A náci diktátor, Hitler volt az első, aki kijutott a világűrbe

Vágólapra másolva!
Hitler, a kegyetlen diktátor, a Harmadik Birodalom "Führere" különös vonzalmat mutatott a titkos fejlesztések eredményeként megszületett „csodafegyverek” iránt. A náci Németország szolgálatába állt tudósok és mérnökök számos olyan új eszközt alkottak, amelyek – így köztük a sugárhajtású repülőgép, az első cirkáló, illetve ballisztikus rakéta – döntő hatást gyakoroltak az 1945 után kibontakozó hidegháború fegyverkezési versenyére. Ezek közül is kiemelkedik az A-4/V-2 kódnevű folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakéta, ami technikai paramétereit tekintve messze megelőzte a saját korát. A náci rendszer gyilkos szervezete, az SS felügyelete alatt dolgozó német rakétamérnökök a második világháború után amerikai szolgálatba lépve jelentős szerepet játszottak az első ember Holdra szállásában is.
Vágólapra másolva!

Hitler frissen hatalomra jutott kancellárként 1934-ben egy különleges bemutatóra kapott meghívást. A bemutatón a német hadsereg fizikus diplomával rendelkező tüzérségi tábornoka, a Walter Dornberger felügyelete alatt álló kísérleti rakétakutatási csoport egyik továbbfejlesztett etanollal és folyékony oxigénnel hajtott A2 rakétája emelkedett a magasba.

Hitler "csodafegyvere", az A4 vagy V2 ballisztikus rakéta
Hitler "csodafegyvere", az A4 vagy V2 ballisztikus rakéta
Fotó: Warfare History Network


Hitler fellelkesült, de nem az űrutazás gondolatától


A látottak annyira lenyűgözték a náci diktátort, hogy azonnal elrendelte a civil rakétakísérletek beszüntetését, katonai programmá minősítette a rakétakutatást, az ebben résztvevő mérnököket és tudósokat pedig besoroztatta hadseregbe. A csoport messze legtehetségesebb tagja egy fiatal mérnök, a berlini Humboldt Egyetemen doktorátust szerzett Wernher von Braun volt. Az arisztokrata felmenőkkel rendelkező von Braun 13 éves korától kezdett érdeklődni az űrutazás lehetősége iránt. Az 1920-as években a kozmoszba való kijutás még a tudományos-fantasztikum világába tartozó álom volt csupán. 

Hitler későbbi rakétakonstruktőre, Wernher von Braun (a képen jobbról a második) német rakétatudósok társaságában 1930-ban
Fotó: NASA/Marshall Space

A fiatal von Braunt lenyűgözte a német kísérleti rakétatudomány atyja, Hermann Oberth professzor 1925-ben kiadott „Rakéta a világűrben” (Die Rakete zu den Planetenräumen) című könyve, és ennek hatására határozta el, hogy életét az űrutazás technikai feltételeinek megteremtésére szenteli. A Berlini Műszaki Egyetem hallgatójaként csatlakozott a Német Űrutazási Társasághoz, ahol kamaszkori példaképe, Oberth professzor asszisztenseként dolgozhatott. Oberth munkássága alapozta meg a híres orosz rakétatudós, Konsztantyin Ciolkovszkij, valamint az amerikai Robert Goddard elméletének, a folyékony üzemanyagú rakétahajtásnak a gyakorlati megvalósítását. Ebben pedig tanítványa, Wernher von Braun játszotta a főszerepet. Nyolcvan éve, 1944 júniusában a von Braun kifejlesztette A4 - később V2 - ballisztikus rakéta egyik kísérleti példánya első ember alkotta eszközként elérte a világűrt.


Heinrich Himmler, az SS rettegett főnöke sem az űrbe vágyott


Wernher von Braun rakétamérnöki karrierjének kezdete egybe esett Hitler és a náci párt németországi hatalomátvételével. Miután Adolf Hitler titkos katonai programnak nyilvánította a rakétakutatást, von Braun csak a hadsereg kötelékében dolgozhatott gyermekkori álma, a világűr elérésének megvalósításán. 

Hitlert természetesen nem az űrutazás, hanem a rakétahajtás katonai alkalmazása érdekelte. 

A rakétafejlesztési kutatócsoport vezetőjét, Dornberger tábornokot valósággal lenyűgözte az ifjú von Braun briliáns tehetsége, ezért 1937-ben, amikor a Balti-tenger partján fekvő Peenemündében megnyitották az új titkos rakétakísérleti telepet, von Braunt nevezte ki ennek élére.

Peenemünde, Dornberger, Olbricht, Leeb, v. Braun
Wernher von Braun német tisztek társaságában a peenemündei kísérleti rakétatelepen 1944-ben
Fotó: Bundesarchiv

Az ekkor még csak 25 éves fiatal báró, aki a lelke mélyén mindig is a világűr eléréséről álmodott, sok kísérlet és számos keserves kudarc után 1942-re alkotta meg a történelem első működőképes folyékony hajtóanyagú rakétáját, ami már alkalmas volt arra is, hogy „megkarcolja” a világűrt. Az új konstrukció, az A (Aggregat) sorozat negyedik típusa, ami ezért az A4 kódnevet kapta, már valódi ballisztikus rakétának számított, aminek az első kísérleti példánya egy tonnás robbanófejjel képes volt 177 kilométeres röppályát megtenni, az 1942. október 3-i harmadik kísérleti fellövése során addig még soha nem látott 80 kilométeres magasságot ért el a pályája csúcsán. 

Hitler nagy reményt fűzött a "csodafegyverekhez", így a V2 ballisztikus rakétához is
Fotó: Bundesarchiv/Hoffmann, Heinrich

Az A4-el elért sikerek miatt a nagy hatalmú Heinrich Himmler birodalmi vezető (Reichsführer-SS), a halálfejes fekete gárda rettegett főnöke elérte Hitlernél, hogy a rakétafejlesztési programot vegye el a hadseregtől, és rendelje azt az SS alá. Wernher von Braunt és civil munkatársait ezért besorozták az SS kötelékébe, ahol von Braun SS-Sturmbannführer (őrnagyi) rangot kapott. Az A4 sorozatgyártását – további folyamatos kísérletek mellett –, 1943-ban kezdték el. Von Braun későbbi, az amerikai Apolló-programban játszott szerepét is beárnyékolt, hogy Himmler utasítására a peenemündei kísérleti telepen koncentrációs táborok foglyait dolgoztatták embertelen körülménynek között, aminek több ezer rabszolgamunkás esett az áldozatául.


Hitler rakétája volt az első ember alkotta eszköz, ami kijutott a világűrbe


Ahogy a háborús események egyre kedvezőtlenebbé váltak a náci Németország számára, főleg a szövetségesek 1944. június 6-i normandiai partra szállása után Hitler egyre idegesebben követelte az által V2-re ( Vergeltungswaffe-2), vagyis 2-es számú megtorlófegyverre átnevezett ballisztikus rakéta bevetését. 

A több mint 14 méter magas és csaknem 13 tonna össztömegű V2 hiperszonikus ballisztikus rakéta volt, 

ami az alkohollal és folyékony oxigénnel hajtott és Walter Thiel tervezte rakétamotorjával 5630 km/órás maximális sebességet ért el, megdöntve minden korábbi ember alkotta eszközzel elért addigi sebességrekordot.

A V2 ballisztikus rakéta szerkezeti rajza
Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Army

Giroszkópos navigációs berendezése azonban igen kezdetlegesnek számított, ezért a V2-vel nem volt lehetséges a pontos célzás. 1944. június 20-án az egyik kísérleti fellövés alkalmával Hitler pusztításra tervezett eszköze, a történelm első ember alkotta eszközeként először törte át a világűr határát jelentő Kármán-vonalat, és 176 kilométeres magasságot elérve kijutott a világűrbe. 

A Kármán-vonal a világűr provizórikus határa, ami 100 kilométeres magasságban húzódik. Ez az a magasság, ahol egy légi jármű már nem tud felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/sec) ahhoz, hogy pályán maradjon. Ezt a határt a világhírű magyar származású fizikus, az aerodinamika atyja, Kármán Tódor számolt ki.

Az 1944. június 20-i Kármán-vonal áttörés csaknem másfél évtizeddel előzte meg az első szovjet műhold, a Szputnyik-1 útját, bár az is igaz, a szovjet műhold volt az első olyan űreszköz, ami orbitális pályára állt a Föld körül, nem pedig csak ballisztikus „ugrást” hajtott végre a kozmoszba. A világűrt is elérő V2 mint Hitler „csodafegyvere” nem váltotta be a náci diktátor hozzá fűzött felfokozott reményeit.

Heinrich Himmler SS-főnök megkaparintotta a rakétaprogram irányítását
Fotó:  Bundesarchiv/O.Ang.

Noha 1944. szeptemberétől London, illetve a szövetségesek kezére került Antwerpen, a fontos belga kikötőváros bombázására egyaránt bevetették a V2-t, de ez már mit sem változtatott a háború menetén, és nem tudta megakadályozni a náci rendszer pár hónappal később bekövetkezett összeomlását. Wernher von Braunt és negyven másik, a V2 kifejlesztésében részt vett német rakétatudóst, attól függetlenül, hogy a náci párt és az SS tagjai voltak, 1945-ben az amerikaiak az Egyesült Államokba vitték, és bevonták őket a németekétől ekkor még jelentősen elmaradt amerikai rakétafejlesztési programba. 

Wernher von Braun a NASA egyik vezetőjeként komoly szerepet játszott az amerikai Hold-programban
Fotó: NASA

Von Braun később az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA egyik vezetőjeként, oroszlánszerepet játszott az Apolló-programban, az első ember Holdra juttatásában. Ilyen jelenős történelmi kacskaringóval és ironikus módon Hitler hathatós támogatásával Wernher von Braun végül betejesíthette gyermekkori álmát, a világűr elérését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!