Landolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

Vágólapra másolva!
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra vasárnap a SpaceX Crew Dragon űrkapszulája, amely a tervek szerint jövőre visszahozza a Földre az ottragadt két amerikai űrhajóst Butch Wilmore-t és Suni Williamst - közölte a NASA és a SpaceX.
Vágólapra másolva!

Nick Hague, a NASA-asztronautája és Alekszandr Gorbunov orosz űrhajós nem sokkal azután ment át a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a Crew Dragon kapszula magyar idő szerint 23.30-kor dokkolt az állomáson - derült ki a NASA az X-en közzétett bejegyzéséből.

A SpaceX Crew-9 küldetés keretében négy űrhajóst szállítottak volna az űrállomásra. 

A négytagú legénység létszámát azonban csökkentették kettőre, hogy a műszaki problémák miatt korábban az űrállomáson rekedt két asztronauta, Suni Williams és Barry Wilmore februárban visszatérhessen.

A Boeing Starliner űrhajója - amellyel Wilmore és Williams júniusban érkezett - meghibásodott, így alkalmatlanná vált arra, hogy visszaszállítsa őket.

 A Starlineren hajtóműhibákat és héliumszivárgást észleltek, ezért a NASA úgy döntött, hogy az űrhajósok számára nem biztonságos a visszatérés azzal az űrhajóval. A Starliner végül személyzet nélkül tért vissza a Földre.

A két űrhajós végül jövő év februárjában tér haza a Crew Dragon fedélzetén, így 8 naposra tervezett küldetésük 8 hónaposra nyúlik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!