Azonosították Franklin-expedíció során kibelezett kapitányt

A HMS Erebus illusztrációja, mely egy az Északnyugati-átjárót behajózó expedíció során jégbe ragadt a 19. században.
Vágólapra másolva!
A tudósok azonosítottak egy kibelezett áldozatot, aki részt vett az 1845-1848-ig tartó kudarcra ítélt Északnyugati-átjáró expedícióban. Egy új DNS elemzés azonosította a Királyi Haditengerészet egyik tisztjének, James Fitzjames kapitánynak a maradványait, aki több, mint 175 évvel ezelőtt eltűnt egy kudarcra ítélt Franklin-expedíció során Kanadában.
Vágólapra másolva!

Fitzjames egy a Sir John Franklin által vezetett expedíció tagja volt, mely 1845-ben indult el Angliából két hajóval, rajtuk 129 férfival, a két hajó a HMS Erebus és HMS Terror. 

 

A Franklin-expedíció célja az volt, hogy bejárja az  az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt összekötő sarkvidéki hajó utat, az Északnyugati-átjárót. Mindkét hajó a jég fogságába esett és a teljes csapat meghalt. Amint Franklin meghalt, Fitzjames lett a HMS Erebus parancsnoka, de hajója csapdába esett a Vilmos király-szigetnél. 

 

A HMS Erebus illusztrációja, mely egy az Északnyugati-átjárót behajózó  Franklin-expedíció során jégbe ragadt a 19. században.
A HMS Erebus illusztrációja, mely egy az Északnyugati-átjárót behajózó  Franklin-expedíció során jégbe ragadt a 19. században.
Fotó: Live Science

 

 

A Franklin-expedíció tagjai elhunyt társaikat ették

A 19. században sok tengerész csontváz maradványait felfedezték a sziget különböző helyszínein, de Fitzjames csak a második egyén, akit azonosítottak. Egy új tanulmányban egy kanadai tudóscsapat egy állkapocs csonthoz csatlakozó fogból izolálta a DNS-t. Az állkapocs csontot megközelítőleg 400 emberi csont-és fogkupacban találták, és összehasonlították egy élő rokonnal. Douglas Stenton a Waterlooi Egyetem régésze, a tanulmány vezető szerzője és kollégái egy 1993-ban talált zápfogból vontak ki DNS-t. A Franklin-expedíció csapatának 25 élő leszármazottjától is gyűjtöttek DNS mintákat. A fog Y kromoszóma szelvényei egyezett az egyik élő rokonnal, aki Fitzjames másodunokatestvére volt. A kuzinoknak közös apai ősük volt, Fitzjames dédapja.

A kutatók már tudták, hogy ezt az egyént, akit most azonosítottak, valószínűleg kibelezték. Egy korábbi elemzésben (a 2022-ben elhunyt) Anne Keenleyside biorégész sok visszanyert maradványon vágásnyomokat talált, köztük az újonnan analizált állkapocs csonton is. Ez azt jelenti, hogy a túlélők Fitzjames testének részeit (és más tengerészekét) ették, hogy ne éhezzenek.

A képen James Fitzjames, akit a tudósok azonosítottak egy zápfogból származó DNS-sel, mely egyezett egy élő rokonéval. A dagerrotípet Richard Beard készítette 1845 májusában.
Fotó: Live Science

Fitzjames az expedíció első olyan tagja, akinél azonosították, hogy kannibalizmus áldozata lett. A Journal of Archeological Science: Reports magazinban szeptember 2-án publikált tanulmányban a szerzők azt írják, lehetséges, hogy ő volt az egyike azoknak, akik elsőként meghaltak a Vilmos király-szigetnél. 

Douglas Stenton régész, a tanulmány első szerzője egy emlék kőrakás mellett térdel, ahol James Fitzjames és 12 másik Franklin-expedíció tengerész maradványa nyugszik.
Fotó: Live Science

 

Az expedíció történetének egy részét Fitzjamestól tudjuk, aki a Vilmos király-szigeten a Győzelem Pontnál egy rakott kőhalmon vészjósló jegyzeteket hagyott. 

 

Dokumentálta számos csapattag halálát, köztük Franklinét, és a túlélők azon döntését, hogy elhagyják a hajót és gyalog mennek Nunavitba, a Fekete-folyóhoz, a kanadai felségterület legészakibb pontjához. De mindenki elpusztult, mielőtt elérték volna. Később eszkimók által vezetett kutatócsoportok a Vilmos király-sziget különböző helyszínein felfedezték a tengerészek csontváz maradványait. 

Fitzjames állkapocs csontjának digitális 3D vizsgálata. A vágásnyomok kannibalizmus jelei.
Fotó: Live Science

Fitzjames csak a Franklin expedíció második tagja, akit azonosítottak. 2021-ben Stenton és csapata azonosította a HMS Erebus főmérnökének, John Gregory maradványait a koponyájából kivont DNS-ből. 

Az expedíció kannibalizmusának felfedezése alátámasztja az inuitok szóbeli beszámolóit, akik a kutatókat az expedíció tagjainak csontváz maradványaihoz vezették. Az inuitok láttak 40 férfit, hogy egy szánkón egy hajó csónakot vontatnak, és következő évben sok holttestet találtak a Fekete-folyó szájának közlében, némelyiken kannibalizmus jelei látszottak.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!