Bejelentést tettek a Föld felé tartó aszteroidákról

Vágólapra másolva!
A kutatók azon dolgoznak, hogy elhárítsák a Földbe csapódó aszteroidák veszélyeit, és megpróbálják eltéríteni a potenciálisan veszélyes kisbolygókat.
Vágólapra másolva!

Alan Fitzsimmons professzor, a Queen's University Belfasti Asztrofizikai Kutatóközpontjának munkatársa az ESA Hera misszió földi irányítását végzi a németországi Európai Űrműveleti Központban.

A Hera még ebben a hónapban útnak indul, és új adatokat fog gyűjteni arra vonatkozóan, hogy miként téríthetők el azok a kisbolygók, amelyek a Föld felé haladnak. Ez az űrkutatás történetének első tervezett "találkozója" egy bináris aszteroidával.

Az asztrofizikusok eddig több mint 35 ezer földközeli aszteroidát azonosítottak, melyek közül 1657 elég nagy, és elég közel halad el hozzánk ahhoz, hogy kockázatot jelentsen. Az elkövetkező 100 évben ezek közül egyik sem éri el a Földet, de minden évben egyre többet fedeznek fel. A Daily Star szerint a jövőbeli aszteroidák aggodalomra adnak okot, városokat vagy akár országokat is elpusztíthatnak.

A tudósok régóta kutatják, hogyan lehet a legjobban elhárítani minden lehetséges veszélyt. 2022 szeptemberében a 

NASA Dart küldetése eltalálta a Dimorphos kisbolygóholdat, és megváltoztatta annak röppályáját.

A Hera feladata, hogy befejezze ezt a kísérletet, a kilövés után jövőre eléri a Marsot, és 2026 végén az aszteroidákat.

A tudósok abban a reménykednek, hogy az aszteroidák eltérítésének a technikáját a jövőben alkalmazni tudják és a számunkra veszélyes kisbolygók röppályájának megváltoztatására - írja a Bors.

Az Origo korábban arról is beszámolt, a napokban épp egy veszélyes aszteroida repült el a Föld mellett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!