A nagy sárkány-csalás, amivel átverték az egész világot

A bébi sárkányt a palackban egy kellékkészítő készítette, ami a BBC Séta a dinoszauruszokkal című sorozatán dolgozott.
Fotó: The Story Museum
Vágólapra másolva!
2004. januárjában egy oxfordshirei szerző, Allistair Mitchell bemutatott a nyilvánosságnak egy palackban lévő pácolt sárkányt, és azt állította, hogy német tudósok kreálták az 1890-es években, abban a reményben, hogy bolonddá teszi brit ellenfeleiket. De ez egy olyan átverés volt, amit azért hozott létre, hogy népszerűsítsen egy fantázia regényt, amit a sárkányokról írt, és a hamis bébisárkány bolonddá tette a médiát az egész világon. A szerző azt nyilatkozta, hogy úgy véli, 20 évvel ezelőtt a felnőttek jobban hittek benne, mint ma a gyerekek hinnének.
Vágólapra másolva!

Mr. Mitchell egy kellékkészítő segítségét vette igénybe a világot átverő mókjához, aki a BBC Séta a dinoszauruszokkal című sorozatán dolgozott. Ő hozta létre a 30 centiméter magas, latexből készített embrionális teremtményt, valódinak látszó köldökzsinórral. A "sárkányembriót" bezáró üveget rendelésre egy Wight-szigeti üvegesmester készítette, aki nem tudta, hogy mire fogják azt felhasználni. A szerző a barátain tesztelte az ál-sárkányt és mindenkinél sikert aratott. Mr. Mitchell aztán egy profi fotográfussal fotókat készíttetett az üvegbe zárt sárkányfiókáról. A fotókat elküldte az Evening Standard újságnak, amely hétvégén pénteken és szombaton hozta le a "sztorit", ami azonnal világszenzáció lett.

A bébi sárkányt  a BBC Séta a dinoszauruszokkal című sorozatán dolgozó kellékkészítő alkotta meg.
Fotó: The Story Museum / BBC News

A regényíró által kitalált történet a német és a brit tudósközösség mély rivalizálásán alapult. Az ötlet az volt, hogy a németek meg akarták alázni a brit tudományos közösséget azzal, hogy egy valódinak látszó hoaxot juttatnak el a londoni Természettudományi Múzeumba és ezzel bolonddá teszik a brit intézetet. Szerencsére a kiváló brit tudósok rájöttek, hogy át akarják verni őket, ezért elrendelték, hogy dobják kazánba a hamisítványt  de a múzeum egyik portása megmentette és elrejtette bő egy évszázaddal ezelőtt, ám húsz éve ismét felfedezték az üvegbe zárt sárkányt.

Az átverést az egész világon felkapta a sajtó.
Fotó: BBC News

Hamarosan kiderült a turpisság. Voltak, akik rendkívül csalódottá váltak amikor kiderült az igazság, mert abban reménykedtek hogy a "szenzációs lelet" végre bebizonyítja, hogy a sárkányok  igenis léteztek. Velük szemben a tudományos közösség csak jót nevetett a sikeres tréfán.

Allistair Mitchell remélte, hogy a hírverés segít megszerezni egy kiadói szerződést a sárkányokról szóló fantázia regényéhez.
Fotó: BBC News

Mitchell világhíressé vált alkotását kiállították a Londoni Természettudományi Múzeumban és az Oxfordi Természettudományi Múzeumban is, amivel a nyilvánosságnak több problémája is akadt.

A palckban lévő sárkány most Oxfordban, a Mese Múzeumban van közkiállításon.
Fotó: BBC News

Most, több, mint 20 évvel azután, hogy a történetet először publikálták, Mitchell kölcsönadta a sárkányát a Mese Múzeumnak Oxfordban, ahol egy sárkányokról szóló kiállítás várhatóan igen népszerű kiállítási tárgya lesz.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)


 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!