Világjárvány: váratlan helyről érkezhet az új fenyegetés

Vágólapra másolva!
Jelenleg az egyik legnagyobb fenyegetést az antibiotikum-rezisztencia jelenti, vagyis az, hogy egyre több baktérium válik ellenállóvá a különböző gyógyszerekkel szemben. De nem a mikrobák az egyetlenek, amelyek miatt aggódnunk kell. Az egészségre veszélyes fertőző gombák is egyre jobban alkalmazkodnak, és kicselezhetik az életmentő kezeléseket. Egyes kutatók szerint a gombák ún. „csendes világjárványt” okozhatnak, a problémával pedig sürgősen foglalkozni kell.
Vágólapra másolva!

„A kórokozó gombák és azok gyógyszer-rezisztenciája bár egyre fenyegetőbb veszély világszerte, viszonylag kevés szó esik róla” - magyarázza Norman van Rhijn molekuláris biológus, az angliai Manchesteri Egyetem munkatársa. Idén szeptemberben az ENSZ egy konferenciát szervez New Yorkban, ahol a tudományos közösség a gyógyszereknek egyre inkább ellenálló baktériumok, vírusok és gombák jelentette fenyegetést vitatja meg. Az eseményt megelőzően van Rhijn és egy nemzetközi kutatócsoport arra ösztönözte a kormányokat, a kutatóközösséget és a gyógyszeripart, hogy a baktériumok mellett más kórokozókkal, példának okáért a gombákkal is foglalkozzanak. Utóbbiak ugyanis észrevétlenül egyfajta „csendes világjárványt” robbanthatnak ki.

Az Aspergillus fumigatus nevű gombafaj a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik. Félő, hogy egyes patogén gombák csendes világjárványt indíthatnak el
Az Aspergillus fumigatus nevű gombafaj a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik. Félő, hogy egyes patogén gombák csendes világjárványt indíthatnak el
Fotó: Science Photo Library via AFP

Ha nem vigyázunk, új világjárványt okozhatnak a gombák

A szakértők több aggasztó adatot is közöltek a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent cikkükben; eszerint évente 6,5 millió embert fertőznek meg a patogén gombák, a halálos áldozatok száma pedig az évi 3,8 milliót is elérheti. A gombák ellenállóságának erősödése miatt az elhunytak száma drasztikusan nőhet a jövőben.

Aggasztó, hogy túlságosan a baktériumokra összpontosítunk, miközben az elmúlt évtizedekben a gyógyszer-rezisztenciával kapcsolatos problémák egy jelentős hányadát éppen a gombák okozták, ezt a veszélyt pedig mind a nyilvánosság mind a kormányok jelentősen alábecsülik”

 - írják van Rhijn és kollégái, akik kínai, holland, osztrák, ausztrál, spanyol, brit, brazil, amerikai, indiai, török és ugandai intézményekben dolgoznak.

Melyek a legveszélyesebb kórokozó gombafajok?

2022-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elkészítette az első olyan listát, amely a legfenyegetőbb kórokozó gombákat rangsorolta.

  • Az emberi egészségre legveszélyesebb kórokozók közé tartozott az Aspergillus fumigatus, amely egy penészgomba-faj és a légzőszervrendszert támadja. 
  • Szintén komoly gondot jelenthet a Candida albicans, amely normál esetben ártalmatlan, túlszaporodva azonban komoly betegséget okozhat. 
  • A Nakaseomyces glabratus a húgyúti rendszert és a véráramot támadja, a Trichophyton indotineae pedig a bőrt, a hajat és a körmöket fertőzheti. 

Mint a fertőzéseknél általában, itt is az idősebbek, illetve az immunhiányos betegek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Félő, hogy egyre több gombaellenes gyógyszer válik hatástalanná
Félő, hogy egyre több gombaellenes gyógyszer válik hatástalanná
Fotó: Science Photo Library via AFP

Miért válnak ellenállóvá a gombák a gyógyszerekkel szemben?

A baktériumokhoz vagy vírusokhoz képest a gombák bonyolultabb szervezetek, szerkezetüket tekintve leginkább az állatokhoz hasonlítanak. Ez megnehezíti és költségesebbé teszi a tudósok számára, hogy olyan gyógyszert fejlesszenek ki, amely a szervezet sejtjeinek károsítása nélkül pusztítja el a gombákat.

A szakértők szerint az elmúlt évtizedekben számos ígéretes gombaellenes gyógyszer készült, vagy áll jelenleg is fejlesztés alatt, ám a védekezést részben az agrokémiai ipar nehezíti. Az iparilag használt gombaölők hatásmechanizmusa ugyanis hasonlít bizonyos gyógyszerekéhez, ami a veszélyesebb kórokozók keresztrezisztenciáját eredményezheti.

Van Rhijn és munkatársai ezért olyan globális megállapodást sürgetnek, amely bizonyos gombaellenes szerek alkalmazását korlátozná, illetve együttműködési megállapodással teremtenének egyensúlyt az élelmiszerbiztonság és az egészségügy között.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!