Borzalmas dolog történhet, ha nem tisztítjuk meg naponta kétszer a nyelvünket

Vágólapra másolva!
Sokat elárul az általános egészségünkről a nyelvünk állapota, hiszen ha a nyelv felszínén vagy a nyelv mozgásában változások vannak, az akár súlyos problémákat is jelezhet. Mutatjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

Az orvos a vizsgálat során meg fogja nézni, hogy a nyelv felszínén vagy a nyelv mozgásában vannak-e változások. Ez ugyanis a száj problémáira, valamint az általános egészségi állapotunkra és immunrendszerünk egészségére is utalhat. De nem kell megvárni az orvost: ha naponta kétszer megtisztítjuk a nyelvünket, ellenőrizhetjük, hogyan néz ki és „hogyan érzi magát”. Ráadásul javíthatjuk a leheletünket is.

Borzalmas dolog történhet, ha nem tisztítjuk meg naponta kétszer a nyelvünket
Borzalmas dolog történhet, ha nem tisztítjuk meg naponta kétszer a nyelvünket
Fotó: Science Photo Library/Getty Images

Nyelvünk döntő szerepet játszik az evésben, a beszédben és más létfontosságú funkciókban. Nem egyetlen izom, hanem inkább egy izmos szerv, amely nyolc izompárból áll, amelyek segítik a mozgását. A felszínét apró, látható és tapintható dudorok borítják, úgynevezett papillák, amelyek érdes felületet adnak; ezeket néha összetévesztik az ízlelőbimbókkal, de nem azok

 – mondta Dileep Sharma, a Newcastle-i Egyetem professzora és a szájegészségügy tudományágának vezetője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Ahogy arra rámutatott, az egészséges nyelv rózsaszínű, bár az árnyalat egyénenként változhat, a sötét és a világos rózsaszín között. Egy kis mennyiségű fehér bevonat normális lehet, de jelentős változások vagy elszíneződések betegségre vagy egyéb problémákra utalhatnak.

 

Így tisztítsuk a nyelvünket

A nyelv tisztítása csupán 10-15 másodpercet vesz igénybe, de a szakemberek szerint kitűnő módja annak, hogy ellenőrizzük az egészségünket, ráadásul könnyen beépíthető a fogmosási rutinba.

A nyelvét úgy tisztíthatja meg, hogy óvatosan megdörzsöli azt egy hagyományos fogkefével. Ez eltávolítja az ételmaradékot, és segít megelőzni a mikrobák felhalmozódását a durva textúrájú felületén. Vagy használhat egy speciális nyelvkaparót is: ezek az ívelt eszközök fémből vagy műanyagból készülnek, és önmagukban vagy a fogkefével való súrolással együtt is használhatók 

– magyarázta Dileep Sharma, hozzátéve, hogy a nyelv tisztítása segíthet a büdös lehelet leküzdésében is, mert a nyelvkaparók különösen hatékonyan távolítják el a nyelv felszínén rejtőző, gyakran rossz leheletet okozó baktériumokat.

Az egészséges nyelv rózsaszínű, bár az árnyalat egyénenként változhat
Az egészséges nyelv rózsaszínű, bár az árnyalat egyénenként változhat
Fotó: Pinterest

A szakemberek szerint ha bármilyen változást észlelünk, keressük fel a háziorvosunkat.

Íme, mit árulhat el a nyelv:

  • Fehér bevonat: ez az egyik leggyakoribb változás, ami akkor fordulhat elő, ha abbahagyjuk a nyelv mosását vagy kaparását, akár néhány napig is. Ebben az esetben ételmaradékok és mikrobák halmozódtak fel, és lepedéket okoztak. 
  • Sárga bevonat: szájpenészre utalhat, egy gombás fertőzésre, amely dörzsöléskor nyers felületet hagy maga után. Gyakori az idős embereknél, akik több gyógyszert szednek vagy cukorbetegek, de gyermekeket és fiatal felnőtteket is érinthet.
  • Fekete bevonat: a dohányzás vagy a sok erős színű étel és ital, például tea és kávé, illetve a kurkumát tartalmazó ételek fogyasztása idézheti elő; itt a baktériumok túlszaporodása jelezheti a rossz szájhigiéniát.
  • Rózsaszín foltok: a fehér szegéllyel körülvett rózsaszínű foltoktól a nyelv úgy nézhet ki, mint egy térkép – ezért is nevezik „földrajzi nyelvnek”. Nem ismert, hogy mi okozza ezt az állapotot, de általában nem igényel kezelést.
  • Szárazság: számos gyógyszer okozhatja, ezek közé tartoznak az antidepresszánsok, antipszichotikumok, izomlazítók, fájdalomcsillapítók, antihisztaminok és vízhajtók. 

 

A fájdalom és gyulladás is számos problémát jelezhet, többek között:

  • táplálkozási hiányosságok, mint például folsav vagy B12-vitamin hiánya;
  • olyan betegségek, mint a vészes vérszegénység, a Kawasaki-kór és a skarlát;
  • a glossitis néven ismert gyulladás;
  • forró italok vagy ételek okozta sérülés;
  • fekélyek, beleértve az ajakherpeszt és az aftát is;
  • égő száj szindróma.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!