A másnaposság ellen ez lehet a legjobb gyógymód

A másnaposság tüneteinek enyhítésében a rendszeres testmozgás lehet a segítségünkre
A másnaposság tüneteinek enyhítésében a rendszeres testmozgás lehet a segítségünkre
Vágólapra másolva!
Legtöbben már átélték ezt: egy átmulatott éjszaka a megbánás reggelévé változik, ami lüktető fejfájással, hányingerrel és fáradtsággal jár. Bár rengeteg, állítólagos másnapossági „gyógymód” létezik, egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a szörnyű reggelek enyhítésében a rendszeres testmozgás lehet a segítségünkre.
Vágólapra másolva!

Az Addictive Behaviours című folyóiratban megjelent tanulmányban 1676 olyan egyetemi hallgató vett részt, akik az elmúlt három hónapban legalább egyszer átélték a másnaposság érzését. Valamennyi résztvevő hetente legalább harminc perc mérsékelt testmozgást végzett. 

A másnaposság tüneteinek enyhítésében a rendszeres testmozgás lehet a segítségünkre
A másnaposság tüneteinek enyhítésében a rendszeres testmozgás lehet a segítségünkre
Fotó: Pexels

Online kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben:

  • felmérték alkoholfogyasztási szokásaikat, 
  • fizikai aktivitásuk szintjét, valamint 
  • a másnapossági tünetek gyakoriságát és 
  • súlyosságát.

A szakemberek az aktivitási szinteket úgy pontozták, hogy a tevékenység intenzitását az órák számához viszonyították. Az eredmények szignifikáns összefüggést mutattak a fizikai aktivitás és a másnapossági tünetek között. Nem meglepő módon a másnaposságot gyakrabban és súlyosabban tapasztalták a több alkoholt fogyasztó emberek. Ezek az összefüggések azonban csökkentek azoknál, akik erőteljes fizikai aktivitást (például futást) végeztek. A tudósok szerint ez arra utal, hogy a magasabb szintű testmozgás csökkentheti a másnapossági tünetek súlyosságát.

 

A másnaposság gyógymódjai

Bár a tanulmány összefüggést állapított meg a testmozgás és a másnaposság súlyosságának csökkenése között, a szakemberek szerint több mechanizmus is magyarázatot adhat arra, hogy a fizikai aktivitás miért enyhítheti a másnaposság tüneteit.

A fizikai aktivitás modulálja a fájdalomválaszt. A másnaposság ugyanis gyakran okoz fizikai fájdalmat, például fejfájást és izomfájdalmakat, ami több tényezőre vezethető vissza. Az alkohol dehidratációhoz vezet, ami befolyásolja az erek működését, és csökkenti az agy körüli folyadékszintet, ami pedig fejfájást válthat ki

 – mondta Athalie Redwood-Brown, a Nottingham Trent Egyetem sportteljesítmény-elemzés vezető oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

A tudósok feltárták az ülés, az állás, az alvás és a mozgás optimális napi arányát
A tudósok feltárták az ülés, az állás, az alvás és a mozgás optimális napi arányát
Fotó: Pinterest

Hozzátette: az alkohol emellett elősegíti a gyulladást a szervezetben, ami az immunrendszer citokineknek nevezett molekuláinak felszabadulásához vezet, ami izomfájdalmat okozhat. Ezenkívül megzavarja az alvást, ami másnap növelheti a fájdalomérzékenységet. A testmozgás azonban kiváltja az endorfinok (az agy által termelt hormonok, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként szolgálnak) felszabadulását.

 A rendszeres testmozgás ráadásul még az alapszintű endorfinszintet is megemelheti, ami potenciálisan ahhoz vezethet, hogy a másnaposság alatt kevésbé érzékeljük a fájdalmat és a kellemetlen érzést. 

A szakemberek szerint a rendszeres testmozgás a cirkadián ritmus szabályozásának elősegítése révén összefüggésbe hozható a jobb alvásmintákkal is. A fizikai aktivitás javíthatja az alvás időtartamát, minőségét és csökkentheti az éjszakai felébredések számát. Mindez javíthatja a másnaposságból való általános felépülést.

A rendszeres testmozgás hozzájárul a jobb anyagcsere-állapothoz, ami elősegítheti az alkohol hatékony feldolgozását. Ez segíthet abban, hogy az alkohol és melléktermékei hatékonyabban távozzanak a szervezetből. A testmozgás javítja a keringést is, ami szintén segíthet az acetaldehid kiürítésében; egy mérgező vegyi anyag, amelyet az alkohol szabadít fel, amikor a szervezet metabolizálja azt

 – magyarázta Jen Wilson, a Nottingham Trent Egyetem vezető gyakorlati és egészségügyi szakembere.

A tudósok igazolták azt is, hogy a testmozgás jól dokumentált gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a rendszeresen sportolók kevesebb gyulladással kapcsolatos kellemetlenséget tapasztalhatnak másnaposság idején.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!