Óriási pénzt fizet a NASA, ha megoldja ezt a problémát

Vágólapra másolva!
Az amerikai űrügynökség jelentős lépést tesz annak érdekében, hogy kezelje a világűrben keletkező hulladékot: Luna Recycle nevű kihívása keretében arra ösztönzi a nyilvánosságot, hogy innovatív megoldásokat találjanak a mélyűri missziók során keletkező szemét újrafeldolgozására. A NASA akár 3 millió dollárt (több mint 1 milliárd forintot) is hajlandó kifizetni azoknak, akik újszerű ötletekkel állnak elő az újrahasznosítás terén.
Vágólapra másolva!

A jövőbeli hosszú távú űrmissziók során egyre több „szervetlen hulladék” fog keletkezni, ilyenek például az élelmiszer-csomagolások, az elhasznált ruházat, vagy a tudományos kísérletekből származó anyagok. A NASA célja, hogy ezeket a hulladékokat „hasznos termékekké” alakítsa, amelyek támogathatják a tudományos felfedezéseket és az űrbeli életet.

A NASA kezelni akarja az űrben keletkező hulladékot, és ehhez ötleteket vár, amelyeket 3 millió dollárral is jutalmazhat
A NASA kezelni akarja az űrben keletkező hulladékot, és ehhez ötleteket vár, amelyeket 3 millió dollárral is jutalmazhat
Fotó: AFP

A NASA két részből álló versenye: eszközfejlesztés és virtuális rendszerek

A Luna Recycle kihívásnak két része van.

  • Az egyik feladat olyan kézzel fogható eszközök kifejlesztése, amelyek egy vagy több hulladéktípust újra tudnak hasznosítani a Hold felszínén.
  • A másik cél pedig egy olyan szoftveres rendszer megtervezése, amely nemcsak újrahasznosít, hanem a hulladékból új termékeket állít elő.

A NASA reményei szerint a Luna Recycle keretében született megoldások nemcsak a mélyűrben, hanem a Földön is hatékonyabb hulladékkezelési eljárásokat inspirálhatnak, amelyek egyúttal kevesebb mérgező anyagot bocsátanak ki.

Hulladékkezelés a világűrben

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) többféle módon próbálnak megszabadulni a szeméttől. Az egyik lehetőség egy ún. „magas hőmérsékletű reaktor”, amely vizet, oxigént és egyéb gázokat állít elő a hulladékból. A másik egy jóval hagyományosabb módszer; a szemetet zsákokba csomagolják, majd addig tárolják, amíg egy űrhajóval vissza nem küldik a Földre. Esetenként a hulladékokat a földi légkörbe lőve próbálják elégetni.

E technikák ugyanakkor nem alkalmazhatók a Földtől távolabb eső missziók esetében, így a Holdon zajló emberes küldetések során sem, új megoldásokat kell tehát találniuk az amerikai űrügynökség munkatársainak.

Az Artemis program előkészületei: vissza a Holdra 2025-ben

A Luna Recycle kihívás a NASA Artemis II küldetésének előkészületei közepette kezdődött, amely várhatóan 2025 szeptemberében indul el. 

A cél, hogy több mint 50 év után ismét ember lépjen a Holdra. Összesen négy asztronautát szeretnének a Hold túlsó oldalára juttatni.

Az Artemis II misszió egyben előkészíti az Artemis III-at is, amely 2026-ban startol majd, és űrhajósokat küldene a Hold déli sarkára.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!