A dezodor olyan légszennyezést okozhat, ami vetekszik a városi szmoggal

Vetekszik a városi szmoggal a dezodor légszennyező hatása
Vetekszik a városi szmoggal a dezodor légszennyező hatása
Vágólapra másolva!
A modern testápolási termékeket különféle összetevők felhasználásával állítják össze a szakemberek, hogy elfedjék a testszagot, megakadályozzák az izzadást, hidratáljanak, miközben friss, kellemes illatokkal töltsék meg az orrunkat. Szó szerint több száz vegyületet használnak e feladatok megoldására, például a dezodorokban. Egészségügyi szempontból ezek az anyagok azonban aggályosak lehetnek, mert reakcióba léphetnek a környezetünkkel: új, nagyrészt ismeretlen toxicitású szennyeződéseket hozhatnak létre.
Vágólapra másolva!

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói által vezetett tanulmány részletesen bemutatta néhány népszerű testápolási termék használatából származó kibocsátást és a reakciókat, amelyeken ezek egy tipikus beltéri környezetben történnek. A szakemberek több mint 200 különböző típusú illékony szerves vegyületet (VOC) azonosítottak több millió rész per millió koncentrációban, amikor a dezodorokat vizsgálták. 

Vetekszik a városi szmoggal a dezodor légszennyező hatása
Vetekszik a városi szmoggal a dezodor légszennyező hatása
Fotó: Times of India

Bár a vegyületek túlnyomó többsége jóindulatúnak tekinthető – különösen alacsony koncentrációban ­–, a vegyi anyagok némelyike ​​gyorsan reagált és másodlagos szerves aeroszolokat képezett, amelyek következményeit már nem lehet olyan biztonságosnak tekinteni.

Egyes molekulák „nukleálódnak”; más szóval új részecskéket képeznek, amelyek nagyobb ultrafinom részecskékké tudnak összeállni, és amelyek hatékonyan lerakódhatnak a tüdőben. Véleményem szerint még mindig nem értjük teljesen ezeknek a szennyező anyagoknak az egészségre gyakorolt ​​hatásait, de az is lehet, hogy károsabbak, mint gondolnánk. Különösen azért, mert a légzési zónánk közelében alkalmazzuk őket. Ez egy olyan terület, ahol új toxikológiai vizsgálatokra van szükség

 – mondja Dusan Licina, az EPFL mérnöke a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

 

A dezodorok és más testápolási termékek hatásait vizsgálták

Sok modern otthonban és irodában legalább egy vagy két ózonforrás (O3) van, amelyet általában a nyomtatók és fénymásolók, valamint – ironikus módon – a légtisztítók bocsátanak ki. Az Environmental Science & Technology Letters tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint még az ózontermelő berendezésektől mentes helyeken is sok kültéri szennyező anyag ózont termel a napfény hatására, amely aztán az ablakokon és a szellőzőrendszereken keresztül a belső térbe juthat.

Bár felületesen hasonlít az oxigénhez, amelyre a szervezetünk a légzéshez támaszkodik, az ózon harmadik oxigénatomja viszonylag instabillá teszi, ami lehetővé teszi, hogy könnyen reakcióba lépjen az illékony szerves vegyületekkel, például a monoterpénekkel

 – hangsúlyozta Licina, kiemelve, hogy az ózon és a testápolási termékekben lévő illékony szerves vegyületetek közötti reakciók által létrehozott potenciális szennyezőanyagok teljes mértékének meghatározásához mintákat vásároltak egy dezodor testpermetből, kézkrémből, roll-on dezodorból, parfümből és száraz sampon hajsprayből, és két különböző típusú kísérletet végeztek.

A parfümök légszennyező hatását is vizsgálták
A parfümök légszennyező hatását is vizsgálták
Fotó: PInterest

A tesztek egyik csoportja értékelte az egyes tárgyak kibocsátását, amelyeket:

  • egy szimulált beltéri környezetben álló személyre, vagy
  • egy órára a szobában hagyott zsebkendőre alkalmaztak. 

A tesztek második csoportja körülbelül 35-40 rész/milliárdos ózonmennyiséget juttattak a térbe, ahol az egyes testápolási termékek kibocsátásaival való esetleges reakciók eredményeit mérték. A részecskékből álló szó szerinti „szmog” minden esetben létrejött – egy kivételével, a roll-on dezodor esetében. 

A részecskék növekedési üteme ráadásul jóval magasabbnak bizonyult, mint amit a tanulmányok általában a városi környezetben lévő kültéri levegő minőségére vonatkozóan jelentenek.

A tudósok szerint érdemes lenne megkongatni a vészharangokat, hiszen a levegőben lévő finom részecskék meglepően rövid idő alatt komoly hatással lehetnek az egészségünkre. Így más megközelítésbe kerülhet annak a tudata, hogy hasonló szennyezést generálhatunk minden alkalommal, amikor a hajunkat fixáljuk, dezodort használunk vagy parfümöt fújunk magunkra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!