Új vérvizsgálat segít idejében felismerni a halálos betegségeket

Vágólapra másolva!
A meglévő műszerekkel végzett lipidelemzés figyelmeztethet a 2-es típusú cukorbetegségre, valamint a máj- és szívbetegségre. Az új vérvizsgálat sok ember életét mentheti meg azzal, hogy segít idejében felismerni a halálos betegségeket.
Vágólapra másolva!

A tudósok szerint egy új vérvizsgálat, amely a lipideket elemzi, megkönnyítheti a súlyos betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a máj- és szívbetegségek kockázatának kitett gyermekek azonosítását. A King's College London kutatói szerint a teszt a lipidek és a gyermekek anyagcseréjét érintő betegségek közötti kapcsolatot használja ki, és a potenciálisan életveszélyes betegségek korai előrejelző rendszereként szolgálhat, olvasható a The Guardian cikkében.

új vérvizsgálat
Egy új vérvizsgálat idejében kimutat több halálos betegséget
Fotó: Connect Images via AFP

Az új vérvizsgálat a meglévő gépekkel elvégezhető 

A csecsemők vérplazmáját vizsgáló, a kórházakban már meglévő gépek segítségével az orvosok gyorsabban észrevehetnék a betegségek korai jeleit a gyermekeknél, és segíthetnének nekik a kezelésben - mondták a kutatók. 

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Cristina Legido-Quigley elmondta: „A tudósok évtizedeken át a lipidek olyan osztályozási rendszerére támaszkodtak, amely jó és rossz koleszterinre osztotta őket, de most egy egyszerű vérvizsgálattal a lipidmolekulák sokkal szélesebb körét tudjuk értékelni, amelyek a betegségek létfontosságú korai figyelmeztető jeleiként szolgálhatnak.” 

A fejlesztésnek jelentős következményei vannak, mondta Legido-Quigley, aki a King's-ben a szisztémás orvoslás csoportvezetője és a koppenhágai Steno Diabetes Center szisztémás orvoslás vezetője. 

„A jövőben ez egy teljesen új módszer lehet arra, hogy felmérjük valakinek a személyes betegségkockázatát, és a szervezetben lévő lipidmolekulák megváltoztatásának tanulmányozásával akár teljesen megelőzhetjük az olyan anyagcsere-betegségeket, mint a cukorbetegség.” 

A kutatócsoport eredményeit a Nature Medicine című folyóiratban publikálták. 

Az eredmények megkérdőjelezik azt az elképzelést, hogy a koleszterin a gyermekek elhízása körüli szövődmények vezető oka, és új lipidmolekulákat azonosítottak, amelyek hozzájárulnak az egészségügyi kockázatokhoz, például a magas vérnyomáshoz, de nem csak a gyermek súlyával vannak összefüggésben. 

Változik a lipidek szerepének értékelése 

A lipidekről hagyományosan azt gondolták, hogy a szervezetben lévő zsírsavak, a koleszterin vagy a trigliceridek jó vagy rossz fajtái. A tudósok azonban most úgy vélik, hogy a kép ennél összetettebb.

Egy tömegspektrometriának nevezett technika segítségével megállapították, hogy a szervezetben jelen lévő különböző lipidek típusai ezrével vannak jelen, és mindegyiknek külön funkciója van. 

 

új vérvizsgálat
Az új vérvizsgálat a gyerekkori elhízás kezelésében is segíthet
Fotó: BSIP via AFP / BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP

A csapat 1300 elhízott gyermekből álló kontrollmintával felmérte a vérükben lévő lipideket. Ezt követően 200-at közülük egy éven át bevonták a Holbaek-modellbe, amely egy Dániában népszerű, elhízottak számára kidolgozott életmódbeli változás. 

A későbbi mérések azt mutatták, hogy az életmódot váltó csoportban csökkent

  • a cukorbetegség kockázatához kötött lipidek száma,
  • az inzulinrezisztencia
  • és a vérnyomás.

Mindez annak ellenére, hogy az alanyok BMI-je (testtömegindexe) csak korlátozottan javult. 

Dr. Karolina Sulek, aki az elemzést végezte a Stenónál, elmondta: „Az ezen életveszélyes betegségek kockázatának kitett gyermekek korai felismerése kulcsfontosságú.” 

„A tanulmány erős bizonyítékot szolgáltat az elhízás kezelésének nagy szükségességére, és önbizalmat ad a szülőknek, hogy együttérzőbben avatkozzanak be gyermekeik életébe, segítve őket a fogyásban.” 

A kutatók következő lépése az, hogy segítsenek megérteni, hogyan befolyásolja a genetika a lipideket, és mit jelent ez az anyagcsere-betegségek szempontjából, valamint hogyan lehet ezeket a lipideket megváltoztatni az egészség javítása érdekében. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!