Több száz ősi Nazca-vonalat fedeztek fel Peruban

Vágólapra másolva!
Több száz újabb, csak madártávlatból látható talajrajzot fedeztek fel a régészek a mesterséges intelligencia segítségével a perui Nazca-sivatagban.
Vágólapra másolva!

Az új felfedezést az tette lehetővé, hogy a tudósok megtanítottak egy mesterséges intelligencia modellt a helyszínről készült légi felvételek értelmezésére. Az így talált új Nazca-vonalak vagy geoglifák – a föld felszínén kialakított ábrák – kisebbek, de ősibbek a korábban felfedezetteknél. 

A mesterséges intelligencia közreműködésével 303 emberalakot és állatokat ábrázoló geoglifát fedeztek fel.

A 2000 éves Nazca-vonalak tulajdonképpen óriási rajzok, amelyek növényeket és állatokat ábrázolnak, de csak a levegőből, magasról láthatók. Kultúrtörténeti jelentőségük miatt 1994-ben felvették az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

A perui Nazca-vonalak a történelem legnagyobb rejtélyei közé tartoznak
Fotó: Shutterstock/Ron Ramtang

A kutatók több mint 2600 órát töltöttek a felvételek tanulmányozásával és a helyszíni vizsgálatokkal. A kutatáson dolgozó Karsten Lambers elmondta, hogy a mesterséges intelligenciával nagy lépést tettek előre, hiszen a Nazca-régió geoglifáinak teljes térképe még nem készült el. 

Az újonnan megtalált talajrajzok közül néhány emberáldozatra utal, mivel azok levágott fejeket, és késsel felfegyverzett orkákat ábrázolnak.

Mint a terület szakértője, a japán Szakai Maszato professzor rámutatott: a Nazca-korszakból származó kerámiákon láthatók olyan rajzok, amelyeken orkák késsel fejeznek le embereket. Tehát az orkákat olyan lényekként ábrázolták, amelyek emberáldozatot mutattak be. A kutatók szerint további csaknem ezer, mesterséges intelligencia által kiszűrt lehetséges talajrajzot kell még a terepen megvizsgálniuk.

Miként az Origo összeállításában bemutatta, a Nazca-vonalak a kultúrtörténet legnagyobb talányai közé tartoznak, amelyeknek keletkezési kora és eredete ugyanúgy vitatott, mint a funkciójuk. A Nazca-vonalakkal kapcsolatos feltételezések egyike sem nyert még bizonyítást, akadnak, akik ősi csillagászati naptárat látnak bennük, mások szerint különleges térképek lehetnek, de vannak ennél sokkal fantasztikusabb elképzelések is a vonalak eredetéről, amelyek a földönkívüliekkel hozzák kapcsolatba ezeket. A Nazca-vonalak a perui andesi vidék legkülönlegesebb látnivalói, és a felkeresésük már önmagában is nagy kaland.

A Nazca-vonalakat először Pedro Cieza de León említette az 1553-ban megjelent Perui krónikájában, ahol a sivatagban található ösvény- vagy nyomvonaljelzésekként írja le őket.

2023-ban tudósok egy csoportja új elmélettel állt elő a Nazca-vonalakról. A Yamagata Egyetem régészei nagy felbontású légi felvételek és drónok segítségével terepi felmérést végeztek a Nazca-vonalakról. A kutatók néhány évi munka után meg vannak győződve arról, hogy a geoglifákat a kommunikáció egy ősi formájaként használhatták a Nazca-sivatagban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!