A stresszevés brutális veszélyeket rejt

A stresszevés normális reakciónak számít, mégis elveszi az evés örömét és nyomasztóvá válhat
A stresszevés normális reakciónak számít, mégis elveszi az evés örömét és nyomasztóvá válhat
Vágólapra másolva!
Sokan számolnak be arról, hogy többet vagy kevesebbet esznek akkor, amikor stresszesek, mert ez segít megbirkózni nekik a nehéz érzelmekkel. Bár a szakemberek szerint a stresszevés normális reakciónak számít, mégis elveszi az evés örömét és nyomasztóvá válhat, miközben a szégyen és az önkritika érzéseit is kiválthatja.
Vágólapra másolva!

A stresszevés jelenségét tovább bonyolítja, hogy olyan világban élünk, ahol a táplálkozási kultúra megkerülhetetlen, mert az étkezéshez, az ételekhez és a testképhez való viszonyunkat bonyolulttá és zavarossá teheti. Az érzelmi evés vagy másnéven stresszevés azokra az étkezési viselkedésekre (jellemzően több evés) utal, amelyek nehéz érzelmekre adott válaszként jelentkeznek.

A stresszevés normális reakciónak számít, mégis elveszi az evés örömét és nyomasztóvá válhat
A stresszevés normális reakciónak számít, mégis elveszi az evés örömét és nyomasztóvá válhat
Fotó: Aja Koska/E+/Getty Images

A kutatások azt mutatják, hogy az emberek mintegy 20 százaléka rendszeres stresszevő, ami többször fordul elő a serdülők és a nők körében. Egy több mint 1500 serdülő bevonásával végzett vizsgálatban: 34 százalékuk szomorúság, 40 százalékuk pedig szorongás közben folytatott érzelmi evést.

Az elfogyasztott ételek pedig gyakran gyorsételek és más, energiadús, tápanyagszegény készételek.

 

Stresszevés: erős érzelmek és depresszió

Egyeseknél az érzelmi evés egyszerűen egy korábban kialakult szokás, amely az idők során megmaradt. De más tényezők is hozzájárulhatnak az érzelmi evés valószínűségéhez. A stressz és az erős érzelmek fiziológiai hatásai például befolyásolhatják az olyan hormonokat, mint a kortizol, az inzulin és a glükóz, amelyek szintén növelhetik az étvágyat.

A fokozott impulzivitás, tehát a dolgok átgondolása előtti viselkedés, a depresszióra való érzékenység, a rágódásra való hajlam és az érzelmek szabályozásának nehézségei szintén növelik az érzelmi evés valószínűségét

 – mutatott rá Inge Gnatt, a Swinburne University of Technology pszichológia oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A stresszevés a nehéz érzelmekre adott válaszként működik
A stresszevés a nehéz érzelmekre adott válaszként működik
Fotó: Pinterest

Hozzátették: érdemes tudatosítani, hogy az evés ingadozása normális. Ha azonban úgy látjuk, hogy a nehéz érzelmekre adott válaszként alkalmazott étkezési mód nem működik, akkor van néhány dolog, amit tehetünk:

  • kezdjük olyan kis dolgokkal, amelyek könnyen megvalósíthatók, de nagy hatással bírnak, például az elegendő alvás és a rendszeres étkezés előtérbe helyezése;
  • kezdjünk el gondolkodni azon, hogyan kezeljük az érzelmeinket és az éhségjelzéseket;
  • bővítsük az érzelmi tudatosságunkat, tanuljuk meg az érzelmek pontos megkülönböztetését;
  • alakítsunk ki intuitív étkezési szokásokat az egészséges táplálkozási magatartások elősegítésére, ami az éhség és a jóllakottság belső jeleinek felismerését, megértését és az azokra való reagálást jelenti.

Néhány ember étkezéssel, evéssel és testképpel kapcsolatos gondolatai és viselkedésmódjai negatívan befolyásolhatja az életüket. A barátok és a család támogatása, az online források elérése és bizonyos esetekben egy képzett szakember felkeresése azonban nagyon hasznos lehet. Jó hír, hogy számos olyan terápiás beavatkozás létezik, amely a stresszevéssel kapcsolatos szempontok javítására szolgál.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!