Survivor Tree: a szeptember 11-i terrortámadást túlélő fa megható története

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-i romok között kutatva a mentőosztagok egy nagyon megviselt facsemetére akadtak. Bár nem sok reményt fűztek az életben maradásához, a fa meghálálta a gondoskodást és mára egészséges, nagy fává cseperedett, ez a Survivor Tree.
Vágólapra másolva!

A 2001. szeptember 11-én a World Trade Center elleni terrortámadásoknak ellenálló Callery körtefa a Survivor Tree (túlélő fa) néven vált ismertté. A túlélő fát az 1970-es években ültették el a World Trade Center helyén. 

survivor tree
A Survivor Tree a National September 11 Memorial & Museum területén, 2019. január 15-én
Fotó: Szász Tamás - Origo

Amikor az akkor 2,4 méter magas fát majdnem egy hónappal a támadás után megtalálták törmelék között, nagyon rossz állapotban volt. Súlyosan megrongálódott, gyökerei elszakadtak, ágai letörtek és elszenesedtek. Mindössze egy magányos ágról hajtott ki néhány levél.

A Survivor Tree az élni akarás szimbóluma

A fát kiemelték a Ground Zero romjai közül és átadták a New York-i Városfejlesztési és Szabadidőügyi Minisztériumnak. A fát a Van Cortlandt Parkban ültették el, és a gondos ápolás helyreállította az egészségét. 

A túlélőfa 2002 tavaszán, dacolva az esélyekkel, kihajtott és egy galamb fészket épített az ágakon. Kilenc év gondozás után, 2010 decemberében az akkor 9,1 méter magas fát visszahozták oda, ahol a World Trade Center állt. 

A túlélők fáját a 9/11 Múzeum előtt, az emlékhely déli medencéje mellett ültették el újra. A fát a 9/11 Emlékhely és Múzeumba szóló belépőjegyek megvásárlásával tekinthetik meg, vagy csak látogassunk el a szabadtéri emlékműhöz, amely ingyenesen látogatható. 

A Nemzeti Szeptember 11. Emlékhely és Múzeum (National September 11 Memorial & Museum), más néven 9/11 Emlékhely és Múzeum a 2001. szeptember 11-i támadások áldozatainak állít emléket. 

A túlélő fa csemetéiben is tovább él

A 2013. szeptember 11-én indított Survivor Tree facsemete-kezdeményezés a Queens Flushing negyedében található John Bowne Középiskolával és a connecticuti Stamfordban működő Bartlett Tree Experts céggel együttműködésben indult, hogy a remény, a túlélés és az újranövesztés üzenetét terjessze. A közelmúltban három tragédiát átélt közösség kapott csemetéket a Survivor Tree-ről.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!