Tíz tipp ahhoz, hogy egészségesen átvészeljük az őszi szezont

őszi szezon
Az őszi szezonnak nem kell szükségszerűen a betegségekről szólnia
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Az ősz a különféle egészségi problémák időszaka az ízületi fájdalmaktól kezdve a különféle légúti fertőzésekig. A következőkben ötleteket adunk ahhoz, hogy a lehető legkevesebb problémával vészeljük át a borongós, nyálkás őszi szezont.
Vágólapra másolva!

Tíz tipp az őszi szezon egészséges átvészelésére.

őszi szezon
Az őszi szezonnak nem kell szükségszerűen a betegségekről szólnia
Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet / Hans Lucas

Keressük fel szűrővizsgálatra orvosunkat az őszi szezon elején

A rutinvizsgálatok, más néven megelőző vagy éves szűrővizsgálatok több okból is értékesek. Ezeken a vizsgálatokon korán felismerhetik a problémákat, amikor azok kezelhetőbbek és gyakran kevésbé költséges a kezelésük. A korai felismerés jobb eredményekhez vezethet, és akár életeket is menthet.

A vizsgálat során az orvos értékeli a különböző betegségek, köztük a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más betegségek kockázati tényezőit. Ezáltal személyre szabott tervet dolgoz ki e kockázatok mérséklésére vagy kezelésére életmódbeli változtatásokkal vagy orvosi beavatkozásokkal.  

A szűrővizsgálatok során szóba kerülhet a stressz, a szorongás, a depresszió vagy egyéb problémák. Az idejében felismert pszichés kórképek könnyebben kezelhetők. 

Kérjünk influenza elleni védőoltást 

Az influenzaszezon az őszi és téli hónapokra esik, amikor az influenzavírusok aktívabbak és könnyebben terjednek. Az éves védőoltás a legtöbb hat hónapos vagy annál idősebb személy számára ajánlott, néhány kivételtől eltekintve. A legjobb időzítés és típus meghatározása érdekében konzultáljon az orvosával. 

influenza oltás
Érdemes influenza elleni oltást kérni
Fotó: Belga via AFP

Vegyünk be D-vitamin-pótlást 

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.  

Az immunrendszer támogatása ősszel létfontosságú lehet a jólétéhez, amikor csökken a napfény és nő a szezonális betegségek kockázata. A D-vitamin szerepet játszik a hangulatszabályozásban és az immunrendszer működésében, és ebben az évszakban fontos lehet. 

A szakmai társaságok által megfogalmazott állásfoglalás 1500-2000 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét javasolja táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. 

Egészséges és szezonális étkezés 

A szezonális étkezés remek módja annak, hogy friss, tápláló ételeket fogyasszon. Ősszel sem kell lemondani a gyümölcsökről és zöldségekről. 

A gyökérzöldségek rostokban gazdagok így elősegítik az emésztést. Az ősszel elérhető alma és körte rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. A brokkoli, karfiol és kelbimbó fő szezonja is az ősz, valamint mindig fogyaszthatunk olajos magvakat. 

Töltsünk minél több időt a szabadban 

Az őszi sétákkal, futásokkal és kerti munkákkal való aktivitás fantasztikus módja annak, hogy élvezzük az őszi időjárást, miközben egészséges életmódot folytatunk. 

Ne feledkezzünk meg a hidratáltságról. Vigyünk mindig magunkkal egy vizes palackot, ha a szabadban tevékenykedünk. Otthon is igyunk sok folyadékot, például teát.

Tourist Visit Gorce Mountains In Poland
Ősszel is töltsünk minél több időt a szabadban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto

Öltözzünk rétegesen 

Mivel ősszel lehűl az idő, öltözzünk rétegesen. Viseljünk nedvességelvezető alaprétegeket, hogy távol tartsuk az izzadságot a bőrünktől, adjunk hozzá szigetelő rétegeket a melegség érdekében, és szükség esetén egészítsük ki egy szélálló és vízálló külső réteggel. Ne felejtsünk el sapkát és kesztyűt viselni a hideg ellen. 

Fontos a rendszeres kézmosás 

A megfelelő és alapos kézmosás előtérbe helyezésével megvédhetjük magunkat és a környezetünkben élőket a betegségektől, egész ősszel megőrizhetjük jó egészségünket. Mindig mossunk kezet: 

  • az étel készítése és étkezés előtt, 
  • a toalett használata után, 
  • köhögés, tüsszögés vagy orrfújás után, 
  • közösségi terekben tartózkodás vagy tárgyak megfogása után, 
  • állatokkal való érintkezés után 
  • kinti tevékenység után. 

Végezzünk rendszeres testmozgást 

A testmozgás a jó egészség egyik sarokköve, amely létfontosságú szerepet játszik immunrendszerünk működésének fokozásában. A fizikai aktivitás fokozza a fehérvérsejtek keringését, amelyek nélkülözhetetlenek a fertőzések leküzdéséhez. Ahogy az időjárás lehűl, fontoljuk meg olyan gyakorlatok beiktatását, amelyek egyszerre lehetnek élvezetesek és hatékonyak. Ilyen például a kocogás, a jóga és a kerékpározás. 

Ügyeljünk mentális egészségünkre 

Az évszakok változása hatással lehet a hangulatunkra. Ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a rosszkedv. Találjunk magunknak valami hobbit és éljünk társas életet, járjunk színházba, hangversenyre vagy fejtsünk keresztrejtvényt, olvassunk. Ne zárkózzunk magunkba a tévét bámulva. 

'Clock Park' in Duesseldorf
Ne hagyjuk, hogy az óraátállítás lehangoljon bennünket
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ne hagyjuk, hogy a téli időszámítás lehangoljon bennünket 

A téli időszámítás őszi érkezése kimerültséget, álmosságot és rosszkedvet okozhat. Segítsünk a szervezetünknek alkalmazkodni az óraátállításhoz azzal, hogy előre átállítjuk az alvási rendünket, majd ragaszkodunk a menetrendhez, nemet mondunk a szunyókálásra és kerüljük a koffeint, amíg át nem állunk az új időbeosztásra. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!