Nem csak a cápáktól kell félni: egy vérszomjas ragadozó él a tengerben

Vágólapra másolva!
Legtöbben az óceán nagy, ijesztő lényeitől, például a cápáktól és a kardszárnyú delfinektől félnek. A mélyben élő ászkarákoknak viszont a rózsaszín, bolyhos kinézetű állatoktól kell óvakodniuk - derül ki egy új videóból, amelyen egy tengeri rózsa villámgyors támadása látható.
Vágólapra másolva!

Az Ocean Exploration Trust legutóbbi EV Nautilus útja során a Hercules búvárrobot a Nafanua-kúpot vizsgálta a Vailuluʻu Seamounton, az Amerikai Szamoa Nemzeti Tengeri Menedékhelyen, amikor a csapat néhány tengeri rózsát vagy anemonát figyelt meg 688 méterrel az óceán felszíne alatt, olvasható az IFLScience cikkében. A tengeri rózsa gyakori élőlény, tehát ebben a megfigyelésben még nincs semmi rendkívüli.

tengeri rózsa
A tengeri rózsa falánk ragadozó
Fotó: Ocean Exploration Trust

Miközben a videóban hallatszik az elragadtatott hangjuk: 

„Olyan, mintha a Barbie-filmben lennénk, minden olyan rózsaszín és aranyos!” 

A tengeri rózsa meglepően gyors

Örömkiáltásaik azonban hamar átváltanak a meglepetés kiáltásába, amikor egy közeli ászkarák válik az egyik aranyos, rózsaszín és halálos tengeri rózsa étkévé. 

A tengeri rózsák vagy anemónák furcsa, pom-pom-szerű megjelenésük ellenére állatok és meglehetősen ádáz ragadozók. 

Az anemónák közeli rokonságban állnak a korallokkal és medúzákkal, és méreggel teli, szúrós karokkal rendelkeznek, amelyek segítségével elkapnak minden halat, vagy ebben az esetben egy ászkarákot, amely túl közel vetődik hozzájuk. 

Bár ez brutálisnak tűnhet, az ehhez hasonló megfigyelések segíthetnek a csapatnak többet megtudni az ezeken a távoli helyeken élő fajok közötti kapcsolatokról. 

Több mint 10 000 ászkafaj létezik, amely mind az Isopoda rendbe tartozik. Bár a fajok között óriási méretbeli eltérések vannak, mindegyik közös jellemzője a két pár csáp, a hét szakaszra tagolt test, amelyek mindegyike saját járólábpárral rendelkezik. 

Az izopoda fajok egyaránt élnek vízben és szárazföldön is. Vailulu'u fontos terület, amely a Csendes-óceán déli részén, Hawaiitól 3700 kilométerre, Új-Zélandtól északkeletre 1414 kilométerre található. 

A kutatócsoport a munkájától azt reméli, hogy többet tudhat meg a mélyen fekvő vulkanikus élőhelyek biológiájáról, geológiájáról és kémiájáról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!