Római gladiátorok: tényleg harcoltak orrszarvúakkal a Colosseumban?

A Colosseum falai között a nép szórakoztatására vívtak egymással élet-halál harcot a római gladiátorok
Fotó: Wikimedia Commons/Jean-Léon Gérôme
Vágólapra másolva!
Ridley Scott várva-várt új filmjének előzetesében a főszereplő, Paul Mescal gladiátorként indul harcba "Róma valaha épített legnagyobb templomában, a Colosseumban”. Az 1. században épült hatalmas Colosseum falai között a Gladiátor folytatásában éppen úgy láthatjuk római gladiátorok tengeri ütközetét, mint orrszarvúval vívott életre-halálra menő közelharcát. De mi ebből a történelmileg is helytálló igazság, és mi az, amit csak a film alkotóinak fantáziája szült? Az ókori Rómával foglalkozó történészek erre adott válasza több mint érdekes.
Vágólapra másolva!

Az ókori Róma máig fennmaradt egyik legimpozánsabb épületét, a Colosseumot Titus császár jelenlétében i. sz. 80-ban avatták fel grandiózus ünnepi játékok keretében. A Forum Romanum délkeleti végén álló monumentális építményt eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták, mert az i. sz. 69-től uralkodó Flavius-dimasztia alapítója, Vespasianus császár rendelte el felépítését a „szenátus és a római nép dicsőségére”. (A Colosseum nevet a hírhedt császár, Néró gigantikus aranyozott szobra után kapta, ami az amfiteátrum helyén állt mindaddig, amíg a zsarnok bukása után le nem rombolták.) Amikor Vespasianus utódja, Titus császár megnyitotta a Colosseumot, a grandiózus ünnepi játékok alkalmából közel ötezer vadállatot hajtottak ki az amfiteátrum küzdőterére, a legendás római gladiátorok néztek velük farkasszemet.

Római gladiátorok - Egy képkocka Ridley Scott Gladiátor 2 című év végén bemutatásra kerülő mozifilmjéből
Egy képkocka Ridley Scott Gladiátor 2 című év végén bemutatásra kerülő mozifilmjéből
Fotó: BFA / Aidan Monaghan / Paramount 

Mekkora a történelmi hitelesség a Gladiátor 2 filmben? 

A római gladiátorok veszélyes vadállatokkal, köztük oroszlánokkal, medvékkel vagy tigrisekkel vívott életre-halálra zajló küzdelme az amfiteátrumi játékok egyik legnépszerűbb attrakciójának számított. A neves angol filmrendező, Ridley Scott 2000-ben bemutatott nagy sikerű „Gladiátor” című filmjének folytatásában, a hamarosan debütáló Gladiátor 2-ben a Colosseum falai között megvívott állatviadalos jelenetek lesznek az alkotás leglátványosabb részei a film előzetese alapján.

Ridley Scott (a kép bal szélén) a Gladiátor 2 rendezője ismét a római gladiátorok világába röpíti vissza a nézőket
Fotó: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

Egy valami biztos; ahogy a filmben látható, úgy aligha lovagolhattak meg rinocéroszt a Colosseum porondján küzdő római gladiátorok. Viszont ismert olyan ókori feljegyzés, ami arról tudósít, 

hogy a Colosseum i. sz. 80-ban történt felavatásakor a küzdőtérre hajtott állatok között valóban volt orrszarvú is. 

Ez a rinocérosz azonban nem a gladiátorokkal, hanem más állatokkal, bikával, medvével, bölénnyel, oroszlánnal, valamint két tinóval viaskodott. Az ókori Rómából más olyan egyéb feljegyzések is ismertek, amelyek a gazdag patríciusok menazsériáiban, illetve császári vadasparkokban tartott orrszarvúakról emlékeznek meg, mint rendkívül különleges és ritka egzotikus állatokról.

Orrszarvúval nem, de egymással és oroszlánokkal harcoltak a római gladiátorok 

Az ókori rómaiakat mindig is érdekelték a távoli vidékek egzotikus vadállatai. 

  • Az ezzel kapcsolatos első fennmaradt feljegyzés i. e. 275-ből származik, ami befogott elefántok közszemlére tételéről ír. Az egzotikus állatok bemutatása az ezt követő csaknem egy évszázad során még erőszakmentesen történt az ókori Rómában. 
  • Az i. e. 2. század elejéről, 186-ból származik az első állatviadalról szóló leírás, 
  • i. e. 169-től kezdve pedig a vadállat-viadalok a Római Köztársaság állami ünnepeinek hivatalos részévé váltak. 
  • Az ókori római birodalom császárkorában (i. e. 27-től i. sz. 476-ig) vált különösen népszerűvé a távoli vidékekről származó egzotikus vadállatok befogása és a cirkuszi látványosságként az arénákban való felléptetése gladiátorküzdelmek részeseiként. 
Római gladiátorok tigrissel küzdenek egy ókori római falfestményen
Fotó: Wikimedia Commons

Róma az állatviadalokkal az impérium hatalmát és kiterjedését is demonstrálni akarta. Ennek jegyében sok ezer Afrikában befogott nagyvadat hozattak a római arénákba, a nép szórakoztatása céljából. Az állatviadalokban elhullott vadak húsát pedig kimérték a közönség között. A történelmi hitelesség, illetve pontosság kedvéért azonban azt is meg kell említeni, hogy noha a közgondolkodásban mind a mai napig úgy maradt fenn, hogy az arénába engedett vadállatokkal is a gladiátorok küzdöttek meg, 

de valójában a rómaiak nem gladiátorokkal, 

hanem az állatviadalokra speciálisan kiképzett, hosszú dárdával felszerelt és vadászoknak (venetario) nevezett küzdőkkel engedték össze az állatokat az arénák porondján. A cirkuszi állatviadalokon (venatio)  gyakran csak különböző vadakat, így például oroszlánokat és elefántot, vagy medvéket és bikákat eresztettek egymásra a venetáriók részvétele nélkül.

A római gladiátorok nem lovagoltak orrszarvún, de tengeri csatát valóban vívtak a Colosseumban

Történelmi szempontból sokkal hitelesebb a Gladiátor  2-ben bemutatott, a Colosseum elárasztott porondján zajló tengeri ütközet, ami a valóságban is megtörtént. A naumachia, vagyis a nép szórakoztatására megrendezett tengeri ütközet kétségkívül a Colosseumban lezajlott leglátványosabb harci játék volt, ami egyben az ókori Róma hihetetlenül fejlett mérnöki tudásának is kézzelfogható bizonyítéka. Az ilyen fajta látványosság színpadra állítása azonban a szórakoztatás rendkívül költséges válfajának számított, ezért csak különleges alkalmakkor rendeztek tengeri ütközeteket az erre a célra kiásott nagy mesterséges medencékben, vagy pedig az arénák vízzel elárasztott küzdőterén. 

Naumachia, vagyis megrendezett tengeri ütközet az ókori római birodalom korából
Fotó: Wkimedia Commons/Ulpiano Checa

A feljegyzések szerint az első naumachiát Julius Caesar rendezte i. e. 46-ban, és ezt a hagyományt a császárkorban az utódai is folytatták. A nép szórakoztatására így többek között Augustus, Claudius, illetve Néró is szervezett naumachiát, Titus pedig Róma szívében, a Colosseum vízzel elárasztott hatalmas küzdőterén az egymással harcoló gályák látványával nyűgözte le a római polgárokat. A Gladiátor – II-ben bemutatott és a Colosseumban zajló tengeri ütközet tehát egyáltalán nem a szárnyaló rendezői fantázia szülte fikció, hanem a valóságban is megtörtént esemény volt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!