Kiderült, hogyan lehet védekezni az egyik legkegyetlenebb rákbetegség ellen

Vágólapra másolva!
Egy ígéretes új tanulmány szerint a rendszeres fogmosás és fogselyem használata csökkentheti a fej- és nyaki rák kockázatát. A kutatások már régóta kimutatták, hogy a fogínybetegséghez kapcsolódó magas baktériumszint növelheti a fej- és nyaki rák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.
Vágólapra másolva!

Mostanáig azonban a szakértők nem tudták, hogy az emberek szájában megbúvó konkrét baktériumok milyen összefüggésbe hozhatók a fej- és nyaki rákkal. Amerikai tudósok több mint egy tucat olyan fajt fedeztek fel, amelyek együttesen szerintük 50 százalékkal növelik a fej- és nyaki laphámrák - a leggyakoribb típus – kockázatát, olvasható a Daily Mail cikkében.

Fej- és nyaki rák
Fej- és nyaki rák (torokrák) illusztrációja
Fotó: BSIP via AFP/JACOPIN / BSIP

 

A fej- és nyaki rák kialakulása jó szájhigiéniával megelőzhető

A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak a jó szájhigiénia fontosságára - amit gyakran a napi kétszeri fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogorvoslátogatás jelent. Felmérések azonban azt mutatják, hogy tíz britből mindössze három használ naponta fogselymet. 

A tanulmány társszerzője, Richard Hayes professzor, a New York-i Egyetem (NYU) népegészségügyi szakértője elmondta: „Eredményeink újabb okot szolgáltatnak a jó szájhigiénés szokások fenntartására. 

A fogmosás és a fogselyem használata nemcsak a parodontális betegségek megelőzésében segíthet, hanem a fej- és nyaki rák ellen is védelmet nyújthat.” 

A tanulmány vezető szerzője, Soyoung Kwak, a NYU népegészségügyi posztdoktori ösztöndíjasa hozzátette: „Eredményeink új betekintést nyújtanak a szájüregi mikrobiom és a fej- és nyaki rákok közötti kapcsolatba. Ezek a baktériumok biomarkerként szolgálhatnak a szakértők számára, hogy jelezzék a magas kockázatúakat.” 

fogselyem
Fontos a jó szájhigiénia a rák megelőzésében
Fotó: Science Photo Library via AFP/IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 12 400 új fej- és nyaki rákos esetet diagnosztizálnak, az Egyesült Államokban pedig nagyjából 66 000-t. Az NHS szerint azonban a tüneteket nehéz lehet észrevenni. 

Az Egyesült Királyságban a fej- és nyaki rák a nyolcadik leggyakoribb, az összes új eset három százalékát teszi ki. 

Magyarországon a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej-nyakrák.

 A fej- és nyakon belül több mint 30 olyan terület van, ahol daganatok alakulhatnak ki. 

Egyre gyakoribb a fiatalok között a fej- és nyaki rák

Tízből kilenc fej- és nyaki rákos megbetegedés laphámsejtekből indul ki - írja a Macmillan Cancer Support. A laphámsejtek lapos, bőrszerű sejtek, amelyek a száj, az orr, a gége, a pajzsmirigy és a torok bélését borítják. Bár leggyakrabban idősebb felnőtteknél diagnosztizálják, a szájüregi rák egyre gyakoribb a fiatalabbaknál. 

Az orvosok szerint a humán papillomavírus (HPV), egy általában ártalmatlan vírus, amely szexuális úton és bőrkontaktus révén terjed, állhat az emelkedés hátterében.

 A tanulmányban a kutatók közel 160 ezer amerikai étrendjét, életmódját és kórtörténeti adatait elemezték. Az önkénteseket arra kérték, hogy szájvízzel öblögessenek, és adjanak nyálmintát, amelyet aztán tartósítottak és megvizsgáltak a jelen lévő mikrobák számának és típusának meghatározására. A 15 éves követési idő alatt 236 résztvevőnél diagnosztizáltak fej- és nyaki laphámrákot. 

A szájüregi mikrobák DNS-ét 458 olyan résztvevővel hasonlították össze, akik rákmentesek maradtak. Az eredményeket torzító tényezőket, a dohányzási kórtörténetet, az életkort és az alkoholfogyasztást is figyelembe vették. 

Tucatnyi baktérium hozható összefüggésbe a fej- és nyaki rákkal

A JAMA Oncology című folyóiratban megjelent írásukban a kutatók elmondták, hogy a szájban rutinszerűen megtalálható több száz különböző baktérium közül 13 fajról derült ki, hogy növeli vagy csökkenti a rák kockázatát. 

fogselyemre tapadt baktériumok
Fogselyemre tapadt baktériumok
Fotó: Science Photo Library via AFP/DENNIS KUNKEL MICROSCOPY/SCIENCE PHOTO LIBRARY

 

Ez a csoport a betegség kialakulásának 30 százalékkal nagyobb valószínűségéhez kapcsolódott.

 Öt másik, ínybetegségben gyakran előforduló fajjal kombinálva az általános kockázat 50 százalékkal nőtt. Hozzátették azonban, hogy a tanulmány nem állapít meg közvetlen kapcsolatot csupán összefüggést a baktériumok és a rák között. 

Cham Wang, a tanulmány társszerzője, a Perlmutter Rákközpont népességkutatási igazgatóhelyettese elmondta: „Most, hogy azonosítottuk azokat a kulcsfontosságú baktériumokat, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, legközelebb azt tervezzük, hogy feltárjuk azokat a mechanizmusokat, amelyek ezt lehetővé teszik számukra, és hogy milyen módon tudunk a legjobban beavatkozni.” 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!