Már kilencen haltak meg az ebolánál is rosszabb vérzéses lázban

Vágólapra másolva!
27 megbetegedésről és 9 halálesetről jelentett Ruanda a Marburg-vírussal összefüggésben. A ritka, de az ebolához hasonló, rendkívül súlyos betegséget okozó fertőzés miatt korlátozásokat vezetnek be az országban.
Vágólapra másolva!

Megjelent az emberek között a Marburg-vírus Ruandában. A dél-afrikai ország szeptember 30-án hivatalosan 27 megerősített fertőzésről tud, és 9 halálos áldozatról, akik a vírusfertőzés következtében haltak meg. Bár az eseteket az ország mintegy 7 kerületéből jelentették a 30-ból, azok döntő többségében a főváros, Kigali két egészségügyi intézetéhez köthetők. A betegek többsége ezek valamelyikében dolgozik, ezen belül is az intenzív osztályokon.

A Marburg-vírus mikroszkóp alatt
A Marburg-vírus mikroszkóp alatt
Fotó: Wikipédia/Content Providers(s): CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D. / Wikipédia/Content Providers(s): CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D.

Egyelőre nem tudni, a betegség ez alkalommal hogyan jelent meg az emberek között.

A hatóságok most a megerősített esetekben a kapcsolatok visszakövetésére koncentrálnak: mintegy 300 érintett személyt figyelnek meg azok közül, akikkel a betegek érintkeztek a közelmúltban, hogy megállapítsák, azok elkapták-e a fertőzést. A legutolsó információk szerint a 300 kontaktszemélyből 1 kivételével mindegyik az országban tartózkodik. 

Az egyetlen, külföldre utazott személy állapotáról is sikerült információt szerezni, a hatóságok szerint valamennyi érintett jól van, tüneteket nem tapasztalt magán.

A ruandai hatóságok emellett a közösségi életet korlátozó intézkedéseket helyeztek kilátásba, hogy elejét vegyék járvány kialakulásának. Egyelőre egy konkrét intézkedésről döntöttek, ennek értelmében a temetések alkalmával 50 főben limitálják a szertartáson részt vevők számát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a ruandai hatóságok jelzése nyomán bejelentette, hogy egészségügyi felszereléseket, valamint a fertőzés terjedésének megelőzését szolgáló eszközöket küld Ruandába, hogy "támogassa Ruanda jól kiépített, közegészségügyi vészhelyzetekre reagáló rendszerét." 

A WHO azt is közölte, hogy eszközöket biztosítanak ahhoz is, hogy a ruandai hatóságok ellenőrzésük alatt tarthassák a fertőzés esetleges terjedését, tovább több szakértőjük helyszínre küldésével segítik a védekezést.

A Marburg-vírus ritka, de rendkívül súlyos, az ebolához hasonló betegséget kiváltó kórokozó.

A vérzéses lázzal járó betegség halálozási rátája igen magas, 88 százalék. A vírussal fertőzött betegek első tünetei között a levertség, láz, erős fejfájás, hányás és hasmenés jelentkezik. Legtöbbjüknél a tünetetek megjelenése után egy héttel vérzés is kialakul. Ugyanakkor a vérzés mint tünet nem különösebben intenzív, a halál okát a testfolyadékokban a fehérje kicsapódása és a szövethalál váltja ki elsősorban.

A betegséget először 1967-ben azonosították, amikor Németországban, Frankfurtban és Marburgban egyszerre okozott járványt a fertőzés, mely megjelent Belgrádban, a mostani Szerbia fővárosában is. A vírus kísérleti célból importált közép-afrikai majmokkal került Európába. Az elmúlt évtizedekben Ugandában, Ghánában és Tanzániában bukkant fel a vírus.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!