Tévesen magas vérnyomást mérhetünk, ha nem a megfelelő testhelyzetben mérünk

Az orvosi irányelvek azt javasolják, hogy a legpontosabb vérnyomás értékhez a kart támasszuk alá egy asztalon, vagy egy pulton szívmagasságban
Vágólapra másolva!
A magas vérnyomás a szív-és érrendszeri betegségek és a megelőzhető halálozás vezető oka világszerte. A pontos vérnyomás mérés a magas vérnyomás diagnózis és a kezelés sarokköve. A javaslatok ellenére a megfelelő a karpozíciót gyakran figyelmen kívül hagynák a napi gyakorlatban.
Vágólapra másolva!

A nem megfelelő karpozíció akár 5 higany milliméterrel is túlértékeli a magas vérnyomást általában és közel 10 higany milliméterrel azoknál az egyéneknél, akiknek magas a szisztolés vérnyomásuk. Egy klinikai vizsgálatban a kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző karhelyzetek milyen hatással vannak a vérnyomás értékre, amely két számból áll. Az első a szisztolé, mely az artériafal elleni vérnyomást mutatja, amikor a szív ver. A második a diasztolé, az ütések közötti nyomást mutatja, amikor a szív pihen. Amikor a kar az ölünkben van, vagy az oldalunkon, a vérnyomásérték hibásan magas. De amikor a kart alátámasszuk és szívmagasságban van, a vérnyomásérték inkább helyes.  Azoknál a résztvevőknél, akiknek a karjuk az ölükben volt, a szisztolé és a diasztolé érték átlagosan körülbelül 4 higany milliméterrel magasabb volt, összehasonlítva azokéval, akiknek a karjuk az ajánlott helyzetben volt: szívmagasságban és alátámasztva egy paddal, vagy asztallal. Azoknál, akiknek a karja az oldalukon lógott, a szisztolé közel 7, a diasztolé 4 higany milliméterrel magasabb volt. Erről számoltak be a John Hopkins Egyetem kutatói október 7-én a JAMA Internal Medicine online magazinban. Mivel a napi gyakorlatban gyakran nem a megfelelő pozícióban mérnek, sok ember tévesen magas vérnyomásosként van besorolva az Egyesült Államokban.

Tévesen magas vérnyomást mérhetünk, ha nem a megfelelő testhelyzetben mérünk. Az orvosi irányelvek azt javasolják, hogy a legpontosabb vérnyomás értékhez a kart támasszuk alá egy asztalon, vagy egy pulton.szívmagasságban.
Tévesen magas vérnyomást mérhetünk, ha nem a megfelelő testhelyzetben mérünk. Az orvosi irányelvek azt javasolják, hogy a legpontosabb vérnyomás értékhez a kart támasszuk alá egy asztalon, vagy egy pulton.szívmagasságban.
Fotó: Science News

 

Sok ember tévesen magas vérnyomásosként van besorolva

 

Az Egyesült Államokban körülbelül 120 millió felnőttnek van magas vérnyomása, azaz 130/80 higanymilliméter, vagy magasabb.  A magas vérnyomás növeli a szív-és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát.

 

Hogy a legpontosabb vérnyomás értéket kapjuk, az orvosi irányelvek azt ajánlják, hogy a lábak ne legyenek keresztezve és a lábfejek legyenek laposan a padlón, a hát legyen megtámasztva, a kar legyen megfelelő helyzetben és megfelelően illeszkedjen a vérnyomásmérő mandzsetta.

 

A tanulmány szerzői azonban megjegyzik, hogy változó, hogy az orvosi rendelők mennyire szorosan követik ezeket az irányelveket a pácienseikkel. Ez azt jelentheti, hogy vannak emberek, akiknek pontatlan az értékük, ami hibásan, magas vérnyomás diagnózishoz vezet.

A John Hopkins kutatói 2017-2018-ban végzett, a nemzet egészségét és táplálkozását célzó vizsgálat  adatainak alapján kiszámolták, hogy ha 140 szisztolés határértéket tekintik, akkor az Egyesült Államok lakosságának 16%-a, azaz 40 millió egyén, ha 130 a határérték, akkor 22%, azaz 54 millió egyén tévesen magas vérnyomásosként lehet besorolva, ha nem megfelelő helyzetben mérték a vérnyomásukat.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!