Egy étrend-kiegészítő akár 28 százalékkal csökkenti az agressziót

Ez az étrend-kiegészítő akár 28 százalékkal csökkenti az agressziót
Ez az étrend-kiegészítő akár 28 százalékkal csökkenti az agressziót
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy nyugodtak tudjunk maradni, a szakemberek szerint érdemes kipróbálni az omega-3-at. Egy friss tanulmány szerint a halolajkapszulák formájában étrend-kiegészítőként kapható zsírsavak nemcsak a mentális és fizikai jólétet segítik, hanem csökkenthetik az agressziót is.
Vágólapra másolva!

Az omega-3-at a tudósok korábban már összefüggésbe hozták a skizofrénia megelőzésével, miközben tudják, hogy az agresszió és az antiszociális viselkedés részben a táplálkozás hiányából ered. Az, hogy mit eszünk és milyen étrend-kiegészítőt használunk, befolyásolhatja agyunk kémiáját. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói korábbi, kisebb vizsgálatokra építettek, amelyek az omega-3 pótlás agresszióra gyakorolt hatását vizsgálták. Metaanalízisük huszonkilenc randomizált, kontrollált vizsgálatot vizsgált, összesen 3918 résztvevővel.

Ez az étrend-kiegészítő akár 28 százalékkal csökkenti az agressziót
Ez az étrend-kiegészítő akár 28 százalékkal csökkenti az agressziót
Fotó: Neuroscience News

Az Aggression and Violent Behavior című folyóiratban publikált, valamennyi vizsgálatban szerény, de észrevehető rövid távú hatást találtak, ami több különböző változót figyelembe véve akár 28 százalékos agressziócsökkenést jelentett.

Ezek a változók:

  • életkor, 
  • nem,
  • orvosi diagnózis, valamint a 
  • kezelés időtartama és adagolása.

Úgy gondolom, hogy eljött az idő az omega-3 pótlás bevezetésére az agresszió csökkentése érdekében, függetlenül attól, hogy a közösség, a klinika vagy a büntető igazságszolgáltatási rendszer a helyszín 

– mondta Adrian Raine neurokriminológus a ScienceAlert online tudományos portálnak.

 

Az étrend-kiegészítők előnyei

A tanulmányban szereplő, 1996 és 2024 között végzett kísérletek átlagosan tizenhat hétig tartottak. Különböző demográfiai csoportokat fedtek le, a 16 éves és annál fiatalabb gyermekektől az 50 és 60 év közötti idősekig.

Ráadásul az agresszió csökkenése magában foglalta a reaktív (provokációra adott válaszként jelentkező) és a proaktív (előre megtervezett viselkedés) agressziót is. A szakemberek rámutattak: a most végzett tanulmány előtt nem volt világos, hogy az omega-3 segíthet-e az agresszió különböző típusain.

Az agresszió és az antiszociális viselkedés részben a táplálkozás hiányából ered
Az agresszió és az antiszociális viselkedés részben a táplálkozás hiányából ered
Fotó: Evelyne Vuilleumier

Bár ennek a kapcsolatnak a további megállapításához hosszabb ideig tartó nagyobb vizsgálatokra lesz szükség, az új kutatás növeli a kutatók tudását arról, hogy a halolajtabletták és a bennük lévő omega-3 hogyan lehet jótékony hatással az agyra.

Az omega-3 csökkenti a gyulladást és fenntartja a létfontosságú agyi folyamatokat, ami segíthet az agresszió szabályozásában. Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés, de elég bizonyítékunk van arra, hogy ezt tovább vizsgáljuk

– magyarázták a szakemberek, akik szerint ha hozzávesszük ehhez azokat a tanulmányokat, amelyek szerint a halolajból származó gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a halálos szívroham, a stroke és más szívbetegségek kockázatát, akkor úgy tűnik, hogy rengeteg előnye van annak, ha beiktatjuk az étrendünkbe az omega-3-at.

Ahogy azt a szakemberek hangsúlyozták, az omega-3 nem egy csodafegyver, amely teljesen megoldja az erőszak problémáját a társadalomban, de talán segíthet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!