Fluorid: aggasztó dolog derült ki az ivóvízről

Vágólapra másolva!
Komoly aggályokat vet fel egy számos országban elterjedt gyakorlat. Újabb vizsgálatok azt találták, hogy ha fluoridot adnak az ivóvízhez, az akár komolyabb egészségügyi kockázatokkal járhat, és az előnyei már messze nem olyan jelentősek, mint korábban. Egy független szakértői vizsgálat szerint bár a fluoridfogyasztás némileg csökkenti a gyermekek tejfogainak szuvasodását, de ezek a pozitív hatások csekélyek, és eltörpülnek a fluorid káros hatásai mellett. A fluorid kockázataival kapcsolatban tehát ismét fellángoltak a viták.
Vágólapra másolva!

Az 1975 előtti kutatások még kifejezetten pártolták a fluoridfogyasztást, és azt, hogy fluoridot adjanak a csapvízhez. Ennek oka az volt, hogy kimutatták, a fluorid gátolja a fogszuvasodást; összehasonlították a fluoridmentes és fluoridtartalmú vizet fogyasztó gyerekek fogazatát, és megállapították, hogy kevesebb szuvas foga van a fluoridos vízzel rendelkező területeken élő embereknek. A mostani jelentés szerzői viszont úgy vélik, ezek az észrevételek mára elavultak, és nem vonatkoztathatóak a jelenlegi populációra, amely már szélesebb körben fér hozzá más fluoridforrásokhoz, és esetükben a fogászati megbetegedések aránya is alacsonyabb. Ráadásul már robbanásszerűen elterjedtek a fluoridtartalmú fogkrémek is, amelyeket az 1970-es évek óta emberek milliói használják napi szinten.

Ma már felesleges fluoridot adni az ivóvízhez, sőt, veszélyeket rejthet magában
Ma már felesleges fluoridot adni az ivóvízhez, sőt, veszélyeket rejthet magában
Fotó: Hans Lucas via AFP

Mindebből az következik, hogy a fluorid vízhez való hozzáadása már közel sem befolyásolja olyan mértékben a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, mint egykor. Sőt, a gyakorlat inkább árt, mint használ: egyes szakértők úgy vélik, a fluorid hatása az agyra egyáltalán nem pozitív, mivel befolyásolhatja a gyermekek szellemi fejlődését.

Éppen ezért 2024 szeptemberében egy szövetségi bíró elrendelte, hogy az ivóvíz fluorid tartalma legyen szigorúbban szabályozott, és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) minél előbb tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

Hogyan hat a fluorid a szervezetre?

A fluorid egy olyan ásványi anyag, amely természetes módon megtalálható a felszíni vizekben, a talajvízben és bizonyos élelmiszerekben is. Segíthet megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy megerősíti a fogzománcot, így fogaink jobban ellenállnak a baktériumok által termelt savas vegyületeknek. Az Egyesült Államokban 1945 óta adnak mesterségesen fluoridot az ivóvízhez.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államok lakosságának közel háromnegyede - mintegy 209 millió embert – fogyaszt fluoridos csapvizet.

Bár a CDC eddig kifejezetten támogatta a fluoridfogyasztást, a fluorid kockázataira rámutató tanulmányok szaporodása miatt mérlegelni fogják az ajánlások jövőbeni változtatását. A legújabb szakértői vélemény szerint ugyanis a fluoridos víz pozitív hatásai napjainkban már csekély mértékűek, viszont egyre több aggályt fogalmaznak meg a vegyület egészségügyi veszélyeivel kapcsolatban.

A fluoridot tartalmazó fogkrémek elegendő védelmet nyújtanak a fogzománc számára
A fluoridot tartalmazó fogkrémek elegendő védelmet nyújtanak a fogzománc számára
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hogyan hat a magas fluoridbevitel a magzatra?

Egy, a JAMA Network Open című szaklapban májusban közzétett tanulmány szerint ha a kismamák a terhesség alatt fluoridtartalmú ivóvizet fogyasztanak, akkor gyermeküknél nagyobb eséllyel fog kialakulni a későbbiekben valamilyen neurológiai rendellenesség. A National Institutes of Health által augusztusban közzétett szövetségi felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a magas fluoridbevitel összefügghet a gyermekek alacsonyabb intelligencia szintjével.

Egy EPA ellen indított perben azonban Edward Chen amerikai kerületi bíró úgy döntött, hogy pillanatnyilag nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fluoridos ivóvíz alacsonyabb IQ-t okozna a gyerekeknél, viszont a jelenlegi adatok fényében az ügyben lehet vizsgálatot folytatni. Az EPA a biztonságos ivóvízről szóló törvény alapján határozza meg a fluoridra vonatkozó határértékeket.

Dr. Howard Hu, a Dél-Kaliforniai Egyetem orvoskutatója szerint erősen kérdéses, van-e még napjainkban jelentősebb egészségügyi haszna az ivóvíz fluorozásának. 

Ma már rengeteg termékben jelen van a szuvasodást gátló fluorid, ráadásul egyre több aggály merül fel a vegyülettel kapcsolatban, ezeket a kockázatokat pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni, véli a szakértő.

E kockázatok közé tartozik a fluorózis néven ismert jelenség, amely bár nem károsítja az egészséget, fehér foltokat okoz a fogakon, illetve elszínezheti azokat, és ezzel maradandó esztétikai hibákat idéz elő. Ennél sokkal aggasztóbb, hogy több bizonyíték szerint a fluorid mérgező hatással lehet az idegrendszerre. Erre jutott a hivatkozott tanulmány is, amelynek Hu volt az egyik társszerzője. 

A fluorid káros hatásai közé tartozhat még, hogy túlzott fogyasztása csontrendszeri elváltozásokat okozhat.

Az aggodalmak ellenére néhány kulcsfontosságú egészségügyi szervezet - köztük az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, az Amerikai Fogászati Szövetség, valamint a CDC - továbbra is támogatja a fluorid használatát, amelyet a fogak megőrzésének biztonságos és hatékony módjának tartanak.

Mennyi fluoridot tartalmaz Magyarországon a csapvíz?

Az Egyesült Államokkal ellentétben Magyarországon nem adnak mesterségesen fluoridot az ivóvízhez. Ennek ellenére természetes folyamatok révén valamennyi fluorid így is kerül a vízbe. 

  • A fluoridra vonatkozó határérték hazánkban 1,5 mg/l. 

Az optimális fluoridmennyiség a magyar vízszabvány szerint 0,5 mg/l –1,5 mg/l tartományban van.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!