Óriáskígyók estek egymásnak; ami jött, az maga a horror

Vágólapra másolva!
Korábban elképzelhetetlennek hitt jelenetet örökítettek meg a kutatók. Egy nagyjából három méteres szalagos tigrispitonnak sikerült elejtenie egy nála is nagyobb óriáskígyót. A vérfagyasztó lakoma több mint két óráig tartott.
Vágólapra másolva!

Az agresszor egy szalagos tigrispiton (Python bivittatus) volt, amely azonnal rávetette magát a közelébe tévedő kockás pitonra (Malayopython reticulatus). A szokatlan találkozás lehet az első ismert eset, hogy a világ két legtermetesebb óriáskígyója összecsapott egymással, és a kisebbik megette a nagyobbat. A szalagos tigrispiton a farkánál kezdte elfogyasztani a kockás pitont, majd lassan haladt egészen a fejéig. A táplálkozás körülbelül két órát vehetett igénybe – írja a Live Science tudományos portál.

Először örökítették meg, hogy a bolygó két legnagyobb óriáskígyója közül az egyik megeszi a másikat
Először örökítették meg, hogy a bolygó két legnagyobb óriáskígyója közül az egyik megeszi a másikat
Fotó: Adnan Azad

„Igazán szokatlan helyzet volt, hogy két pitont találtunk ugyanazon a területen” - mondta a Reptiles and Amphibians című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Ashikur Rahman Shome, a bangladesi Dhaka Egyetem ökológusa.

Amikor a szakértők megérkeztek, a három méter hosszú szalagos tigrispiton a valamivel nagyobb kockás piton farka köré tekeredett. 

Ez utóbbi megpróbált ellenállni, és az agresszor megfojtásával próbálkozott, ám szorítása lassan gyengülni kezdett, és végül egészben lenyelték.

Miért ugrott egymásnak a két óriáskígyó, ha van elég zsákmány a területen?

A szalagos tigrispitonok 5,8 méteresre, a kockás pitonok pedig akár 7,6 méteresre is megnőhetnek. Ebben az esetben a kockás piton volt a termetesebb, ám a pontos hosszát nem sikerült dokumentálni.

Az óriáskígyók harcának színhelye a bangladesi Chittagong körzetben található vadaspark volt. Ezen a területen a két kígyófaj élőhelye átfedésben van, így előfordulhatnak hasonló típusú találkozások. A két kígyó prédaállatai is hasonlók, elsősorban emlősökre, madarakra és gyíkokra vadásznak.

Egyelőre a szakértők sem tudják, miért a kockás piton lett a kisebbik óriáskígyó zsákmánya. A térségben kevesebb energiabefektetést igénylő zsákmányok is vannak szép számmal, így elképzelhető, hogy a két kígyó területi vita miatt ugrott egymásnak, aminek természetes befejezése az volt, hogy az egyik hüllő megette a másikat.

Legjobb tudomásunk szerint a mostani az első dokumentált eset, hogy szalagos tigrispiton ejtett el kockás pitont”

 – összegezték a kutatás eredményeit a szerzők.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!