Pestis: végre megtalálták a fekete halál okát és forrását

A pestis áldozatának rekonstrukciója All Saintsből, Cambridge-ből
A pestis áldozatának rekonstrukciója All Saintsből, Cambridge-ből
Vágólapra másolva!
A fekete halál 1347-ben érkezett először a Földközi-tengerre a kereskedelmi hajókon keresztül, onnan hurcolták szét egész Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A pestis akkor a lakosság mintegy 60 százalékát ölte meg. Ez 500 évig tartó járvány kezdetét jelentette, amit a második pestisjárványként ismerünk, és amely egészen a 19. század elejéig tartott. De mi is történt pontosan?
Vágólapra másolva!

A második pestisjárvány eredetét évek óta, széles körben vitatják a szakemberek. Míg egy népszerű elmélet szerint Kelet-Ázsiában, leginkább Kínában kezdődhetett, mielőtt világjárványt okozott volna. A jelenleg rendelkezésre álló egyetlen régészeti bizonyíték Közép-Ázsiára, a mai Kirgizisztánban található Issyk Kul-tó környékére utal. A leletek szerint egy helyi kereskedelmi közösséget járvány pusztította 1338 és 1339 között. A pestis terjedése megállíthatatlannak tűnik. 

A pestis áldozatának rekonstrukciója All Saintsből, Cambridge-ből
A pestis áldozatának rekonstrukciója All Saintsből, Cambridge-ből
Fotó: Mark Gridley

A korábban itt végzett ásatások során sírköveket is feltártak a régészek, amelyek arra utalnak, hogy az emberek egy ismeretlen járvány vagy „dögvész” következtében haltak meg. A tudósok azonban a szír nyelven feliratozott sírkövek első felfedezése óta vitatják ezek jelentőségét az európai fekete halálhoz, a pestishez kapcsolódóan, hiszen a pestis tüneteit már nem tudják vizsgálni.

 

A tudósok végre megtalálták a pestis okát?

De mi az a pestis és hol lelhető fel a pestis forrása? Egy nemzetközi kutatócsoport emberi maradványokból származó ősi DNS, valamint történelmi és régészeti adatok elemzését végezte el két olyan lelőhelyen, ahol „pestis” feliratokat találtak. A vizsgálat céljaként tűzték ki, hogy meghatározzák a feliratokban említett járvány okát.

A Kara-Djigach lelőhely feltárása Kirgizisztán Chu-völgyében, a Tien Shan-hegység lábánál 1885 és 1892 között
A Kara-Djigach lelőhely feltárása Kirgizisztán Chu-völgyében, a Tien Shan-hegység lábánál 1885 és 1892 között
Fotó: A.S. Leybin, August 1886

Az első eredmények ígéretesnek tűntek. A szakemberek azonosították a Yersinia pestis pestisbaktériumból származó DNS-t azoknál a személyeknél, akiknek a sírkövére az 1338-as évszámot vésték. Phil Slavin, a brit Sterling Egyetem történésze kijelentette, hogy 

kutatásuk végül bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a sírköveken említett járványt valóban a pestis okozta.

A fekete halál kezdetét a tudósok korábban már összefüggésbe hozták a pestistörzsek számának jelentős növekedésével, amelyet a pestis sokféleségének „ősrobbanásaként” emlegetnek. Ennek az eseménynek a pontos időpontja azonban pontatlan maradt és a becslések szerint valamikor a 10. és a 14. század között következhetett be. Tehát honnan érkezett az „első pestises” eset?

A kirgizisztáni lelőhelyekről származó ősi pestistörzsek teljes genomjának rekonstruálásával így most megvizsgálták, hogy milyen kapcsolatuk lehet az említett „ősrobbanással”. Az eredmények azt mutatták, hogy a kirgizisztáni ősi törzsek pontosan ennek a kiterjedt diverzifikációs eseménynek a csomópontjában helyezkedtek el.

A kirgizisztáni ősi pestisgenomok rekonstrukciója révén azonosítottuk a pestis forrástörzsét, és még a pontos dátumát is tudjuk, ami az 1338-as év

– mondta Maria Spyrou, a kutatás vezető szerzője, a Tübingeni Egyetem kutatója a The Brighter Side News oldalnak.

Pestisfelirat a Chu-völgy régiójából, Kirgizisztánból
Pestisfelirat a Chu-völgy régiójából, Kirgizisztánból
Fotó: A.S. Leybin, August 1886

A fekete halált okozó törzs, a pestis eredete azonban továbbra is rejtély. A tudósok nem tudják, hogy helyben alakult-e ki, vagy máshonnan terjedt-e el a pestisjárvány a régióban. Emlékeztettek arra is, hogy a pestis nem kizárólag az embereket érinti, mivel a baktérium a vadon élő rágcsálók populációiban is fennmarad, a pestis rezervoárként ismert területeken. Úgy vélik, így

az 1338-1339-es járványért felelős, az Issyk Kul-tó közelében élő, ősi közép-ázsiai törzs valószínűleg az egyik ilyen rezervoárból származik. Így elterjedtek a járványok a világban és „beköszöntött” a nagy pestis járvány.

Johannes Krause, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet igazgatója és a kapcsolódó tanulmány vezető szerzője szerint az ősi törzzsel szoros rokonságban álló modern törzsek megtalálhatók a Tian Shan-hegység körüli pestistározókban, ami azt jelzi, hogy a fekete halál őse valószínűleg Közép-Ázsiából származik, az ősi törzs felfedezésének közvetlen közelségéből. A világjárványok idejében ez egy kulcsfontosságú információ lehet, hiszen a pestises esetek felkutatása és a pestis genom segítheti a jövőbeli előrejelzéseket.

A pestis tünetei:

  • magas láz,
  • hidegrázás,
  • fejfájás, 
  • általános rossz közérzet,
  • később bevérzések a bőrben és a belső szervekben.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!