó: Ren et al., Advanced Science, 2024

A kutatók egy speciális matematikai algoritmust alkalmaztak annak kiderítésére, hogy melyik agy vezeti ezt a ritmikus idegtáncot:

  • az emberé vagy 
  • a kutyáé.

A csapat összekapcsolta az egyes ember-kutya interakciók adatait és megállapította, hogy az emberi agy kezdeményezte a párosított neurális aktivitást. A vizsgálat során az agyak közötti szinkronizáció nőtt az ember-kutya párok között, ami a tudósok szerint azt jelzi, hogy a két lény erősen kötődik egymáshoz.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!